Wanneer? Wetenschappers hebben dat nu berekend. Ze schatten in dat onze planeet nog zeker 1,75 miljard jaar leefbaar blijft. Over 3,25 miljard jaar zal het laatste leven op aarde zeker uitsterven, maar daar zijn wij mensen geen getuigen meer van.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Je koopt een kamerplant met een pot en klaar ben je? Dat is in het begin zeker het geval, maar na een jaar of anderhalf moet je zeker de potgrond vervangen. Het begin van het groeiseizoen (februari/maart) is daarvoor een goed moment. In de oude potgrond van je planten is de voeding uitgespoeld.
Grond hergebruiken
Dit is een goede manier om kosten te besparen. Het belangrijkste is dat je nieuwe voedingsstoffen toevoegt aan de aarde. Door dat je plant er een hele kweek in heeft gestaan is de grond vrij leeg, zeker als je geflusht hebt. Schep de gebruikte grond door elkaar en maak er een hoop van.
Tip. (Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop.
Zelf Potgrond Maken
Het basisrecept is heel eenvoudig: 2 delen tuinaarde en 1 deel compost. Je kan natuurlijk eigen compost gebruiken, maar compost van het tuincenter of container- of milieupark werkt ook goed.
Grond is geen afvalstof, daarom kan je er niet mee terecht op het recyclagepark. Grote hoeveelheden grond of aarde kan je alleen verwerken in je eigen tuin of contacteer een privé-firma waar je de grond heen kan brengen of die een container plaatst.
Kokospotgrond is 100% biologisch en daarom een stuk beter voor het milieu dan normale potgrond. Hier zit namelijk regelmatig turf in verwerkt. Bij het opgraven van turf komt veel CO2 vrij wat natuurlijk niet goed is voor het milieu. Kokospotgrond is dus een betere en duurzamere keuze.
De potgrond van jouw plant kan in de loop van de tijd dichter en vaster worden. Geen zorgen, dit is niet gek en gebeurt bij waarschijnlijk elke kamerplant. De grond wordt dichter doordat je de plant water geeft en omdat deze grond zich dan gaat verdichten rond de wortels.
Wil je geen binnenpot gebruiken? Dan kun je ook een sierpot kopen met gaatjes erin en daaronder een schotel zetten. Zo loopt het water toch weg, maar hoef je geen binnenpot te gebruiken. Eventueel kun je ook hydrokorrels gebruiken.
Als je een plant hebt die prima tegen een zuurdere grond kan, kun je veenmos gebruiken om extra vocht in je grond vast te houden. Maar als je plant meer neutrale grond nodig heeft, voegt het toevoegen van Sphagnum mos de watervasthoudende eigenschappen toe die je nodig hebt.
Het beste antwoord
Pokon vloeibare plantenvoeding is (wanneer het gesloten wordt bewaard) bijna onbeperkt houdbaar, ook in aangelengde vorm. Er bestaat geen risico op schimmelvorming, er kan wel een lichte troebeling in het mengsel ontstaan.
Tuinaarde is meestal een samenstelling van tuinturf en compost. Het brengt veel organische stof in de bodem maar bevat zeer weinig poriën. Het is een relatief zwaar product. Potgrond daarentegen heeft een luchtige samenstelling en is vaak minder zwaar dan tuinaarde.
Zandgrond vruchtbaar maken
Deze voeding kan je toevoegen aan de grond. Dit kan Turf, stalmest, compost of grond zijn uit het bos. De grond die naast de bomen ligt is van nature een enorm voeding-en mineraalrijke grond. Je humusgehalte kan je ook opkrikken door goede compost toe te voegen.
Bepaalde planten, bloemen en gewassen in je (moes)tuin worden helaas graag opgegeten door slakken. Om dit te voorkomen kun je gebroken eierschalen rondom je planten en gewaassen leggen. De schalen zijn te scherp voor de lijfjes van de slak waardoor ze er niet overheen gaan.
Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Om ervoor te zorgen dat je potgrond niet helemaal dichtslibt maar luchtig blijft, voeg je iets toe wat de afwatering bevordert. Idealiter gebruik je daarvoor perliet (dat je vindt in sommige tuincentra of online), maar ook scherp rivierzand of grind maken je potgrondmengsel beter bestand tegen overtollig water.
Hoe maak je potgrond luchtig? Voor luchtige potgrond heb je Perliet en normale potgrond nodig, de verhouding is 1 deel perliet op 3 a 4 delen potgrond. Hierdoor wordt de mix al snel luchtig. Dit betekent dat de waterafvoer een stuk beter is en de wortels verder kunnen groeien.