Wandelen, zwemmen en fietsen zijn perfecte manieren om actief te bewegen als je zwanger bent. Als je gewend bent om te sporten dan is er als je zwanger bent geen bezwaar om op hetzelfde niveau door te gaan.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Ja, je mag je buikspieren trainen als je zwanger bent! Sterker nog, het levert heel veel voordelen op wanneer je de buikspieren blijft trainen tijdens je zwangerschap. Zo kan het verschillende zwangerschapskwaaltjes voorkomen en herstel je na je bevalling sneller als je al een sterke core hebt.
Sporten is gezond, ook nu
Als je zwangerschap vlot verloopt en je geen klachten of complicaties hebt, kun je gewoon blijven sporten tot de bevalling. Actief zijn levert jou en je baby wat op: De kans op zwangerschapskwaaltjes is kleiner.
Dit proces voltrekt zich in de eerste 3 maanden van de zwangerschap, en daarom wordt met name in het eerste trimester geadviseerd op een rustige intensiteit te sporten en om tijdens het sporten te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.
Rauwe melk, leverproducten en rauw vlees moet je laten staan als je zwanger bent. Door het eten van rauw vlees (zoals filet américain, ossenworst, rauwe ham en , kun je voedselinfecties krijgen. De bekendste is wel de infectie toxoplasmose. Deze kan schadelijk zijn voor je baby tijdens de zwangerschap.
Het doen van squats helpt het verstevigen van de juiste buikspieren. Deze spieren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap en de bevalling omdat ze zowel het toenemende gewicht als de gewichtsverplaatsing opvangen.
Is er sprake van een ongecompliceerde zwangerschap, dan kun je met een gerust hart hardlopen. Het zal geen miskraam veroorzaken of de baby pijn doen. Die zit namelijk veilig en goed beschermd in je baarmoeder.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Het is beter om enkel water te drinken en geen frisdrank. Heb je toch af en toe zin in iets zoets of een smaakje, dan kan je ook kiezen voor flesjes water die worden verkocht met een smaakje, of losse smaakmakers die je kunt toevoegen aan je water, waar geen suiker in zit.
Waarom niet? Omdat je rechte buikspieren flink uitgerekt worden. Ze verliezen hun elasticiteit. Door ze te zwaar te belasten kan er een scheurtje in het peesblad ontstaan (vergelijkbaar met een liesbreukje).
Door de groei van je baarmoeder ontstaat er druk op je buikspieren, waardoor ze uit elkaar wijken. Is de gleuf op jouw buik al voelbaar? In dat geval is het trainen van de rechte buikspieren niet meer aan te raden. De schuine buikspieren mag je gedurende je hele zwangerschap blijven trainen.
Fit blijven tijdens je zwangerschap doe je dus onder andere door te sporten. Je kunt de meeste sporten gewoon blijven uitvoeren tijdens je zwangerschap. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn het minst belastend voor je lichaam. Wel zijn er een aantal sporten die worden afgeraden als je zwanger bent.
Een dagelijkse lichte fysieke activiteit is aangeraden, zowel voor zwangere als niet-zwangere vrouwen. Een 30- tot 45-tal minuten per dag wandelen of naar de bakker of school fietsen heeft een positief effect op je gezondheid.
Als je 6 weken zwanger bent, kun je al flink last hebben van zwangerschapssymptomen: ochtendmisselijkheid, overgeven, je borsten zijn gevoeliger, pijnlijker en gezwollen, je reukvermogen is beter ontwikkeld, je hebt trek in bepaalde voeding en je kunt stemmingswisselingen hebben.
Oorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling.
Studies tonen aan dat mama's die tijdens de zwangerschap geregeld aan cardio training doen kinderen met een gezonder hart groot brengen. Let hier wel mee op. Rustig wandelen, fietsen of in je eerste maanden op een consistent tempo lopen is een heel goed idee.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
“Makkelijkere” bevalling door trainen beenspieren
Denk hierbij aan het trainen van de quadriceps, hamstringoefeningen, bilspieroefeningen, adductoren en abductoren (de spieren die de benen resp. naar binnen en buiten bewegen).
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Veel vrouwen willen graag een echo laten maken in de vroege zwangerschap, om zo te controleren of alles goed gaat met het kindje in de buik. Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Normale buikpijn zwangerschap
Zo kan het oprekken van je baarmoeder wat pijn geven. Door de hormonen én het feit dat je baarmoeder steeds meer plaats inneemt ten opzichte van je andere organen, kunnen ook een opgeblazen gevoel, winderigheid of obstipatie wel eens voorkomen.