In het Groene Hart Ziekenhuis houdt een team van longartsen en verpleegkundig specialisten zich bezig met de zorg rondom COPD, zij kunnen u hier alles over vertellen.
De levensverwachting van mensen met COPD is korter dan die van gezonde mensen. Voor iemand die rookt is de levensverwachting in GOLD fase 1, 0 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 2 is de levensverwachting 2 tot 3 jaar korter. In GOLD fase 3 en 4 is de levensverachting 5 tot 8 jaar korter.
COPD is (helaas) nog niet te genezen. De bestaande schade aan uw longen en luchtwegen kan niet ongedaan gemaakt worden.
De levensverwachting van mannen met COPD is gemiddeld 8 jaren korter dan die van mannen zonder COPD (waarvan 3 gezonde levensjaren)4. Vrouwen met COPD leven gemiddeld 10,5 jaren korter dan vrouwen zonder COPD (waarvan 4 gezon- de levensjaren).
Stoppen met roken
De beste behandeling bij COPD is het voorkómen van klachten. COPD is niet te genezen, maar het helpt wel uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen zoals sigarettenrook, parfum of bak- en braadluchtjes. Wanneer u zelf rookt, is het van belang om zo snel mogelijk te stoppen.
Acetylcysteïne (oraal,inhalatie) wordt ontraden bij COPD; het is onzeker of acetylcysteïne een voordeel heeft boven placebo voor patiënten met COPD 1. Onderhoudsbehandeling met antibiotica wordt in het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke resistentieontwikkeling en ernstige bijwerkingen 2.
Luchtvervuiling, smog en het weer kunnen je klachten bij COPD verergeren. Misschien moet je daardoor meer medicijnen gebruiken of ben je meer vermoeid. Dat is vervelend.
Als je als patiënt je goed aan de beweeg- en leefregels houdt, kan COPD heel lang stabiel blijven. Belangrijk is het zoveel mogelijk voorkomen van eerder genoemde longaanvallen.
Bel direct uw huisarts als 1 of meer van deze dingen voor u kloppen: U heeft ineens veel meer last van benauwdheid dan normaal.U moet ineens veel meer hoesten, of u hoest meer slijm op dan normaal. Uw klachten zijn snel erger geworden (binnen 1 dag of binnen een paar dagen).
COPD is een chronische ziekte, dat wil zeggen dat u er niet van kunt genezen. COPD staat voor 'chronic obstructive pulmonary disease'. Bij COPD hebt u last van vernauwing van de luchtwegen als gevolg van ontsteking en kunnen de longen ook beschadigd zijn.
Dat kan. Het verloop en de levensverwachting bij COPD is niet helemaal te voorspellen. Sommige mensen hebben een lichte vorm die niet snel verergerd en kunnen dus oud worden met deze ziekte. Er zijn ook mensen die jarenlang doorleven met een ernstige vorm.
COPD is een ziekte die niet overgaat, maar zich vaak langzaam verder uitbreidt. U krijgt steeds meer last van kortademigheid. Veel patiënten gaan daardoor minder doen, waardoor hun conditie verder slechter wordt. Roken is een belangrijkste oorzaak van COPD.
Probeer kortademigheid te verminderen tijdens het eten (pas adviezen van de fysiotherapeut toe). Beperk het gebruik van gasvormende voedingsmiddelen als deze klachten geven. Denk hierbij aan uien, spruiten, koolsoorten, prei, peulvruchten, komkommer, radijs, meloen, koolzuurhoudende dranken en/of bier.
Laatste fase van COPD
Bij COPD worden de klachten in de loop van de jaren steeds erger. In de laatste fase van COPD worden de klachten snel erger. We noemen dit de palliatieve fase. De arts probeert dan vooral de ziekte draaglijk voor je te maken (volgens de richtlijn palliatieve zorg).
De klachten zijn niet altijd even erg: de meeste mensen hebben goede en slechte dagen. Daarnaast hebben veel mensen met COPD 's nachts en 's ochtends meer last dan de rest van de dag.
Het is een longziekte die niet meer overgaat ne die veel invloed kan hebben op het dagelijks leven. COPD is helaas nog niet te genezen, maar er zijn wel verschillende behandelingen mogelijk. COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
We kunnen uw bloed onderzoeken om te kijken of er ontstekingen actief zijn en om de verhouding zuurstof/koolstofdioxide, de pH-waarde en het hemoglobinegehalte te meten. Met een longfoto kunnen we afwijkingen van uw longen zichtbaar maken.
Pijn komt het meest voor bij matig-ernstige COPD en is gerelateerd aan comorbiditeit en voedingstoestand. Via verschillende mechanismen zou COPD tot pijn kunnen leiden.
Smog en fijnstof
Als er een tijdje erg veel luchtvervuiling is, noemen we dat smog. Als u COPD heeft, is het goed om rekening te houden met smog en het weer als u iets gaat doen of naar buiten wilt. Is er veel smog en is het warm weer, dan is het verstandig om binnen te blijven en inspanning te vermijden.
Door roken wordt COPD steeds erger. Dit komt omdat roken schade maakt in de longen. Als u stopt met roken, komt er geen extra schade meer bij. Uw huisarts of praktijkondersteuner kan u helpen om te stoppen met roken.
Bij COPD-patiënten moet intensiever ingezet worden op leefstijlinterventies, vooral gericht op stoppen met roken. Een vijfde van de patiënten met chronische bronchitis en longemfyseem (COPD) rookt. Maar behandeling is nauwelijks zinvol bij patiënten die (blijven) roken.
Bij patiënten met COPD is een minimaal gebruik van zuurstoftherapie aan te bevelen, omdat deze patiënten karakteristiek het risico lopen op het vasthouden van CO2 (hypercapnie). De literatuur toont aan dat zuurstof niet mag worden toegediend voor de drempel van 90-92% is overschreden.
Een longaanval kan komen door een virus of bacterie. Bijvoorbeeld als je verkouden bent. Ook roken kan een longaanval veroorzaken. Een longaanval kan eng zijn en je angstig maken.