Terwijl het internationale ruimtestation in een baan om de aarde draait, absorberen de 4 paar zonnepanelen zonne-energie om elektrische stroom te leveren voor de dagelijkse en wetenschappelijke onderzoeken.
Net als de maan heeft het ISS twee kanten: de ene kant naar de zon gericht en de andere ervan af. De temperatuur aan de kant van de zon kan oplopen tot 250 °F (ca. 120 °C), terwijl hij aan de 'donkere kant' kan dalen tot onder -250 °F (ca. -160 °C).
Ze zijn in 1998 begonnen met de bouw van het ISS en daar zijn ze nu nog steeds mee bezig. Het duurt lang om een ruimtestation te bouwen! Als het ISS af is, is het 100 meter lang en 80 meter breed: dat is net zo groot als een voetbalveld.
Astronauten kunnen hun slaapzakken aan een muur of een plafond vastmaken en overal slapen, zolang ze niet rond zweven en ergens tegenaan botsen. Op het internationale ruimtestation ISS slapen de meeste bemanningsleden in hun eigen kleine cabines.
Het ISS ziet er vanaf de aarde uit als een snel bewegende ster. Het internationale ruimtestation wordt alleen zichtbaar na zonsondergang wanneer het op aarde donker is en het ruimtestation zelf nog wordt beschenen door de zon.
Vraag de zon hoe vaak het ISS tijdens een heel rondje van de aarde voorbijgekomen is. Het ISS cirkelt in 90 minuten rond de aarde. De aarde draait in 24 uur om haar eigen as (24 uur = 16 keer 90 minuten). Is dit te vergelijken met de activiteit die we zojuist gedaan hebben?
Omdat de omloopbaan buiten de atmosfeer ligt, is er geen luchtweerstand. Volgens de wet van de traagheid blijft de snelheid van de satelliet dus gelijk en kan hij jarenlang om de aarde blijven cirkelen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Kosmische achtergrondstraling (cosmic microwave background, oftewel CMB) in de ruimte bevat een kleine hoeveelheid energie die nog voortkomt uit de oerknal. Die energie 'warmt' de ruimte op, waardoor het vrijwel nergens kouder is dan ongeveer 3 Kelvin (-270,15 graden Celsius).
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Astronauten krijgen zuurstof
Een deel van het schone water gaat door een apparaat dat het water via elektrolyse splitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). De zuurstof wordt naar cabines van de astronauten geleid, de waterstof wordt afgevoerd naar buiten.
Het ISS beweegt erg snel
De snelheid bedraagt een slordige 28.000 kilometer per uur, of omgerekend 7,78 kilometer per seconde! Op een tijdsspanne van 1 seconde verplaatst het ISS zich dus 7,78 kilometer. Dat is zowat 10 keer sneller dan een afgevuurde kogel op aarde.
Een ruimtestation is een ruimtevaartuig dat bedoeld is om voor korte of langere tijd te worden bemand. De bemanning reist van en naar het ruimtestation in een apart ruimtevaartuig. Momenteel zijn er twee active ruimtestations, het Internationaal ruimtestation ISS en Tiangong.
Maar het is ook een feit dat... de meeste astronauten dat niet doen. De reden is dat douches in de ruimte niet zo bijzonder goed werken. Zoals alles in een baan om de aarde is het water dat uit de douchekop stroomt immers gewichtloos en het zweeft vrij rond in plaats van op het lichaam van de astronaut te stromen.
Drie nieuwe bemanningsleden zijn vandaag aangekomen in het ruimtestation ISS, hun tijdelijke huis in de ruimte. Met hen erbij wonen daar nu negen mensen. Het gebeurt niet vaak dat er zo veel mensen tegelijk in het zwevende laboratorium verblijven.
Normaal gesproken is voor een cirkelvormige baan op een hoogte van 300 km boven het aardoppervlak een snelheid nodig van 7,8 km/s (28.000 km/h). Bij deze snelheid zal een satelliet een rondje om de aarde in 90 minuten afleggen.
Het ISS is het internationale ruimtestation (International Space Station) dat in een baan om de aarde draait. In dit station doen astronauten wetenschappelijk onderzoek. Omdat het ruimtestation in een baan rond de aarde zweeft, zijn de astronauten gewichtloos.
Tijd in de ruimte
"Astronauten blijven nu ongeveer een half jaar in de ruimte. Dat heeft te maken met de houdbaarheid van de Sojoez-capsule. Die moet op een gegeven moment vervangen worden vanwege het slechter worden van de batterijen en de brandstof voor de stuurraketjes."
Meestal slapen de astronauten in een soort slaapzakken, die aan de wanden worden vastgezet, of in een soort kastjes. In de ruimte is er geen zwaartekracht, waardoor je niet het gevoel van boven en beneden hebt. Daarom maakt het niet uit of je rechtop of liggend slaapt.
De astronauten wassen zich met een vochtige doek met wat zeep. Er wordt ook niet afgewassen. Het gebruikte materiaal wordt samengeperst en weggegooid. Het water dat nodig is aan boord van het ISS wordt voor een deel onttrokken aan de lucht en geschikt gemaakt voor gebruik.