Het voornaamste aan een wollen dekbed is dat het heel goed lichaamsvocht vast kan houden. Dus ideaal voor mensen die veel transpireren. Een wollen dekbed is wel het zwaarste van alle dekbed soorten.
Wol is relatief zwaar. Een met wol gevuld lits-jumeaux winterdekbed kan bijna 4 kilo wegen. Terwijl een met dons of polyester gevuld dekbed van dezelfde maat anderhalve kilo lichter kan zijn. En omdat die materialen (per gram) meer warmte vast houden, kunnen ze toch even warm zijn.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Katoen is een natuurproduct dat goed ventileert en zacht aanvoelt. Het is ideaal materiaal voor een dekbed voor kinderen én volwassenen, het hele jaar door. Omdat het lucht goed doorlaat en vocht prima reguleert, is een katoenen dekbed fijn als je het 's nachts snel (te) warm hebt.
De hoogte die het dons bereikt wanneer het gewicht verwijderd wordt, geeft de vulkracht aan (in millimeter per 30 gram dons). Dons met een vulkracht van 120 mm/30gr tot een waarde van 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Goed”. Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Excellent”.
Voor dat ultrazachte, echt hemelse gevoel van een hotelbed, is een dekbed in extrazacht dons (of een alternatief voor dons) een absolute must. Dekbedden van 100% dons zijn de meest lichte en luchtige maar ze houden je wel comfortabel warm.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Een fijn dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Door deze unieke eigenschappen zal een donzen dekbed niet snel klam aanvoelen. Een synthetisch dekbed zorgt er voor dat je het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Omdat een gans groter is dan de eend, is het logisch dat de gans ook grotere donsvlokken heeft dan een eend. Dit betekent dat het ganzendons meestal een hogere isolatiewaarde heeft dan het eendendons. Er is dus minder ganzendons nodig om eenzelfde warmteniveau te bereiken in dekbedden.
Van beide materialen worden de beste eigenschappen gebruikt. Het katoen zorgt ervoor dat het dekbedovertrek vocht goed opneemt, ademt en relatief soepel valt. De polyester zorgt er voor dat het overtrek vrijwel strijkvrij is en de kleur goed vasthoudt.
Christian Fischbacher Satin UNI. Dit dekbedovertrek is de absolute nummer één. En dat is volkomen terecht. Het hoogwaardige satijn katoenen materiaal is namelijk niet alleen heerlijk zacht, maar heeft ook een stijlvolle uitstraling.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Het beste 4 seizoenen dekbed is zonder twijfel het Select synthetisch 4-seizoenen dekbed, wederom weer van Beter Bed Select. Een vierseizoenen dekbed kun je het gehele jaar door gebruiken om de ideale temperatuur in bed te krijgen dankzij twee dekbedden die je aan elkaar kunt klikken.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Waarom een bamboe dekbed? Wanneer u op zoek bent naar een dekbed wat lekker luchtig is, wat fijn koel is in de zomer én wanneer u een milieuvriendelijk dekbed zoekt dan is bamboe hèt materiaal voor u. Bamboe staat bekend om zijn vochtregulerend vermogen, katoen neemt namelijk tot wel meer dan 60% vocht op dan katoen.
Katoen. Een katoenen dekbed biedt goede ventilatie en werkt sterk vocht absorberend. Een vulling van katoen ademt goed en reguleert warmte, waardoor het dekbed in de zomer koel aanvoelt. Dit maakt een katoenen dekbed ideaal als zomerdekbed of wanneer je het snel te warm hebt.
Wij vergelijken bamboe graag voor u met onder andere een katoenen dekbed. Bamboe wint op bijna alle fronten van katoen. Bamboe heeft een mooie kwaliteit, is niet duur en is lichter en luchtiger dan katoen. Bovendien droogt bamboe ook veel sneller dan dat katoen dit doet.
Bastion: synthetisch. NH Hotels: synthetisch. Van der Valk: synthetische donsvezel + dons.
Hotelbedden zijn vaak niet per se betere bedden. De ervaring van een hotelkamer en het frisse, zachte beddengoed speelt vaak een hele grote rol. Wel hebben hotelbedden vaak een aantal kenmerken die ze dat heerlijke, luxe gevoel geven. Zo hebben hotelbedden vaak een hoge instap, wat voor veel mensen prettig is.
Hotelbedding is Marktleider in het leveren van hotelbedden aan hotels en andere logies verstrekkers in Nederland. Naast het leveren van boxsprings, matrassen, bed- en badgoed en andere slaapoplossingen aan hotels, bungalowparken, bed & breakfast etc. verkopen wij ook hotel boxsprings aan particulieren.