Er zijn in Nederland meer dan 100 verschillende apparaatjes om te inhaleren, ook wel puffers genoemd. Ze werken allemaal op hun eigen manier, en hebben andere voor- en nadelen. Dat maakt de keuze niet makkelijker. Daarom is het belangrijk dat je met je arts een inhalator kiest die bij je past.
De werkzame stof in ventolin is salbutamol. Ventolin behoort tot de kortwerkende luchtwegverwijders. Door het medicijn ontspannen de spieren in de longen en vermindert benauwdheid. Artsen schrijven ventolin voor bij longaandoeningen, zoals astma en COPD.
Volgorde van de medicijnen
Als uw kind last heeft van benauwdheidsklachten moet er vijf minuten zitten tussen het inhaleren van de twee soorten medicijnen.
Blijvende klachten en een ernstigere vorm van de ziekte worden behandeld met ontstekingsremmende medicijnen, corticosteroïden genaamd. Deze worden meestal toegediend met een inhalator.
» Hoe weet ik of mijn inhalator leeg is? De beste methode is om vanaf het eerste gebruik zelf het aantal inhalaties bij te houden. Ook kunt u uitrekenen na hoeveel dagen de inhalator leeg zal zijn en vervangen moet worden.
Aerosolen worden gegenereerd door ademen, praten, zingen, hoesten en niezen, waarbij speeksel en slijm worden uitgestoten als druppeltjes die tussen de 1 en 10 micrometer groot zijn. Grotere druppels zijn gevaarlijk op korte afstand.
Een dosis-aërosol is een spuitbus met drijfgas waar het medicijn in zit. Met een druk op knop spuit het medicijn naar buiten waarna het kan worden ingeademd. Er wordt altijd eenzelfde hoeveelheid medicijn naar buiten gespoten, per spray dus 1 dosis.
Meestal kiest de arts in eerste instantie voor een inhalatie met een luchtwegverwijder, zoals salbutamol. U kunt dat dan bij een aanval gebruiken. Heeft u bijna elke dag een aanval, dan schrijft de arts meestal ook een inhalatie met een luchtwegbeschermer voor.
Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.
Je kunt dan voor de tijd een kortwerkende puffer gebruiken. Zo voorkom je benauwdheid of kun je je klachten verminderen. De werkzame stof in de kortwerkende luchtwegverwijders zijn onder andere salbutamol, fenoterol en terbutaline.
Uw huisarts kan ook een pufje met een ontstekingsremmer én een langwerkende luchtwegverwijder (formoterol) samen voorschrijven. Dan zitten beide medicijnen samen in één puffer. Deze gebruikt u dan elke dag. Op momenten dat u benauwd bent, kunt u hiervan nog een extra pufje gebruiken.
Klem het mondstuk tussen je tanden en omsluit het met je lippen. Richt je kin iets omhoog. Druk de inhalator in terwijl je krachtig en zo diep mogelijk inademt. Houd je adem minstens 10 seconden in of zolang je kunt.
Als er medicijnen achterblijven in je mond, kunnen er schimmelinfecties in je mond ontstaan. Voor een goede inhalatietechniek is goede instructie erg belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de instructies te herhalen en de techniek te controleren.
U kunt last krijgen van irritatie van mond en keel en van gaatjes in uw gebit (cariës). En ook een vieze smaak en een brandend gevoel van de tong. Spoel altijd uw mond nadat u dit medicijn heeft ingeademd. U kunt hartkloppingen, trillende handen of hoofdpijn krijgen.
Volwassenen en adolescenten van 12 jaar en ouder Verlichting van aanvallen: 1-2 inhalaties naar behoefte. Maximale dosering: 8 inhalaties per dag. Ter voorkoming van symptomen ten gevolge van allergenen of lichamelijke inspanning moeten 10- 15 minuten voorafgaande aan de blootstelling twee inhalaties worden genomen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
De klachten bij een longontsteking en bronchitis komen sterk overeen. Toch is er een groot verschil tussen die twee. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het omliggende weefsel ontstoken, veelal door een bacterie. Of als complicatie van een bronchitis.
Stomen helpt ook. Adem warme, vochtige lucht in. Het maakt het slijm in de longen losser en het verlicht je klachten. Stoom boven een bak met heet water, met een handdoek over je hoofd.
Als de klachten thuis toenemen; eerst starten met Salbutamol-pufjes volgens voorschrift/afspraak. Bij onvoldoende effect of achteruitgang kunt u contact opnemen met de dienstdoende kinderarts.