Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
Een vaatwasser heeft voor de toevoer van water een wasmachinekraan nodig met 3/4" schroefdraad. Hier sluit je de aanvoerslang op aan.
Schuif hiervoor eerst de slangklem om het uiteinde van de afvoerslang. Plaats de afvoer vervolgens over de aansluiting op de sifon. Vergeet niet om de slang goed vast te draaien. Nadat u de vaatwasser heeft aangesloten op uw sifon, raden wij u aan de vaatwasser te laten draaien.
PVC buis diameter 63 mm of 75 mm: wasautomaat. vaatwasmachine voor huishoudelijk gebruik.
Zonder sifon op afvoerbuis
Als de slang te diep in de waterafvoerbuis zit merk je dit want dan zal de vaatwasser het water minder goed afpompen. Bevestig de afvoerslang met de slanggeleider. Deze houdt de afvoerslang op zijn plaats. En schroef deze geleider vast.
Stap 1: controleer aansluitingen
Om een vaatwasser aan te sluiten, heb je de onderstaande dingen nodig: Een wasmachinekraan. Dit is een kraan met een 3/4" schroefdraad. Een aansluiting voor een vaatwasser op de sifon van de gootsteen of een losse afvoerbuis.
Een vaatwasser zonder wateraansluiting is een vaatwasser die in de categorie van mini-vaatwassers of tafelvaatwassers valt. Deze vaatwassers bevatten een watertank en hoeven niet aangesloten te worden aan een watertoevoer. Je vult de watertank en legt de afvoerslang in je gootsteen in de keuken.
Voor de waterafvoer wordt altijd pvc-buis gebruikt. Deze zijn er in de diameters 32, 40, 50, 75, 110 en 125mm en zijn 3-laags dik. In de winkel liggen ook pvc-buizen met de maten 70, 80 en 100mm, maar deze buizen zijn voor hemelwater afvoer (regenwater) en zijn dunner.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Een sifon met (vaat)wasmachineaansluiting is handig voor gebruik in de keuken. Hier kan zowel de gootsteen als de vaatwasser op worden aangesloten.
De hoogte van de afvoer van de vaatwasser hangt van de vaatwasser af. Gemiddeld is dit ongeveer 90 centimeter, er zijn echter vaatwassers waarbij dit ook hoger kan zijn. Je kunt een deel van de afvoer afzagen, of een los stuk kopen en aan het bestaande deel toevoegen om het te verhogen naar wens.
Ieder toestel heeft een eigen waterkraan nodig, ook met beluchter (voor de wasmachine; voor de vaatwasser weet ik niet zeker). Voor de vaatwasser is een speciale sifon met slangtule in de handel. Op die tule zet je de vaatwasser afvoer vast, bovenin de sifon steek je de wasmachine slang.
Voor de inbouw vaatwasser plaatsen sluit je het stroom af en moet er een stopcontact op de muur gemonteerd worden. Deze dient ongeveer op 50 centimeter afstand geplaatst te worden van de plaats waar de vaatwasser komt.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Naar het einde van de wasfase, waar meestal met een temperatuur van 65° wordt gewerkt zal dit reservoir met koud water worden gevuld. Het koude water wordt opgewarmd door het warme interieur van de vaatwasser en natuurlijk ook het opgewarmde waswater – in deze faze is de weerstand reeds uitgeschakeld.
Als je borrelende geluiden hoort, kun je eerst proberen om een afvoer te ontstoppen. Lukt het ontstoppen niet? Denk dan aan een leiding die onder de woning doorgezakt is of aan de mogelijkheid dat het ontluchtingskanaal verstopt zit. Schakel dan meteen een vakman in voor nadere inspectie.
Het is echter wel belangrijk dat je de beluchter van de afvoer op een bereikbare plaats laat installeren. Soms is het namelijk noodzakelijk om de rioolbeluchter te reinigen. Verder is het belangrijk dat de afvoerbeluchter dezelfde diameter heeft als de buis waarop deze wordt geplaatst.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering. Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Om de klus uit te voeren heb je in ieder geval het volgende materiaal nodig namelijk: Elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4) Flexibele elektrabuis (pvc-pijp) 16mm (5/8) of 19mm (3/4)
Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat - 2x de wanddikte. Dus u heeft bijvoorbeeld een maat PVC buis van 32 mm diameter met een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2x3= 26 mm.
NEN 1010-installatienormen. Elektrische apparaten die meer dan 2.000 Watt gebruiken moeten verplicht op een aparte groep worden aangesloten, zo ook de vaatwasser. Het is vanzelfsprekend dat een juiste groepsverdeling met voldoende groepen essentieel is.
Een gemiddelde vaatwasser verbruikt tegenwoordig 13 liter water per vaatwasbeurt. Zeer zuinige apparaten en programma's redden het met 9 liter water. Verslinders en voornamelijk oude vaatwassers hebben 20 liter water per keer nodig.
De binnenkant biedt ruimte aan twee couverts die met ongeveer 860 watt brandschoon worden gespoeld. Deze mini vaatwasser zonder wateraansluiting kan met het gebruik van ongeveer 5 liter water en een energieverbruik van 125 kWh bijzonder zuinig en goed zijn werk doen.