Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
Probeer deze wijn eens bij een winters stoofpotje, (met gehakt), entrecôte met rode wijn-jus, Hertenbiefstuk met vijg, gevulde paprika's of pasta met een romig tomatensausje.
Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Montepulciano d'Abruzzo
De Montepulciano druif is de bekende rode druif uit Abruzzo, een relatief klein wijngebied in midden Italië. Het is op Sangiovese na de meest aangeplante druif van Italië en staat garant voor prachtige wijnen.
Pinot Noir wijn is op zichzelf al lekker, maar komt nog beter tot zijn recht bij entrecote, eend, kip en bij gerechten met paddenstoelen en truffel.
Syrah en Côte de boeuf
Het werd een cote de boeuf met Béarnaisesaus. Waarom? Omdat het sappige, wat peperige van de Zuid-Franse Syrah er zo mooi bij combineert.
Amarone combineert mooi met typische lokale gerechten zoals: Pasta e Fasoi, risotto all'amarone, Bigoli co l'anara, Pastissada de Caval, Torresani allo spiedo, Fegato alla Veneziana, Brasato all' Amarone en vele andere gerechten uit de Veneto.
Wat eet je bij Nebbiolo wijn? De wijnen van Nebbiolo druiven hebben delicate aroma's, maar daarnaast stevige tannines en zuren. Door de zuurgraad kun je deze wijnen combineren met gerechten die dat ook hebben. Denk aan typische Italiaanse gerechten met tomatensaus, maar vergeet ook vooral de Aziatische keuken niet.
Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
Pasta en risotto:
Een Sangiovese di Romagna is een goede keuze, maar ook Barbera d'Alba, Valpolicella Classico en Torgiano Rosso kunnen er goed bij.
Spareribs en pulled pork zijn ook vaak favoriet op de bbq. Spareribs waarbij de marinade er van af druipt zijn het lekkers met een fruitige sappige zwoele wijn als een primitivo uit Puglia, shiraz uit Zuid-Afrika of Australië. In Australië wordt bij de BBQ vaak een shiraz bubbel gedronken.
Deze wijn past o.a. goed bij: Geroosterde eend of wild en rood vlees: kies voor een wat zwaardere Spätburgunder. Wit vlees als varkensvlees of kalfsvlees. Gerechten met paddenstoelen: de aardse tonen van paddenstoelen en deze wijn complimenteren elkaar goed.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Vino nobile di Montepulciano
De wijn komt uit de gemeente Montepulciano, in de provincie Siena, niet te verwarren met de Montepulciano d'abruzzo. Ook een Italiaanse rode wijn van de Montelpulciano druif, maar uit de regio Abruzzen meer in het Zuiden van Italië.
De naam van het dorp stamt af van het antiek-Romeinse "Mons Politianus, terwijl de kwalificatie 'Nobile' (edel) achteraf zou toegevoegd zijn omdat deze wijn destijds uitsluitend voor de adel uit de streek was bestemd. Naast de Vino Nobile bestaat er een tweede minder complexe wijn: de Rosso di Montepulciano DOC.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.