De wet beschouwt studentenhuizen exclusief verhuurd aan studenten als tweede verblijven. Daarom moet je er belasting op betalen.
Tweede verblijven zijn landhuizen, bungalows, appartementen, weekendhuisjes, optrekjes en alle andere vaste woongelegenheden, met inbegrip van de met chalets gelijkgestelde caravans, die al of niet ingeschreven zijn in de kadastrale legger.
Beter probeer je de taks in de eerste plaats gewoon te vermijden. Een van de mogelijkheden om dat te doen, is te investeren in een vakantieverblijf. Op dat soort verblijven is de belasting niet van toepassing, waardoor je al snel € 1000 per jaar minder betaalt.
Wie een tweede verblijf bezit, moet dat jaarlijks aangeven in zijn belastingaangifte, zelfs wanneer het niet verhuurd is. U geeft dan het niet geïndexeerd KI in uw aangifte op. Daarna betaalt u belastingen op het geïndexeerd KI verhoogd met 40 procent.
In de maandelijkse huurprijs is eveneens NIET inbegrepen: de belasting op tweede verblijven ("studententaks") van € 100 per jaar*. Deze belasting wordt op het einde van de huurperiode doorgerekend. * Dit bedrag is van toepassing op aanslagjaar 2022 en wordt jaarlijks geïndexeerd worden door de Stad Leuven.
Je mag jou enkel domiciliëren op kot wanneer je financieel onafhankelijk bent en niet meer behoort tot een ander gezin. Wil je samenhuizen met anderen die niet tot je gezin behoren, dan moeten alle huurders in de huurovereenkomst worden opgenomen. Daarnaast moet(en) die ook allemaal hun domicilie op het goed vestigen.
Die toelating is niet nodig als je, bijvoorbeeld in het kader van Erasmus, een uitwisselingsprogramma volgt of stage loopt buiten je studentenstad. Dan kan je de huur wel aan een andere student overdragen of onderverhuren zonder schriftelijke toelating van de kotbaas.
1.000 euro. In de kustgemeenten schommelt de tweede verblijf taks tussen 420 en 1.000 euro per jaar. Specifiek voor buitenverblijven is de belasting op tweede verblijven. Die is verschuldigd door eigenaars van woningen die ergens in een andere stad of gemeente hun domicilie hebben.
Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.
Bij de aankoop van een tweede woning hebt u recht op belastingvermindering indien het aan twee voorwaarden voldoet: u woont er zelf niet en u hebt er nooit gewoond als hoofdverblijfplaats. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verhuur van een tweede verblijf of een investeringsgoed.
Goed om te weten: de lening voor je tweede woning kan je een fiscaal voordeel opleveren. Geef ze in onder het luik langetermijnsparen. De kapitaalaflossingen ten belope van 2.350 euro (inkomstenjaar 2020) leveren een belastingvoordeel tot 30% op, als je aan een aantal voorwaarden voldoet.
Huurinkomsten worden doorgaans niet belast, tenzij het om een gemeubileerde woning gaat. Op je belastingaangifte vermeld je enkel het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van je woning: datzelfde bedrag zal je elk jaar moeten aangeven (behalve bij een herziening van het kadastraal inkomen).
Wie een enige, eigen woning koopt zal daar vanaf 2022 nog maar 3 procent registratierechten op moeten betalen. Nu is dat nog 6 procent. Voor wie een tweede woning aankoopt, gebeurt er echter het omgekeerde. Die kopers zullen vanaf 2022 niet 10, maar 12 procent registratierechten moeten betalen.
Een tweede woning in het buitenland zal (vrijwel altijd) niet in Nederland belast worden, maar in het land waar de woning is gelegen. Dit komt door de belastingverdragen die Nederland met veel landen heeft gesloten. De tweede woning is dan belast volgens de daarvoor geldende regels in het betreffende land.
Als de overwaarde in uw eigen woning groot genoeg is kan het prima mogelijk zijn om daar een tweede huis mee aan te kopen. Dan heeft u geen last van de extra voorwaarden en hogere hypotheekrente van een verhuurhypotheek. Dat tweede huis kunt u verhuren en daar een leuke huursom voor vragen.
Hoe moet ik aangifte doen? U kunt uw buitenlandse onroerend goed online aangeven via MyMinfin.be (externe link). Zo verloopt uw aangifte het snelst. Het kadastraal inkomen is meteen beschikbaar bij 'Mijn onroerende goederen in het buitenland' in de rubriek 'Mijn onroerende gegevens raadplegen'.
Twee eigen woningen in box 1 met belastingaftrek is mogelijk, maar wel tijdelijk en maximaal voor drie jaar. De verhuisregeling voor de hypotheek scheelt u mogelijk veel belasting.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen. Hoeveel belasting betaal je in box 3?
Dat kan wel. Voorwaarde is dat u het feit dat u de taks tweede verblijf doorrekent, uitdrukkelijk voorziet in het huurcontract.
Voorbeeld: Het niet-geïndexeerd KI van een woning bedraagt 1.000 euro. In 2021 bedraagt het geïndexeerd KI 1.000 * 1,8630 = 1.863,00 euro. Er is geen afronding nodig. Het geïndexeerd kadastraal inkomen wordt bijvoorbeeld gebruikt als basis voor de berekening van de onroerende voorheffing.
In België: je moet het kadastraal inkomen van je tweede verblijf invullen op je jaarlijkse belastingbrief. De fiscus indexeert dit bedrag en verhoogt het met 40% om je belastbare inkomen te berekenen. Hierop betaal je, afhankelijk van je financiële situatie, 40 à 45% belasting.
De huur mag enkel geïndexeerd worden wanneer hetzelfde kot aan dezelfde student verhuurd wordt. Enkel wanneer er serieuze werkzaamheden zijn gebeurd of er aantoonbaar 10 procent waardestijging is, omdat het kot bijvoorbeeld in een opkomende buurt ligt, mag de verhuurder de prijs verhogen.
We merkten dat het voor oudere jongeren vaak lastig was om in een leefgroep te verblijven. Vaak maken ze stilaan plannen om zelfstandig te gaan wonen. Daarom startte Espero in september 2011 met een nieuwe woonvorm: 'op kot' in de voorziening. Jongeren kunnen er vanaf 16,5 jaar terecht.
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.