Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
Zuren dranken en je tanden
Niet alleen thee is slecht voor je tanden, alle zure dranken zijn riskant. Dus bijvoorbeeld vruchtensappen, siropen, fruitige theesoorten, lightdranken, frisdrank, gearomatiseerd water, allemaal kunnen ze vroegtijdige slijtage van je tanden veroorzaken.
Als je veel cafeïne drinkt kan het speeksel minder zijn werk doen en neemt de kans toe op gaatjes en/of mondinfecties. Minderen of stoppen van het nuttigen van dranken met cafeïne of kiezen voor de cafeïnevrije variant kan al een groot merkbaar verschil geven in de hoeveelheid speeksel in de mond.
Helaas is veel thee niet zo goed voor je tanden. Er zouden minuscule scheurtjes kunnen ontstaan die vaak met het blote oog niet waarneembaar zijn, maar die wel gevoeligheid kunnen veroorzaken. Ook verkleuring van de tanden en weerbarstige vlekjes worden vaak veroorzaakt door het drankje.
Groene thee bevat tannine. Dankzij deze stof blijven bacteriën niet aan je tanden plakken waardoor je een frissere adem krijgt. De thee verhoogt ook de fluorideconcentratie in je mond waardoor tandglazuur minder wordt aangetast.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit.
Verkleuring tegengaan
1) Rode wijn, koffie en sterk getrokken thee kunnen de kleur van uw tanden veranderen. Deze dranken bevatten namelijk tannines, deze looistoffen kunnen zich hechten aan tandplak. Het drinken van voldoende water na een tannine houdend drankje kan echter de schade enigszins beperken.
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden. Er voedseldeeltjes blijven hangen in je mond en hierdoor de tandplakveroorzakende bacteriën houvast geven. Chips, brood en andere op zetmeel gebaseerde producten bevatten soms evenveel suiker als snoep.
“Het is moeilijk te zeggen hoeveel kopjes koffie je kunt drinken zonder je witte tanden te verliezen. Dit hangt ook samen met de inwendige verkleuringen van je tanden en verschilt dus per persoon”, laat de mondhygiëniste weten.
Wie toch liever na de koffie de tanden poetst, wordt geadviseerd minimaal een half uurtje te wachten. Als je direct na de koffie je tanden poetst, kun je het tandglazuur namelijk nog verder beschadigen. Ongeveer een half uur nadat je hebt gedronken, zullen de zuren in je mond geneutraliseerd zijn.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Gebruik een blekend product, zoals witmakende tandpasta van een vertrouwd merk of zuiveringszout; deze twee producten zullen je helpen bruine aanslag op je tanden door thee of koffie te verwijderen, maar ze moeten spaarzaam worden gebruikt.
Reacties. Thee is niet schadelijk voor het gebit, dus kan je rustig thee drinken na het tandenpoetsen. Na allerlei negatieve berichten over kruiden- en fruitthee in de pers, is hierop onderzoek gedaan door de afd. 'preventieve tandheelkunde' van het ACTA.
Als je charcoal goed en veilig gebruikt, is het niet slecht voor je tanden. Charcoal heeft een absorberende werking en de korreltjes werken als een soort scrub voor je tanden. Het is belangrijk om dus niet te hard te poetsen. Daarnaast moet de houtskool tandpasta een schuurwaarde (RDA) van onder de 250 hebben.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Daarnaast heb je 'niet echte thee' zoals gemberthee of muntthee en daar zitten dus ook geen tannines in. Deze kan je gewoon drinken zonder zorgen. Als je toch groene of zwarte thee drinkt, is het aan te raden om achteraf even je mond te spoelen met water.
De onderstaande voeding is belangrijk voor gezond tandvlees: Calcium – Een tekort aan calcium kan leiden tot botverlies. Calcium komt vooral voor in melk en kaas, en ook in volkorenbrood, groenten, peulvruchten en aardappelen. Magnesium – Patiënten met parodontitis hebben een lager niveau van magnesium.
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.