In totaal zijn er dus twee soorten koffiebonen op de markt: de Arabica en Robusta. Toch zijn er heel veel verschillende smaken koffiebonen. Dit heeft te maken met de branding en de verhoudingen tussen de twee soorten bonen.
Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen.
Donker gebrande koffiebonen hebben een volle, intense smaak die gepaard gaat met een lichte zure smaak. Espressobonen zijn het rijkst aan natuurlijke koffieoliën, die oliën zorgen voor de krachtige smaak van een perfecte espresso. Je kunt dus niet zomaar koffiebonen gebruiken om een espresso te maken.
Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden. De smaak wordt bij de hema omschreven als een vol karakter met tonen van karamel, hazelnoot en een vleugje chocolade met een milde nasmaak.
Alle koffiebonen bevatten vetten (oliën). Het vetgehalte bij robusta koffiebonen is (vaak) iets hoger in vergelijking met arabica koffiebonen. Met vette koffiebonen duidt men vaak op bonen die een glans hebben: het vet bevindt zich aan de buitenkant van de koffieboon en is dus zichtbaar.
Het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen is dus het cafeïnegehalte, en daarmee het smaakprofiel. Arabica wordt hooggelegen verbouwd en bevat daardoor minder cafeïne. Dit zorgt ervoor dat Arabica een gevarieerder smaakprofiel heeft dan Robusta, dat weer een hoger cafeïnegehalte heeft.
Technisch gezien, ja, je kunt espressobonen gebruiken om koffie te zetten, en gewone koffiebonen om espressodranken te maken. Het verschil tussen zwarte koffie en espresso zijn niet de bonen zelf, maar in hoe de bonen worden gebruikt om de twee verschillende stijlen te bereiden.
De Douwe Egberts Excellent Koffiebonen zijn in onze ogen de beste bonen voor een volautomatische koffiemachine. De bonen zijn van een hoge kwaliteit, hebben heerlijke aroma's, hebben fruitige en bloemige accenten en laten je optimaal genieten van een lekker kopje koffie.
Mensen met een verhoogd cholesterolgehalte kunnen gewoon koffie blijven drinken. Gezien het mogelijk cholesterolverhogende effect van ongefilterde koffie zoals cafetièrekoffie en kookkoffie is het advies aan mensen met een verhoogd cholesterol om deze koffies zo min mogelijk te consumeren.
In koffie zit cafestol. Dit stofje verhoogt het slechte (LDL-)cholesterol in het bloed. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Als je een echt sterke kop koffie wilt, kan je het beste voor donker gebrande koffiebonen gaan. Deze koffiebonen hebben een krachtige smaak. Voor een cappuccino kan je het beste voor licht gebrande koffiebonen kiezen. Houd je toch van een iets krachtigere smaak, kies dan voor klassiek gebrande koffiebonen.
Een echte lichte branding met de kleur van karamel zou ik niet in de ECAM 22.110 gooien, maar bijvoorbeeld de Furaha van Mehrwert Kaffee kan echt goed tot z'n recht komen in deze machine. Het is een mengeling van Braziliaanse en Keniaanse bonen en dus iets frisser dan een pure Braziliaanse koffie.
De beste koffiemerken zijn verkrijgbaar bij ALDI. Zo zijn de Moreno koffiepads regular als best getest door het Algemeen Dagblad in mei 2020. Deze heerlijke koffie is gemaakt van 100% Arabica-bonen en heeft een volle smaak. Daarnaast hebben verschillende koffievarianten een UTZ-certificaat.
Sommige Nederlandse fabrikanten geven hun verschillende mengsels de namen goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen, en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen.
100% Arabica koffie: cafeïne
De Arabica koffieboon groeit op grote hoogte (gemiddeld 1500 meter boven zeeniveau). Hierdoor wordt deze boon weinig blootgesteld aan ziektes en dieren. Het natuurlijke beschermingsmiddel cafeïne is dus bijna niet nodig. De Robusta koffieboon groeit op zeeniveau.