Zo kon worden vastgesteld dat muizen net als mensen de spieren in hun gezicht aanspannen als ze pijn hebben: de ogen sluiten en de huid er omheen trekt strak, de neus rimpelt, de wangen bollen op, de oren worden plat in de nek gelegd en de snorharen gaan tegen elkaar aanliggen.
Als lokaas vinden ze pindakaas, chocoladehazelnootpasta of havermout lekker. Smeerbaar lokaas zorgt ervoor dat de muis het lokaas niet snel kan pakken voordat de val werkt. Knijp- en klapvallen doden de muis direct. Gebruik dit soort vallen liever niet buitenshuis, om te voorkomen dat andere dieren erin terecht komen.
In tekenfilms hebben muizen, en andere dieren, sprekende emoties; ze lachen, huilen, stralen en mopperen.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Het duurt maar zo'n 2 weken voor het lijk van een muis volledig is vergaan en niet meer stinkt.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.
Kan een muis over je heen rennen als je slaapt? Veel mesen zijn bang dat muizen 's nachts in bed zullen komen als je ligt te slapen. Om je gerust te stellen: muizen zijn bang voor mensen, ook als je slaapt. Hierdoor is de kans klein dat muizen over je heen lopen als je ligt te slapen.
Muizen en ratten zijn dag en nacht actief, maar overdag houden ze zich vrij koest omdat er dan vaak mensen of huisdieren in de tuin rondlopen. Is er niemand meer in zicht? Dan komen ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze op zoek naar voedsel en nestmateriaal.
Ook chimpansees rouwen. Hun manier van verdriet uiten lijkt misschien nog het meest op die van mensen. Zo houden ze zelfs begrafenissen en laat een onderzoek uit 2010 zien dat chimpansees, net als mensen, minder eetlust hebben in de periode na een overlijden en de plek van overlijden proberen te vermijden.
Apen hebben empathie
Dieren kunnen zich inleven in de gevoelens van een soortgenoot. Apen vlooien een ander bijvoorbeeld als die net een gevecht verloren heeft. Empathie komt ook voor bij onder meer muizen, varkens, eksters, kippen en olifanten.
Kippen hebben een complex emotioneel leven. Uit een recent onderzoek blijkt dat ze empathie kunnen voelen. Ze kunnen elkaars pijn aanvoelen en gevoelens, zoals blijdschap, verdriet en angst, met elkaar delen.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
Muizen zijn echte groepsdieren en zijn daarom al snel eenzaam als ze alleen leven. Muizen leven het liefst met meerdere maatjes.
Muizen lusten werkelijk alles en zijn niet kieskeurig wat voedsel betreft. Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg.
Muizen verjagen met chloor
Muizen hebben ook een verschrikkelijke hekel aan chloor. Door iets chloor op die plaatsen neer te druppelen waar de muizen de woning, schuur, kantoren ed binnen komen zul je ze met dit middel wat buiten kunnen houden.
Een belangrijke reden waarom muizen niet in de val trappen is omdat het verkeerde lokaas wordt gebruikt. Vaak wordt gedacht dat muizen dol zijn op kaas. In principe eten muizen ook kaas, maar vaak gaat de voorkeur uit naar ander voedsel. Hierdoor werkt kaas vaak niet zo effectief als gedacht.
Een muis kan zich razendsnel voortplanten. De zwangerschap van de muis (draagtijd) duurt tussen de 19 en 21 dagen en ze kunnen 4 tot 14 jongen (ritten) per keer krijgen. Het aller ergste is nog dat ze ook vrij snel (weer) geslachtsrijp zijn. Een vrouwelijke muis krijgt wel 5 tot 10 keer per jaar een nest.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.