Aswoensdag is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Op deze dag zet de priester met as een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers, om hen aan te sporen tot bezinning, boete en bekering. Aswoensdag is een verplichte vastendag.
Een dag die voor velen een luie dag is. Volgens de echte traditie is aswoensdag eigenlijk bedoeld voor het halen van een askruisje en het haring happen (heering/hiering biete).
Op deze dag eten sommige Katholieken geen vlees. Dat heeft te maken met de vastentijd. Tijdens deze periode mogen Katholieken slechts één volle maaltijd per dag nuttigen en op Aswoensdag en Goede Vrijdag geen vlees eten. Er wordt tijdens de veertigdagentijd boete gedaan voor alle begane zonden in het afgelopen jaar.
Het askruisje als markeermoment
De palmtakken –symbool van vreugde– worden verbrand. Het is een teken van berouw en boetedoening. As is daarnaast ook een teken van nieuw leven. Het maakt akkers weer vruchtbaar.
Vastentijd, veertigdagentijd of quadragesima is de periode die begint op Aswoensdag als voorbereiding op het Paasfeest. De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Wat mag een katholiek niet eten? De katholieke kerk verwacht dat je op Aswoensdag en Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, sowieso geen snoep, vlees of alcohol consumeert. Je dag moet dan in teken van soberheid staan, aangezien op die dag de kruisiging en dood van Jezus herdacht wordt. Iedereen doet aan VASTEN!
Het is een traditie in Antwerpen om bij het begin van de vasten pruimentaart te eten. Dat doen we omdat de kleur van de pruimen lijkt op de zwarte kleur van het askruisje. Uit de geschriften van Felix Timmermans, een Vlaams schrijver en dichter, blijkt dat de goedkope pruimenvlaai een weldaad was voor arme mensen.
Op Aswoensdag laten rooms-katholieken en sommige protestantse gelovigen in de kerk een kruis met as op hun voorhoofd tekenen, het zogenoemde askruisje.
Stille Zaterdag is een dag van stilte en bezinning; het is de dag van het besef dat Jezus werkelijk gestorven is. De kerklokken worden daarom niet geluid tot aan de Paaswake. Ook is Stille Zaterdag de laatste dag van de 40 dagen durende vastentijd van de Christenen, die op Aswoensdag begint.
Vastenperiode: Tijdens de vastendagen mag je alleen ongezoete kruidenthee, water, groentebouillon en fruit- en groentesap drinken. Groenten en fruit uit het vuistje zijn niet toegestaan. Bewegen is tijdens de vastendagen ook heel belangrijk.
Het is de bedoeling niet of nauwelijks te eten en te drinken, geen geslachtsgemeenschap te hebben, en in het algemeen afstand te nemen van alle verslavingen en hartstochten die de weg tot God kunnen versperren. Vasten is in de kern een verstervingsoefening waarbij op een dag maar één enkele maaltijd wordt gebruikt.
Heiligenbeelden verdwenen uit beeld en processies en gezang waren verboden. De van oorsprong katholieke kerken werden protestants, kloosters kwamen in publieke handen en ander kerkelijk bezit werd geconfisqueerd. Priesters mochten niet langer de mis opdragen of de heilige sacramenten toedienen.
De katholieken herdenken op die manier een verhaal uit de Bijbel waarin Jezus 40 dagen in de woestijn doorbracht zonder eten of drinken. Officieel mogen gelovigen op vrijdagen en op bijzondere dagen zoals Aswoensdag geen vlees of ander voedsel consumeren. Jongeren onder 14 jaar en bejaarden vormen een uitzondering.
Zo bereiden christenen zich voor op het Paasfeest. In de katholieke kerk krijgen mensen op Aswoensdag een kruisje van as op hun voorhoofd getekend. De as is gemaakt van verbrande “palmtakjes”, die het vorige jaar met Palmpasen aan de gelovigen zijn uitgedeeld. Het askruisje is een teken van berouw voor verkeerde daden.
Aswoensdag heet zo omdat die dag als je meedoet er een kruisje van as op je hoofd wordt getekend. Dat wordt gedaan door een priester. Hij zegt dan: Van stof ben je en tot stof zul je vergaan.
Veertig dagen verbleef Mozes op de berg, toen hij de Wet in tien geboden van God ontving. De profeet Elia ondernam een tocht van veertig dagen naar de berg, waarop God hem zou verschijnen. Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen.
Priester Randy Stice legt uit dat de as gemaakt van palmtakjes ons eraan herinnert waar de Veertigdagentijd nu echt om draait. “Deze takken kondigen de Goede Week aan, het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus”, vertelt Stice.
Dit hangt af van de stand van de maan. Afgesproken is dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag die volgt op de eerste volle maan na het begin van de lente. Pasen valt daardoor tussen 22 maart en 25 april. Carnaval vieren we daarom tussen 1 februari en 7 maart.
Het carnavalsfeest wordt gevierd in de drie dagen voor Aswoensdag en sluiten we traditioneel af met de Vastenavond of vette dinsdag.
Carnaval is van oorsprong een gekerstend heidens volksfeest. Het valt binnen de christelijke traditie op de zondag, maandag en dinsdag direct voorafgaand aan de vastentijd van 40 dagen. In Nederland wordt het van oorsprong alleen door katholieken gevierd, voornamelijk in het zuiden en delen van het oosten.
Als we vasten, neemt de stoelgang toe en dalen de hartslag en de bloeddruk. De energie uit voedsel raakt op. De lever breekt vetten af en produceert ketolichamen, die een alternatieve energiebron vormen voor het brein.
Palmzondag, ook wel Palmpasen of Passiezondag genoemd, is de laatste zondag voor Pasen, waarop de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd. De laatste zondag in de Veertigdagentijd en de eerste dag van de Goede Week is het Palmzondag, ook wel Passiezondag of Palmpasen genoemd.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Eeuwenlang stond volgens christenen in de Bijbel dat seks uitsluitend bedoeld was ter voortplanting. Auteurs Linda Dillow en Lorraine Pintus zwijgen daarover als het graf. Zij weten op hun beurt de Heilige Schrift om te toveren tot een ware inspiratiebron voor erotisch genot.