Er zijn verschillende soorten badkamerplanten waar u uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan varens, deze planten houden van een hoge luchtvochtigheid. Maar ook de lepelplant is een geschikte keuze voor in uw badkamer. Deze plant komt oorspronkelijk uit het regenwoud en houdt daarom ook van een vochtige ruimte.
Planten die goed tegen natte voeten kunnen zijn Caltha, Carex, Lythrum, Lysimachia, Miscanthus, Myrica, Salix en Typha. Ook bepaalde irissen zijn goed bestand tegen natte voeten zoals de Iris setosa.
Kan een Pannenkoekplant in de badkamer? Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.
Struiken en bomen
Ook hortensia's als Hydrangea macropylla en Hydrangea paniculata, fazantenbes (Leycesteria formosa) en Gelderse roos (Viburnum opulus) houden van flink wat vocht, en ook bepaalde bamboesoorten en blauweregen. Wilgen zoals Salix alba var.
Kies kalkrijke grond met een goede drainage
Lavendel is niet zo'n heel erg veeleisende plant. Daarom groeit de plant in veel tuinen goed. Alleen natte voeten heeft lavendel echt een hekel aan. Bij te natte grond is lavendel erg gevoelig voor rottende wortels.
Een waterbestendige coniferenhaag: de watercipres
Populaire haagconiferen als de taxus en de Thuja hebben een hekel aan natte voeten en zijn bij zo'n grondsoort dus ongeschikt. Eigenlijk is de watercipres (Metasequoia glypstroboides) de enige haagconifeer die wel tegen natte grond kan.
Orchidee
Bloeiende kamerplanten passen mooi in je badkamer. Een Orchidee kan leven met weinig licht en geeft je badkamer een stukje luxe. Water geven doe je door de kluit onder te dompelen in water. Geef de plant voeding speciaal voor orchideeën.
Bepaalde giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen, trichloorethyleen, xyleen en tolueen kunnen namelijk onbedoeld in de lucht van onze slaapkamers terechtkomen. Onder de juiste omstandigheden kunnen luchtzuiverende planten in de slaapkamer een effect hebben op de lucht waar u in slaapt.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten.Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Donkere hoekjes – Bromelia, Orchidee, Calathea, Sierasperge, Vrouwentong, Varens, Aloë Vera, Venushaar, Graslelie, Lepelplant, Tillandsia, Bamboe het zijn allemaal planten die je zonder probleem in je badkamer kan zetten, want de badkamer, zo blijkt al langer uit de woonbladen, is ontdekt als groene ruimte.
Kleigrond houdt veel vocht vast, dus water geven hoeft meestal niet. In tegenstelling tot zandgrond bevat kleigrond relatief veel voedingsstoffen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel is prima te combineren met rozen of met andere planten uit het Middellandse Zeegebied, zoals Santolina. Vanwege het wintergroene blad ook goed in de border toe te passen of als opvulling van (buxus)vakken. Op de juiste plek is een haagje van lavendel te maken, bijvoorbeeld in de kruidentuin.
Bomen voor zeer natte locaties
Het meest voor de hand liggend als geschikt voor zeer natte locaties zijn natuurlijk de wilgen. Het sortiment Salix dat op zeer natte locaties toegepast kan worden, omvat onder andere de soorten Salix babylonica, S. ×sepulcralis 'Chrysocoma' en S. triandra.
Een van de bekendste snelle groeiers is de Hedera , ook wel Klimop genoemd. Deze snelgroeiende klimplant wordt veelal gebruikt als groene erfafscheiding. De struik leent zich er uitstekend voor om tegen een schutting of afscheiding aan te plaatsen. De struik kan leiden tot goede omhoogklimmen.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
Je kan ook meer zouttolerante planten aanplanten zoals gewoon riet (Phragmites australis), zeealsem (Artemisia santonicum) of smalle weegbree (Plantago lanceolata). Deze planten kunnen beter tegen de urine dan de gazongrassen.