Ook mooi: gedroogde takken in een vaas. Deze zijn gewoon te koop, maar kun je ook heel makkelijk zelf drogen. Voorbeelden van gedroogde takken zijn onder andere katoenbloemen, eucalyptus en pampasgras.
Welke bloemen wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
De naam Sedum komt van het Latijnse , wat 'afhouden' of 'afvoeren' betekent. Vroeger geloofden ze namelijk dat deze bloem een heuse bliksemafleider zou zijn. Probeer maar eens van die superzachte pastelkleurige bloemblaadjes af te blijven! : Sedum is perfect om te drogen!
Met zand, kattengrit of silica gel
Dan kan je ervoor kiezen om de bloemen te drogen in zand, kattengrit of silica gel. Al deze materialen nemen het vocht uit de bloemen op en zorgen ervoor dat de natuurlijke kleur van de hortensia zo goed mogelijk bewaard blijft.
Afhankelijk van het aantal vierkante meters, betaal je voor sedumdak tussen de 52,95 en 65,95 euro per vierkante meter. Voor de aanleg van dit type sedum dak heb je relatief weinig gereedschap nodig. Wel dien je accessoires zoals een boldraadrooster en beschermdoek te kopen.
Een levensduur van tenminste 30 tot 50 jaar is dus goed haalbaar.
Hortensia en dahlia: deze bloemen kun je het best luchtdrogen in water, ook wel de verdampingstechniek genoemd. Snij de dahlia op een droge dag, net voordat deze volledig geopend is. Wacht met de hortensia tot de bloemen droog zijn geworden aan de plant.
Zet je hem in de tuin, dan heb je binnen de kortste keren de politie aan de deur die vraagt waar in huis zich de hennepplantage bevindt. Phuopsis stylosa ruikt namelijk precies als wiet.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
De takken blijven zo'n 10 dagen mooi als je ze in een vaas met water zet.
Overzicht: brandhout opslaan
Brandhout moet zelfs onder optimale opslagomstandigheden meerdere maanden drogen, afhankelijk van de plaats van de brandhoutopslag, het soort hout en de dikte van de houtblokken. Als minimum geldt 250 dagen en na twee jaar weet je zeker dat het hout droog is.
Ja, een groendak met Sedums is altijd winterhard. Sedums zijn in de winter in ruststand en zullen rood kleuren. Vegetatiedaken met grassen, kruiden en waardplanten trekken zich in de winter enigszins terug, maar komen in het voorjaar weer uitbundig in bloei.
Toch vindt sedum het fijn om zoveel mogelijk in de volle zon te liggen. Sedumplanten hebben namelijk relatief veel zonlicht nodig voor fotosynthese, waarmee ze koolstofdioxide (CO2) uit de omgevingslucht omzetten.
Sedum kan prima een week of 3 à 4 zonder water. Je zult dan wel zien dat het sedum wat verkleurt, maar dat is niet erg. Wanneer de periode van droogte langer aanhoudt kun je jouw sedumdak besproeien.
Sedum acre sexangulare
C. en blijft de gehele winter groen.
Sedum is een sterke plant en je kunt er af en toe overheen lopen.
Wat moet er onder een sedumdak? Een sedumdak kan worden aangelegd op waterdichte, wortelwerende dakbedekkingen zoals EPDM, bitumen en beton. Er zijn naast dakbedekking ook nog andere factoren die een rol spelen of een dak geschikt is voor sedum. Een sedumdak kan niet over de dakpannen worden gelegd.
Geef uw hortensia in het voorjaar en in augustus DCM Meststof Hortensia's. Deze meststof bevat een zakje aluin en dat maakt uw bloemen (weer) blauw. Hortensia's bloeien lang en uitbundig van juli tot september, geef ze dus zeker elk jaar voeding voor een extra boost.
Bij het bereiken van die kleur is niet enkel de soort hortensia belangrijk, minstens even belangrijk is de bodemgesteldheid. Bij witte hortensia's is het eenvoudig: witte bloemen blijven wit, of de plant nu in een zure, neutrale of licht kalkrijke grond staat.
De waarheid is dat hortensia's niet tegen droogte kunnen. Ze hebben veel water nodig. Daardoor zijn deze heesters niet echt geschikt voor een tuin op droge zandgrond.