Als de hond gaat werpen dan heb je de werpkist. De moeder ligt er in en de pups komen er een voor een aan. Je kunt de pups dan onder de warme lamp leggen en zo zorg je er voor dat ze het niet te koud krijgen. De moederhond blijft ook in de werpkist en zal de pups goed wassen en verzorgen.
Bereid je voor door voldoende oude kranten in huis te hebben. Zo kun je de werpkist meerdere keren per dag verschonen. Zowel bij teven als poezen zorgt de moeder voor een schoon nest, totdat de kleintjes gaan lopen.
De ideale omgevingstemperatuur in de directe omgeving van de pups is 29-32°C. Voor de teef ligt de ideale temperatuur een stuk lager. In een goed geïsoleerde werpkist wordt dan ook meestal een temperatuur van 24-27°C aangehouden.
De werpkist heeft doodligstangen. Dit voorkomt dat de pups stikken of geplet worden door mama Yara. Deze worden na een week of 2 verwijderd en vervangen door een klein puppytoilet.
Het is verstandig om de pups te merken met bijvoorbeeld nagellak of een wollen bandje, zodat ze allemaal goed uit elkaar gehouden kunnen worden. Je kunt hiervoor ook de gekleurde bandjes van Trixie gebruiken. Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn.
De dracht of zwangerschap van de hond
Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig, maar er bestaat een grote spreiding. De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen.
Bij de meeste rassen is het in de eerste dagen wel nodig om bij de warmteplaat nog enkele dagen met een warmtelamp bij te verwarmen. Gebruik geen dik vetbed op een warmteplaat, want dan bereikt de warmte uw pups onvoldoende en kan in sommige gevallen de plaat oververhit raken.
Op 10 dagen tijd moet hun geboortegewicht verdubbeld zijn. Bij teven rond 5 kg zullen de pups rond de 150 gram wegen bij de geboorte en moeten ze zo'n 20 gram per dag bijkomen. Teven rond de 10 kilo zullen pups van ongeveer 200 gram op de wereld zetten. Ze moeten zo'n 30 gram per dag bijkomen.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.
Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels: Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest. Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten.
Warmtelamp pups: Puppies hebben warmte nodig om op temperatuur te blijven. Wanneer de moeder niet in de buurt is zal er gebruik gemaakt moeten worden van bij voorkeur een rode warmte lamp voor pups. 150 of 175 watt is voldoende.
Hiermee verklein je het risico dat de moederhond op een pup gaat liggen en dat de pup stikt. Hoewel het met een goede werpkist vrijwel altijd goed gaat, houden wij vooral de hele kleine puppen nog scherp in de gaten.
Je hoeft niet in paniek te raken als de bevalling nadert; hondenbevallingen zijn meestal veel minder ingrijpend dan die van ons, en ze kan haar puppy's vast zonder problemen op de wereld zetten. Je hond redt zich prima, maar houd haar wel gezelschap tijdens de bevalling voor het geval er complicaties optreden.
Ze moeten echter wel eerst met elkaar leren omgaan. Stimuleer hun prille relatie door je pup iets lekkers te geven wanneer jij aandacht geeft aan je kind, of ga samen met je kind en hond wandelen. Leer je kind de hond te respecteren en laat hem of haar niet om zijn nek hangen of te ruw met hem spelen.
Risico's bij pasgeboren puppy's
Als ze piepend rondkruipen, duidt dit meestal op een probleem. Ze kunnen honger hebben of het te warm of te koud hebben. Als de pups door de moeder niet warm gehouden worden biedt een warmtelamp uitkomst.
Brinta met melk voor puppy's
Je hoort vaker dat puppy's Brinta met melk krijgen. Dit klopt, dit behoort tot het eerste vaste voedsel van jonge honden.
De pups horen en zien nu, ze doen pogingen om op hun pootjes te staan en om te lopen. Ze mogen al een beetje voedsel krijgen. Je kan ze al eens op de arm nemen en zachtjes strelen.
Over het algemeen is het wel aan te raden om de heater zo op te hangen dat deze richting je gezicht straalt. Mensen ervaren warmtestraling van voren vaak als fijner. Denk maar aan de warmtestraling van de zon, hier zitten we vaak ook liever met ons gezicht naar toe.
De maximale maaginhoud van een pup is ongeveer 5-10% van het lichaamsgewicht. Een pup van bijvoorbeeld 200 gram mag dus maximaal per keer 20 ml melk krijgen. Veiligheidshalve wordt 7% van het lichaamsgewicht aangehouden. In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen is het voeden van pups veiliger met een sonde.
Tijdens de zwangerschap mag je teef niet alles eten. Sommige voedselbestanddelen bevatten schadelijke stoffen voor de ongeboren pups en zijn nadelig voor hun groei. Zo mag je teef geen rauw voedsel of slachtafval eten. Rauw voedsel dat ingevroren is geweest, mag wel.
Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts benadrukt dat de wet terecht streng is, in deze staat dierenwelzijn voorop zegt hij. "Particulieren die hun dier verkopen mogen adverteren, maar wel enkel in gespecialiseerde media zoals dierenmagazines. In algemene media, sociale media of of verkoopsites mag het niet.
Vanaf de zomer 2021 is iedereen die een nestje honden fokt, of het er nu een van meerdere per jaar is of een toevallig oepsnestje met de reu van de buren, verplicht om een registratienummer aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.