Het geheim van een bloemenweide is verschraling van de grond. Een strak gazon moet je af en toe bemesten; wil je juist bloemen de ruimte geven, dan gebruik je juist geen mest. Hoe minder voedingsstoffen in de grond, hoe meer bloemen er zullen bloeien!
Je start met inzaaien tussen eind maart en half mei of in september. Kies een bloemenweidezaad, kruidenmengsel of bloemzaadmengsel naar wens en start met inzaaien. Zowel een eenjarige als een meerjarige bloemenweide heeft er baat bij als je de eerste twee jaar achter elkaar opnieuw inzaait.
Meerjarige bloemenweides voor 'Bloemrijk grasland' (zoals onze G en M mengsels) kunnen jaarrond gezaaid worden, maar de beste periode is de nazomer, herfst of het voorjaar. Het jaar van inzaaien is bij meerjarige mengsels een 'investeringsjaar' en kunnen we weinig bloei verwachten.
Een bloemengrasland of bloemenweide kun je enkel in de zon en op een schrale (voedselarme) tot matig voedselrijke bodem met succes aanleggen. Tuinliefhebbers met een arme grond hebben dus een voetje voor. Extreem arme gronden en te voedselrijke bodems zijn niet geschikt voor een bloemenweide.
In een natuurlijke tuin vind je vooral inheemse en streekgebonden planten, in ongedwongen combinaties. Denk maar aan kastanjelaars, linden en wilgen, en struiken als hazelaar, vlier of kornoelje. De hagen zijn er het liefst gemengd, met bijvoorbeeld Spaanse aak, meidoorn, appelbes, hulst, liguster en haagbeuk.
Een paar weken na het zaaien kan het lijken alsof er alleen onkruid is opgekomen. Dit is nooit het geval, jonge plantjes lijken veel op elkaar en een plant zonder mooie bloem er aan lijkt al snel onkruid. Heb geduld, de eerste bloemen openen zich na 6 – 7 weken en de rest volgt daarna.
Je moet de wilde bloemenweide 1, 2 tot 3 maal per jaar maaien, afhankelijk van hoe rijk de grond is. Hoe rjker de grond aan stikstof is, hoe meer je moet maaien. Anders kunnen de wilde bloemen zich niet in stand houden en gaan de grassen het steeds meer overnemen.
De beste timing om een bloemenweide te zaaien is in de periode april-mei. Voor een vaste bloemenmengsel met meerjarige planten kan je ook in september aan de slag. Net zoals het juiste bloemenmengsel is ook een goede dosering van de zaden essentieel. Reken 1 tot 3 gram zaad per vierkante meter.
Grassen kunnen hier het beste tegen maar ook soorten als madeliefje, brunel, witte klaver, rode klaver, gewoon biggenkruid, kleine klaver en gewone rolklaver kunnen in een gazon staan. Wil je van deze soorten de mooie bloemen zien, dan moet je iets minder vaak maaien. Om de 3 tot 6 weken is ideaal.
Op een bloemenweide wordt de groei en ontwikkeling van gezond grasland bevorderd, met inbegrip van de erop groeiende grassen, wilde bloemen en kruiden.
Wanneer je bloemenweide uitgebloeid is, dan kun je dit het beste in het najaar volledig afmaaien om de ondergrond vervolgens weer te egaliseren. Je kan nu weer opnieuw een bloemenweide zaaien. Als je bloemenweide half uitgebloeid is, dan kun je ervoor kiezen om de uitgebloeide planten een tijdje te laten staan.
Het zaad kost ongeveer € 1 tot € 2 per vierkante meter. Voor zadenmengsels met inheemse planten verwijzen we je graag door naar winkels zoals ecosem.be, cruydthoeck.nl, debolderik.net en ecoflora.be.
Een bloemenweide ontwikkelt zich spontaan en vraagt weinig onderhoud. Op een gemiddelde Vlaamse voedzame bodem volstaat het om twee keer per jaar te maaien. De eerste maaibeurt vindt best plaats eind juni, na de eerste bloei. Eind september maai je dan een tweede keer.
Door de bloemenweide 'gefaseerd' te maaien kunnen we bloeispreiding genereren. Dit is niet alleen tijdens het zomerseizoen van belang, maar juist ook in het najaar. Veel bijen en vlinders vliegen rond tot eind oktober en hebben tot dan dus nog steeds nectar en stuifmeel nodig.
Welke wilde bloemen kun je zaaien in de schaduw? Er zijn talloze wilde bloemen die je kunt zaaien in de schaduw. De meeste hiervan zijn inheemse bloemen. Denk bijvoorbeeld aan fluitenkruid, vingerhoedskruid en wilde akelei.
Juni is een perfecte maand om in de tuin te gaan zaaien. De kans op nachtvorst is nihil, de eerste groenten en bloemen zijn inmiddels ook alweer geoogst of verwelkt waardoor er ruimte is voor nieuwe gewassen. Deze maand is ideaal voor groenten die snel doorschieten bij te koud weer of te korte dagen.
Eenjarige bloemen kunnen gezaaid worden vanaf maart tot begin mei, afhankelijk van het soort bloem en het weer. Voorbeelden van eenjarige bloemen zijn zinnia, Oost-Indische kers, cosmea en afrikaantjes.