Op zoek naar een boormachine waarmee je kan schroeven en boren in harde materialen, zoals steen, tegels of staal? Dan is een accuboormachine met klopfunctie hiervoor de beste oplossing.
Bijvoorbeeld in gips en kalkzandsteen kun je prima boren met bijna iedere accuboormachine. Echter kunnen de hardere steensoorten een grotere uitdaging zijn voor normale boormachines. Een goed voorbeeld hiervan is de baksteen, welke hard en stevig is. Hierdoor is deze moeilijk te doorboren door gewone boormachines.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt.
Wanneer je toch per se in (zacht) beton wilt boren, zorg dan dat je in ieder geval de juiste boren gebruikt. Er bestaan speciale betonboren, die je ook op je accuboormachine of klopboormachine kunt monteren. Daarnaast is het zaak dat je machine een zo hoog mogelijk voltage heeft.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Boor je - uiteraard met een boorhamer - in beton, gebruik dan niets anders dan een echte betonboor. De verschillen tussen boren zitten aan de opnamezijde - een SDS-variatie of snelspan - en aan de kop. Steen- en betonboren hebben een stompe kop die fungeert als een soort beitel die het materiaal wegslaat.
Voor het incidenteel boren van kleine gaten, de kleinere boorklussen, heb je genoeg aan een klopboormachine met een vermogen van 600 W. Voor regelmatiger gebruik, en het boren van grotere gaten kun je het beste kiezen voor een klopboormachine met een vermogen tussen de 600 en 900 W.
Het materiaal van de muur controleren
Is deze van beton? Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand.
Veel verder dan een deukje in je baksteen of voeg kom je niet wanneer je dit met een metaalboor probeert. Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat.
Met een klopboormachine kun je prima door steen heen boren, echter als je een gat wilt maken in een betonnen wand is een boorhamer een must. Als je eenmaal de juiste boormachine hebt gekozen is het belangrijk de juiste boor op de machine te zetten. Als je niet de juiste boor kiest is de kans groot dat deze kapot gaat.
Kies de juiste boor – voor het boren in baksteen kun je het beste een steenboor gebruiken. Dit type boor heeft namelijk een stompe kop met 2 “vleugeltjes” die als het waren de steen kapot slaat. Wel of niet kloppen – in wat hardere steensoorten ben je al snel geneigd om de klopfunctie van je boormachine aan te zetten.
Een accuboormachine is geschikt voor het in- en uitdraaien van schroeven. Daarnaast is dit type boor geschikt voor het boren in hout, metaal en zachtere steensoorten. Een klopboormachine heeft net wat meer mogelijkheden.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.
Voor het boren in stenen bestaan speciale holle boortjes met diamant, bij het boren moeten deze altijd gekoeld zijn. Ook kan een gaatje geslepen worden, stift met ronde punt in een boor en slijppoeder, waar een papje van gemaakt, is op de steen.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
De enige oplossing voor het boren in gewapend beton is een betonboor gebruiken van zeer goede kwaliteit. Deze betonboor heeft een 4-snijder kop. Een viersnijder heeft een speciale geharde kop met 4 snijvlakken. Met deze boor is het mogelijk om te boren in beton maar ook in gewapend beton.
Voor boren in steen heb je een klopboormachine nodig. Al lukt het bij zachte steensoorten ook met een simpele schroefboormachine zonder klopfunctie. Weet je niet hoe hard de steensoort is? Probeer het dan eerst met de klopfunctie uitgeschakeld.
Als je in steen, zoals baksteen, gaat boren gebruik je een steenboor. Wil je boren in beton? Gebruik dan een speciale betonboor. Boor grote gaten in steen of beton altijd eerst voor met een 4 mm steenboortje.
Het belangrijkste verschil tussen beide soorten boren is terug te vinden in de kop. De betonboor heeft een kop van Widia metaal. Dit materiaal is benodigd om door het harde beton heen te kunnen boren. Het materiaal in de punt van een steenboor is harder, maar het gaat hierbij om ander soort materiaal.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Het grote verschil tussen een klopboor en een boorhamer is de overbrenging van de slagkracht. Bij een boorhamer gebeurt dit door een pneumatische zuiger die luchtdruk opbouwt. Anders dan bij een klopboormachine wordt de slag direct overgebracht op de boor.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Wat bepaalt de kracht van een accuboormachine? Bij accuboormachines (waaronder ook accuklopboormachines en accuboorhamers) wordt de kracht bepaald door de spanning van de accu. We drukken deze spanning uit in volt. Het voltage is dus een belangrijke indicator voor de kracht van een accuboormachine.
Een klopboormachine is prima bruikbaar voor als u door steen heen wilt boren, maar voor beton kiest u echt voor een boorhamer. Voor boren in steen kunt u wel beide boormachines gebruiken. Als u eenmaal de juiste boormachine heeft gekozen, is het natuurlijk belangrijk om de juiste boor te kiezen.
Dingen waar je bij aanschaf op moet letten zijn het vermogen, het koppel en bij accumachines de capaciteit. Een vermogen van 450 – 600 Watt is voor de meeste klusjes toereikend en een accu van 1,5 Ah (Ampère per uur) levert lang genoeg stroom om die klusjes in één keer af te ronden.