Je plaatst de punt van de kurkentrekker mooi in het midden van de kurk, je boort een klein gaatje en je brengt hem zo diep mogelijk in de kurk zodat je een stevige greep op de kurk krijgt. Afhankelijk van het model trek je dan op de aangewezen manier de kurk uit de fles.
Je neemt de kurkentrekker en plaatst de spiraal in het midden van de kurk. Wanneer je deze goed hebt geplaatst, mag je de spiraal indraaien. Let erop dat je recht naar beneden draait en niet schuin. Daarna mag je met de hefboomarm de kurk langzaam uit de fles trekken.
THEEDOEK EN POLLEPEL
De theedoek leg je over de hals van de fles en dan druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden. Moet je wel een beetje kracht zetten. Maar je zult zien, werkt als een trein. Enige nadeel is natuurlijk wel dat je zo de kurk in de fles hebt zitten.
Zet het bovenste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat omhoog zodat de kurk een beetje omhoog komt. Zet nu het onderste deel van de hefboom op de rand van de fles en trek het handvat van de kurkentrekker weer omhoog. De kurk is nu bijna uit de fles.
Maak de flesjes met elkaar open. Houd een flesje op z'n kop en zet de rand van de dop onder de rand van het tweede flesje. Trek omhoog en de eerste fles is open. Sla vervolgens de rand van de gesloten fles op de open fles open.
Het beste kelnersmes is de Laguiole Style de Vie. Een multifunctioneel kelnersmes met een mooi ergonomisch design. Dit kelnersmes heeft een tweetraps hefboom, een capsulesnijder en een flesopener in één design verpakt. Het kelnersmes weegt ongeveer 200 gram en heeft een handvat van rozenhout.
Houd de fles schuin omhoog en leg de champagnesabel eerst vlak op de fles met de scherpe kant naar de kurk gericht. Draai het champagnesabel nu iets, zodat de botte kant los van de fles komt en de scherpe kant nog steeds op de champagnefles blijft rusten.
Wat betekent 'de wijn heeft kurk'? 'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op.
In plaats van 'm uit de fles te halen, probeer je de kurk in de fles te krijgen. Dit kun je doen met een stomp voorwerp, dat langer is dan de hals van de fles en die door de opening van de fles past.
Gebruik je kurkentrekker
Zorg ervoor dat de schroef helemaal in de kurk zit en probeer zo de kurk er voorzichtig uit te trekken. Mocht dit echt niet lukken, gebruik dan een pollepel en theedoek. Houd de fles recht en leg de theedoek over de hals van de fles. Druk de kurk met de achterkant van de pollepel naar beneden.
Om de smaak van wijn zo lang mogelijk goed te behouden, is het zaak om de geopende fles gekoeld te bewaren. De koelkast vertraagt het oxidatieproces namelijk. Daarnaast kan je met een vacuümpomp de lucht uit de wijnfles trekken. Hierdoor kan je de geopende wijn vaak nog een dagje langer bewaren.
Mocht je de kurk nog wel hebben, maar hem er niet inkrijgen: bakpapier is het antwoord. Wikkel een klein stukje bakpapier om de kurk en duw hem terug. Als het goed is lukt het zo wel, omdat het bakpapier glad is en dus makkelijker de fles inglijdt. Daarnaast kunnen er op deze manier geen stukjes kurk in de wijn vallen.
Kurk in de wijn is niet gevaarlijk, u kunt de wijn gerust proeven. De wijn met kurk drinken is in principe ook niet schadelijk voor de gezondheid, maar de trek zal u snel vergaan, want de wijn is echt niet lekker en doet niet denken aan hoe hij normaal smaakt.
Draai enkele slagen naar rechts en de kurk komt vanzelf uit de fles, enkele slagen naar links en de kurk komt uit de kurkentrekker. - Superspitse punt wordt beschermd door de hals van de kurkentrekker - geen beschadiging van tafelblad.
Een kurk-wijn is een wijn die besmet is met een kurk-schimmel. De besmetting geeft een zeer speciale geur en smaak. Beschimmelde kurk ontstaat bij een kleine percentage natuurlijke kurken die verkrijgbaar zijn. Uit recente studies is gebleken dat 5 procent van de wijnen met natuurlijke kurken besmet is met de schimmel.
Een goede wijn een bepaalde mate van complexiteit. Wijn heeft vaak bepaalde geur- en smaakimpressies die je kunt benoemen. Bij een wijn kun je bijvoorbeeld eerst citrusfruit ruiken en proeven, maar later neigt de smaak naar groene paprika en witte peper.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk. Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Het belangrijkste tijdens het sabreren is dat je de veiligheid van jezelf en je omgeving goed in de gaten houdt. Wist je bijvoorbeeld dat de kurk bij het sabreren tot wel 160 kilometer per uur uit de fles kan schieten? Richt de fles dus altijd goed omhoog en in de richting van een veilige plek.
De traditie is ontstaan in 1812 toen Napoleon in oorlog was met de kozakken in Smolensk (Rusland). Men gaat er vanuit dat het de officieren waren van de cavalerie die de meegevoerde flessen uit Frankrijk sabreerden op het einde van de dag na een overwinning om deze te vieren. (of om een nederlaag weg te spoelen).
Wanneer wijn chambreren een goed idee is, is in de volgende gevallen: Het gaat om een rode wijn. De wijn is op een te warme of te koude plek opgeslagen. U wilt de wijn binnenkort gaan drinken.
Een kurkentrekker is handgereedschap om een kurk uit een fles te verwijderen. De spiraal van een goed werkende kurkentrekker bestaat uit een spiraalvormige metalen draad. Het is mogelijk een lucifer in de lengterichting door de spiraal te steken.
Een elektrische kurkentrekker wordt aangedreven door een oplaadbare batterij, die wordt opgeladen via de aansluiting. Sommige kurkentrekkers gebruiken ook batterijen. U moet de automatische kurkentrekker met de hand bedienen. Een handige draaigreep helpt je bij het draaien van het model Brabantia.