Een sprekend gezicht Van het lichaam is het gezicht het meest zichtbaar. Daarom beschikt het gezicht over de meeste spieren die in staat zijn onze emoties te tonen. Vooral rond ogen en de mond zijn veel van deze spieren aanwezig om ook de fijnere nuances van deze emoties uit te drukken.
Gezichtsexpressie is het gebruik van je gelaatsspieren om een emotie uit te drukken: bijvoorbeeld boosheid, angst, blijdschap, verdriet of verrassing.
Door met ons gezicht het gezicht van de ander na te doen, kunnen we ons brein informatie geven over hoe de ander zich voelt. Er is namelijk een connectie tussen de gelaatsspieren en hoe we ons voelen, dit wordt 'facial feedback' genoemd. Ons gezicht vertelt ons hoe wij ons voelen.
Ze hebben een bredere, meer hoekige kaaklijn, een bredere kin, een grotere neus, kleinere ogen, smallere lippen en zwaardere wenkbrauwen die meer in een 'frons'-stand staan.
Er bestaan zeven gezichtsuitdrukkingen: walging, boosheid, angst, verdriet, geluk, verrassing en haat. Ze komen vaak zo snel voor als 1/15 tot 1/25 van een seconde. Het gezicht is de beste indicator voor iemands emoties.
Volgens de onderzoekers kunnen we het gevoel aflezen aan de oogbewegingen, doordat die een universele rol bij het zicht spelen. Als we met onze ogen knijpen, blokkeren we het licht en verscherpen we focus en contrast, wat handig is als je iemand tegenover je hebt die je niet vertrouwt.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Als iemand je opeens opvallend lang aankijkt, kan dat voor sommigen beangstigend aanvoelen. Een blik op iemand werpen, is aandacht geven aan die persoon. Als je iemand langer dan een paar seconden in de ogen kijkt, kan dat voelen alsof iemand ongevraagd je persoonlijke ruimte binnendringt.
Een mooi gezicht is niet alleen een lust voorhet oog, maar ook een lust voor het brein. Over symmetrie, goede genen en orgasmen. Ons gezicht is ons raam naar de wereld. Andere mensen zien eraan af hoe we ons voelen; of we boos, verdrietig, bang of blij zijn.
Een mooie huid krijg je vooral door een combinatie van voldoende hydratatie, een goede huidverzorging, en een gezonde levensstijl waarbij je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierbij hebben we het met name over de juiste vitaminen en mineralen die je huid verstevigen, voeden en laten stralen.
Vanuit de gelaatkunde weten we bijvoorbeeld dat een rechte neus en een rechte top staat voor ijdelheid, iets dat iemand met een haakneus over het algemeen veel minder zal hebben. Die persoon is waarschijnlijk vooral gedreven, terwijl de scheve neus staat voor wispelturigheid.
Emoties zijn vaak heftiger voelbaar dan gevoelens en zetten daardoor aan tot actie. Emoties voelen vaak intens en zijn van korte duur, terwijl gevoelens vaak minder intens zijn en langer kunnen aanhouden. Emoties komen voort uit het limbisch systeem (het primitieve deel van de hersenen).
Een gelaatsexpressie, gelaatsuitdrukking of een gezichtsuitdrukking is het gevolg van de samentrekking bepaalde gelaatsspieren en wordt beschouwd als een van de vormen van niet-verbale expressies van emoties.
Emotionele expressie is het openlijk uiten van gevoelens, verbaal en non-verbaal. Mensen die hun emoties effectief uiten, gebruiken woorden en lichaamstaal om hun gevoelens over te brengen, op een manier die niet kwetsend is voor anderen.
Als je met al jouw kracht en diepte in iemands ogen kijkt, is jouw blik een doordringende blik, een blik die dieper gaat. Zo´n doordringende blik wordt niet door iedereen als prettig of plezierig ervaren.
Als iemand je niet durft aan te kijken
Ze vinden het bedreigend omdat ze niet weten wat anderen (over hen) denken als zij ze aankijken. Daar hebben ze vaak ideeën over die niet altijd waar zijn. Ze voelen zich angstig of verlegen. Daarom kijken ze liever de andere kant op.
Onderzoek toont aan: een blik kun je niet voelen
We zullen je direct uit de droom helpen: je wist niet echt dat diegene naar je keek. 'Dat blijkt ook uit diverse studies die daarnaar zijn gedaan', weet David Maij.
Je hersenactiviteit piekt op een leeftijd van 18. Een studie van vorig jaar laat zien dat 18-jarigen het best presteren op een speciale test die verwerkingskracht van de hersenen meet.
Elke persoon heeft een set zeer repetitieve bewegingen in het gezicht die in verschillende situaties worden weergegeven. Vooral de bewegingen rond de ogen zijn belangrijk, zoals het omhooggaan van de wenkbrauwen, het al of niet omhooggaan van de bovenste oogleden of het aanspannen van de onderste oogleden.
Soms kunnen samengeperste lippen ook op twijfel wijzen, bij moeilijke keuzes bijvoorbeeld. Je ziet het ook bij iemand die verdrietig is en wiens mondhoeken op het punt staan om naar beneden te zakken. Omdat lippenbijten rustgevend kan zijn, doen sommige mensen het als ze stress hebben.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.