Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod.
Ouzo is een Griekse alcoholische anijsdrank en heeft een alcoholpercentage tussen de 37.5 en 50 procent. Ouzo wordt vaak in kleine shotglaasjes gedronken als een appetizer bij bepaalde Griekse gerechten en wordt meestal gedronken met ijs of water. Raki is een Turkse niet gezoete drank die meestal een anijssmaak heeft.
Eigenlijk is Pernod een merk; anis is de naam van het drankje. Niet te verwarren met pastis, wat dan weer vergelijkbaar is, maar toch verschilt (volgen we het nog?). Zo mag een anijsdrank die door destillatie wordt gemaakt (zoals het geval is bij Pernod), geen pastis worden genoemd.
Het kruid alsem bevat thujon en absintine. Thujon werkt bij een zeer grote dosis enigszins hallucinerend. Absintine veroorzaakt de bittere smaak. Absint werd in 1909 in Nederland verboden omdat het tot waanzin zou leiden.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Beste absint
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar dé originele absint van Pernod (sinds 1805). Rijk, kruidig en krachtig, met een fiks alcoholpercentage: 68 procent.
Pastis wordt bereid door maceratie van plantaardig materiaal in alcohol. Een anijsdrank die door destillatie wordt verkregen, wordt geen pastis, maar anis (Fr.) genoemd (met Pernod als bekendste voorbeeld).
Met een historie van meer dan 200 jaar is Pernod het oudste Franse merk in anijsdranken. De anijsdrank Pernod is ontstaan in 1928 en heeft inmiddels een wereldwijde hoge reputatie opgebouwd.
Ricard is als Franse anijsdrank een 'Pastis de Marseille', vervaardigd volgens Provençaalse traditie. De basis is een melange die getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs.
Rakı (info / uitleg), uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden. Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Ouzo wordt veelal gezien als de nationale drank van Griekenland. Alleen als de drank in Griekenland is geproduceerd, mag het de naam ouzo krijgen. Op veel eilanden wordt ouzo gemaakt, maar Lesbos is hét eiland van de bekende Plomari ouzo.
De Turkse arts Anastas (Anastasios) Bey zou tijdens een bezoekje aan Tyrnavos gevraagd hebben om een glaasje lokale tsipouro. Toen hij een slok had genomen, riep hij: “Dit is uso Marsilia mijn vrienden!” Hij verwees hiermee naar de hoge kwaliteit. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het drankje de naam uso / ouzo kreeg.
Alcoholische anijsdranken worden al zeer lang gedronken. Dranken zoals Pastis, Ouzo, Raki, Sambuca en Arak zijn erg populair en worden gemaakt van anijs, zoethout en andere kruiden. Ouzo drinkt men in Griekenland, Raki in Turkije, Sambuca in Italië, Arak in Libanon/Syrië en Pastis is typisch Frans.
Raki is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki, die men ook tsikoudia noemt. Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd.
Ricard heeft een basis van een melange van verscheidene kruiden, zoals koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De smaak van anijs is iets minder aanwezig dan bij andere pastis dranken, door de toevoeging van zoethout. Ricard is het lekkerst als u deze op echte Franse wijze nuttigt.
Pastis is kortgezegd een aperitief. Het wordt gemaakt van steranijs, verschillende kruidenextracten en zoethout. Pastis heeft een vrij hoog alcoholpercentage van maar liefst 40% tot 45%.
Beschrijving. Pastis 51 70cl is de enige echte pastis uit Marseille. De drank ontleent zijn naam aan zijn geboortejaar 1951. Pastis 51 komt tot stand door het weken van: anijsextracten, zoethout, suiker, alcohol en zuiver water.
Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absint zonder alsem, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen. Bij maceratie laat men het gedroogd plantaardig materiaal trekken in alcohol, waarna er vervolgens wordt gefiltreerd .
De bekendste pastismerken zijn zeker Pastis 51, Ricard, Henri Bardouin en Duval. Pastis wordt vaak als aperitief gedronken, maar kan nu op allerlei manieren naar eigen smaak worden gebruikt.
Pastis is een aperitief op basis van steranijs, zoethout en kruidenextracten, dat met name in Frankrijk populair werd na het verbod op absint. Het alcoholpercentage ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat.
Leg op het glas een absintlepel met daarop een suikerklontje. Druppel hier vervolgens ijswater over zodat de suiker uiteenvalt en oplost. Door dit proces vertroebelt de absinth wat. Voeg eventueel naar smaak nog wat druppels ijswater toe om het drankje te verdunnen.
Gelukkig is het idee dat absint hersenschade zou veroorzaken, inmiddels ontkracht: er blijkt veel minder thujon in de drank te zitten dan eerder werd gedacht. Te veel absint drinken is nog steeds slecht – maar zorgt niet voor andere effecten dan te veel alcohol drinken in het algemeen.
Het verbod op absint duurde bijna een eeuw, tot het in 1988 wettelijk weer was toegestaan om extracten van absint alsem te gebruiken voor het maken van drank. In Frankrijk en Duitsland wordt de drank sinds de jaren '90 weer gemaakt. In Nederland is absint sinds 2005 weer legaal door het vervallen van de Absintwet.