Zoekt een vliegvishengel speciaal voor het vissen op forel word een hengel aangeraden met een aftma waarde van 2 tot 4.
Het forelvissen met de vlieg is een aparte tak van sportvissen. Je gebruikt hiervoor een vlieghengel waaraan een wat dikkere drijvende lijn zit. Aan het uiteinde van de lijn zit een dunne onderlijn waar je een kunstvlieg aan bevestigt. Kunstvliegen zijn een prima werkend kunstaas om mee te vissen op forel.
Er zijn speciale dobbers op de markt voor het vissen op forel op vijvers, maar een doodgewone witvisdobber met een drijfvermogen tussen de 2 en 5 gram is prima bruikbaar. Omdat de forel zoals gezegd een schuwe vis is, is het belangrijk de dobber goed uit te loden. Op deze manier voelt de vis zo min mogelijk weerstand.
Er zijn drijvende en zinkende lijnen, beginnende vliegvissers gebruiken een drijvende lijn. De backing spoel je onder je vliegenlijn als volglijn op de reel. De leader is een taps toelopend stuk nylon. Het dikke eind komt aan de vliegenlijn en aan de dunne punt knoop je de vlieg.
Over het algemeen geldt dat hoe langer de aanhaallijn is, hoe langer de tippet zou moeten zijn. Een goed startpunt voor de meeste mensen is om een leider te gebruiken die 9 of 10 voet lang is, met een tippet die tussen de 3 en 5 voet lang is.
Vliegvissen is niet zo moeilijk als de meeste denken, 2, 3 lessen (een beetje zoals bij het tennissen) enkele goede tips en U kan aan de slag om de eerste vis aan de vliegenhengel te vangen.
Is het oppervlakte water koud zoals in de winter dan zal de forel naar de diepte gaan waar het iets warmer is. Op vijvers tot 3 meter diep is dit dan meestal vlak bij de bodem.
De trekkracht is middelmatig waardoor je een relatief dikke lijn nodig hebt. Dit heeft invloed op de souplesse en de weerstand in het water. Wil je met een nylon lijn op forel gaan vissen dan raden wij een lijn aan met een diameter van 0,16mm tot 0,22mm aan.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
De onderlijn moet minimum een lengte van 60cm hebben maar 1.5 m is beter. Indien nodig kan het zelfs tot 2 meter. Bij gebruik van drijvend aas of deeg knijp je op de onderlijn op ongeveer 10 cm van de haak een klein knijploodje. Het laat het aas langzaam zakken en voorkomt dat licht aas gaat drijven.
In het algemeen wordt voor de “standaard” vliegvisserij met droge vliegen en nimfen een leaderlengte gebruikt van 270 cm (9 foot). De meeste in de handel verkrijgbare leaders hebben deze lengte.
Het vissen met de natte vlieg
Men kan de natte vlieg als enige gebruiken; men kan ze ook aan een zijlijntje (dropper) binden in combinatie met een verzwaarde nimf of streamer op de punt en eventueel nog een derde vlieg aan een zijlijntje. Dit heeft als voordeel dat men op drie verschillende diepten vist.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Pas je techniek aan op het seizoen en het weer. In de winter is het kouder aan het wateroppervlak omdat dit het snelste afkoelt. De forel zal dan net als alle andere vissen de warmte opzoeken en die zit onderin. Vis dus in de winter diep.
Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van Nederland, in de Ardennen en in landen als Frankrijk en Zwitserland kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven.
Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12. Vaak wordt gedacht dat het vissen met een zo klein mogelijke haak het meest effectief is.
Of wat is nou de beste kleur powerbait? In de regel zijn er drie kleuren zijn altijd wel forel vangen, dit zijn de kleuren zwart, wit en groen. Neem deze kleuren powerbait dan ook altijd mee.
Onderlijn. Onder je loodje moet je een wartel plaatsen, een dubbele wartel is al vaak goed, maar een driedubbele wartel is gewoon beter. Je aas zal draaien en de wartel voorkomt dat je hoofdlijn gaat kinken. Aan de wartel bevestig je een onderlijn van ongeveer 60 centimeter.
De forel (Oncorhynchus mykiss) is een zoetwatervis, die familie is van de zalm. In het wild leven ze gewoonlijk in sterk stromend en helder water. Forel is hoofdzakelijk een carnivoor. In de natuur voedt hij zich met wormen, insecten en soms met kleine visjes.
Je gebruikt Powerbait als je wil gaan forelvissen met een dobber of buldo. Met een dobber kan je de Powerbait lekker langzaam door het water bewegen. Doe je dit te snel? Dan heeft de vluchtige forel geen tijd om het aas te pakken.
Springt er regelmatig een forel of zalmforel op, dan zijn de vissen aan het jagen. Dit betekent dat ze veel hoger in het water zitten.
Met kunstaas in al zijn vormen is zalm vrij goed te vangen. Vaak is het in bepaalde omstandigheden zoals hoog water een van de beste methodes samen met aasvissen. Een kunstaashengel met een lengte tussen de 2.4 en 3m is bruikbaar in de meeste omstandigheden.
Wat heb je er voor nodig? Een lichte vliegvishengel (afma klasse 6 of 7) met daarop een reel. Op de reel kan je Di3 (zinkt 3 inch per seconde) of Di7 (zinkt 7 inch per seconde) lijn. Als onderlijn voor het vliegvissen op baars kan je het beste een 30/00 nylon lijn gebruiken.