Veel voorkomende wonden zijn: schaafwonden, snijwonden, blaren en brandwonden.
Dit herstel verloopt in een viertal fasen: hemostase, inflammatiefase, regeneratiefase en remodellering.
Het classificatiemodel verdeelt wonden in rood (oppervlakkig of diep), geel (oppervlakkig of diep) en zwart (met of zonder ontstekingsverschijnselen).
Bij een gele wond is het wondbed bedekt met geel beslag dat gevormd wordt door necrose of fibrine. Deze, vaak taaie, laag moet altijd verwijderd worden. Dit kan chirurgisch, enzymatisch of autolytisch.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Zwart betekent dat zich in de wond dood (necrotisch) weefsel bevindt. Het hoeft niet altijd zwart te zijn maar kan ook een bruine, grijze of gele kleur hebben. Dit dode weefsel houdt de wondgenezing tegen. Het is daarom goed om dit uit de wond te halen.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Zink en ijzer heb je nodig om een wond te laten genezen. Zink speelt een belangrijke rol bij de wondgenezing. IJzer zorgt ervoor dat er via het bloed zuurstof bij de wond kan komen. Zink zit bijvoorbeeld in vlees, kaas, graanproducten en noten.
Het zelf definitief behandelen van een wond
Schaafwonden mag je met water en zeep (dettol/betadine) schoonmaken als er vuil in zit. Is er geen water beschikbaar, neem dan een steriel gaasje en ontsmettingsmiddel. Ontsmet de wond en de omgeving.
Het trombine zorgt er uiteindelijk voor dat het inactieve, en oplosbare fibrinogeen omgezet wordt in het actieve fibrine. Fibrine is een draadvormig eiwit dat de wond dicht tegen bloedverlies doordat er bloedcellen achter blijven hangen en doordat fibrine de wond samentrekt.
Een zwarte wond bevindt zich in de reactiefase. Zolang er necrotisch weefsel in de wond is, kan de wond niet helen. Debridement Er is een schone wond nodig voor de vorming van gezond granulatieweefsel. Dood, beschadigd of geïnfecteerd weefsel dat de genezing van de wond tegengaat, moet worden verwijderd.
Necrose betekent afsterven van weefsel: deze vorm van infectie gaat gepaard met belangrijk weefselverlies. Hierbij komen toxische stoffen vrij, waardoor men zich algemeen ziek voelt en koorts krijgt. De oorzaak is een besmetting met dezelfde bacteriën als bij cellulitis.
Wat is een necrotische wond? Necrotisch weefsel is dood of gedevitaliseerd niet-levensvatbaar weefsel dat wondgenezing belemmert. De typische zwarte, droge en leerachtige bedekking over het wondbed, die door een gebrek aan bloedtoevoer verschoond is van zuurstof, staat bekend als Eschar.
Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed. Granulatie beschrijft het verschijnen van het rode, hobbelige weefsel in het wondbed terwijl de wond geneest. Caviteitswonden kunnen worden gedefinieerd als een wond die zich uitstrekt tot onder de dermis.
Debridement is het verwijderen van necrotisch (dood) weefsel, dat de genezing van de wond tegengaat. Een schone wond zonder debris is nodig om de vorming van gezonde granulatie te bevorderen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.
Er ontstaat pusvorming of wondlekkage. De huid rondom de wond voelt warm aan.
Zolang u wonden heeft, lekt er wondvocht met soms wat (oud) bloed. Dit stopt vanzelf, zodra de wonden zijn genezen. U kunt een maandverband dragen om dit op te vangen. Verwissel dit verband regelmatig.