Leer is een duurzaam product dat wereldwijd geproduceerd wordt. Vooraleer je een stuk leer in je handen krijgt, is er al een volledig proces aan vooraf gegaan. Vroeger was het vervaardigen van leer puur handwerk, maar tegenwoordig gebeurt dit wel al eens deels met een geautomatiseerd proces.
Het maken van leer is niet alleen enorm vervuilend, er is ook heel veel water nodig tijdens het productieproces. Hierdoor draagt de leerindustrie ook bij aan droogte en watertekorten. Ouderwetse technieken om leer te maken zijn een stuk milieuvriendelijker, maar kosten ook veel meer tijd.
Ieder jaar worden er wereldwijd meer dan 1 miljard dieren op wrede wijze gedood voor de leerhandel, van koeien en kalfjes tot paarden, lammetjes, geiten, varkens – en zelfs honden en katten. Wanneer u leer draagt, is er geen gemakkelijk manier om te achterhalen wiens huid u draagt.
Tassen en schoenen van vegan leer zijn goede voorbeelden van vegan items die niet altijd duurzaam hoeven te zijn. Vegan leer wordt namelijk vaak gemaakt van synthetische stoffen zoals microvezel en polyester. Deze synthetische materialen worden gewonnen uit ruwe aardolie en zijn dus net zo slecht als plastic.
Bovendien moet het leer eerst nog worden gelooid alvorens het kan worden verwerkt tot een product. En dat gebeurt chemisch. Voor het looien van 1 kilo materiaal is er ongeveer 300 liter schoon water nodig. Naast dier en milieu is het ook gevaarlijk voor de mens.
Aangezien leer opnieuw in onze economie terecht kan komen onder een andere noemer, geeft het meteen ook een recycleerbaar aspect. Leer is duurzaam, niet enkel omdat het volledig terug afbreekbaar is om nieuwe producten mee te maken, maar ook gewoonweg omdat het gemakkelijk te herstellen valt.
Leer als bekleding van uw meubels is niet alleen erg mooi, maar in veel gevallen ook praktisch: het kan tegen een stootje en is gemakkelijk schoon te maken. Vocht trekt immers niet direct in de stof en haren zijn gemakkelijk weg te zuigen.
Dit imitatieleer bestaat uit een laag stof met microvezels of polyester. Daar bovenop zit een synthetische laag, zoals polyurethaan, een stof die wordt gewonnen uit aardolie. Daarbij komen niet alleen veel microplastics vrij, maar ook CO2-uitstoot, omdat plastic wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen.
Leer is in veel gevallen een bijproduct van de bio-industrie. Het overgrote deel van het leer in Nederland komt uit de vleesindustrie, voornamelijk van runderen, varkens, paarden, geiten, schapen en lammeren. Het gebruik van leer als bijproduct van de vleesindustrie versterkt de positie van deze industrie.
Veel mensen denken dat leer een afvalproduct is van de slacht. Helaas is dit niet zo. De leerindustrie is een op zichzelf staande industrie waar heel veel geld in omgaat. Er worden per jaar rond de 1 miljard dieren gedood, alleen voor het leer.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.
Maar sommige eigenschappen van echt leer zijn niet te overtreffen. Zo is echt leer ademend, warm en waterafstotend.
Plantaardig looien is een methode om de huid in een pure en natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De werkwijze wordt gebruikt om de dierenhuid te stabiliseren en het resulterende leer te kunnen verwerken.
De levensduur van PU isolatie is net zo lang als die van het gebouw waar het in verwerkt is. Het hoeft dus nooit vervangen te worden. Dat is duurzaam materiaalgebruik.
Helaas kun je zowel leer als “vegan” leer niet wassen in de wasmachine. De wasvoorschriften hiervoor zijn een handwas op koud of lauw water. Voeg bij het water enkele paracetamol toe. Deze haalt de geur van zweet weg zonder dat je wasmiddel moet gebruiken.
Kunstleer gaat over het algemeen niet zo lang mee als echt leer en is in veel gevallen niet zo mooi als echt leer. De PVC of Polyurethaan toplaag van kunstleer is veelal niet zo flexibel als echt leer, waardoor er scheuren of barsten in kunnen ontstaan.
Veganisten gebruiken niets waar dierlijke producten of bijproducten voor zijn gebruikt. Ze eten geen vlees, vis of zuivel, maar dragen ook geen wol, zijde of leer.
We liegen er niet over: een lederen winterjas is vaak duurder dan een winterjas van gewone stof. Maar met de juiste verzorging gaat de winterjas dan ook jaren mee. Over het algemeen gaan dergelijke jassen op z'n minst vier jaar mee. Wie voor duurzaamheid kiest, gaat dus voor een leren jas.
Voordelen leer Het grootste voordeel van leer is dat het een duurzaam materiaal is en dus langer mee gaat. Je kunt het gemakkelijk onderhouden door middel van sprays en crèmes. Verder ademt echt leer beter, waardoor je geen last krijgt van zweetvoeten.
Tegenwoordig zijn er veel kunstleren die een ademende werking hebben en moeilijk van echt leer te onderscheiden zijn. Dit zijn de kunstleren die vervaardigd zijn uit polyurethaan. De kunstleer soorten die geen vocht opnemen, zijn veelal samengesteld uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan.
Leer is een goede investering
Maar leer is echt niet duur. Het is waar dat lederen producten meer kosten dan producten die zijn gemaakt van synthetisch leer of andere stoffen, maar ze gaan zo veel langer mee dat je veel meer waarde voor je geld krijgt.
Aniline is de mooiste soort meubelleer om zijn natuurlijke vorm. Het leer voelt heel prettig aan, maar heeft geen beschermlaag. Dat betekent dat het leer erg gevoelig is voor verkleuring en het absorbeert het vuil. Het is het duurste soort leeromdat maar 2% van de huiden geschikt is als vol aniline.
Een van de beste trucjes om verschillende soorten leer van elkaar te onderscheiden, is de natte-duim-truc. Maak je duim nat en druk hem gedurende 5 tot 7 seconden draaiend in de bank. Afhankelijk van de reactie van het leer, kun je 'aflezen' om welke leersoort het gaat.