Neem een flink stuk aluminiumfolie en leg hier een hoopje houtsnippers op. Vouw dit pakketje dicht en prik vervolgens rondom gaatjes in het aluminiumfolie. Zo kunnen de snippers wel ontbranden, maar zullen ze niet in één keer verbranden. Dit aluminiumfolie pakketje met rookhout leg je op de brandende kolen.
Maar je zou natuurlijk ook je culinaire handjes eens kunnen laten wapperen door het rookhout even te laten weken in wijn, bier, vruchtensap of misschien wel whisky. Een half uurtje weken is vaak al voldoende. Als je rookhout weekt in vocht dan moet het vocht eerste verdampen voordat het hout zelf gaat roken.
De meeste hobbyrokers gebruiken een combinatie van beuken en eiken zowel als hout om te branden als krullen en snippers om te roken. Met beuken is het eventueel wel mogelijk om een gedeelte van de bast of schors mee te roken.
Snippers rookhout zijn wat grover dan rook mot en worden gebruikt om warm te roken. Bijvoorbeeld als je spareribs of pulled pork wilt bereiden. Deze rooksnippers moet je wel even in aluminium inpakken en er wat gaatjes inprikken zodat ze langzaam roken. Strooi je het over je kolen dan zal het direct verbranden.
Neem een flink stuk aluminiumfolie en leg hier een hoopje houtsnippers op. Vouw dit pakketje dicht en prik vervolgens rondom gaatjes in het aluminiumfolie. Zo kunnen de snippers wel ontbranden, maar zullen ze niet in één keer verbranden. Dit aluminiumfolie pakketje met rookhout leg je op de brandende kolen.
Het vlees roken. Bereken de bereidingstijd. Hoe lang het duurt om je vlees goed te garen, is afhankelijk van hoe warm de roker is, het soort vlees en de afmeting van het vlees. Je moet rekenen op minstens 6-8 uur bereidingstijd, en soms op vele uren meer.
Bij Welkoop kun je rookhout voor je BBQ kopen in de vorm van houtsnippers, chunks of pellets.
Fruithout geeft een lichtzoetig rookaroma dat heel goed past bij eend en kip (of ander gevogelte). Beuk en eik zijn eigenlijk overal geschikt voor. Walnoot of hickory (een soort notenboom) doen het goed bij stevig vlees.
Peren rookhout geeft een subtiel en zoetig rookaroma aan je gerecht. Goed vergelijkbaar met appelrookhout. Perzik rookhout geeft een intens en zoet-fruitig rookaroma aan je gerecht. Rode Wijnvaten rookhout geeft een mild tot stevig zoetig rookaroma aan je gerecht.
Wanneer u de plank recht boven het vuur plaatst kunt u hem waarschijnlijk maar één keer gebruiken. Als u hem naast de vlam legt, en de producten dus indirect laat garen, gaat de plank wat langer mee.
Rookhout chunks
Vlees kan ongeveer 3 uur rook opnemen, dus met chunks hoef je minder vaak de BBQ te openen en te sluiten waarmee de temperatuur constanter blijft.
Kies het juiste hout.
Eikenhout geeft een zeer doordringende houtsmaak, terwijl beuken-, appel- en kersenhout subtieler zijn. Ook hickory (hout van een boom uit de okkernootfamilie) wordt vaak gebruikt om te roken.
De paling wordt liggend gerookt (dus niet hangend zoals in een rookoven) en je hebt hiervoor een barbecue nodig die gesloten kan worden met een deksel. Gebruik altijd gepekelde paling voor de beste smaakbeleving.
Wanneer u een rookplank gaat gebruiken, is het belangrijk dat u goed voorbereid bent. Laat de plank daarom een nacht van tevoren weken in water. Wanneer u het gerecht een bijzonder tintje wilt geven, zou u een glas wijn toe kunnen voegen.
Koud roken is moeilijker dan warm roken. De temperatuur ligt -afhankelijk van wat je rookt en het gewenste resultaat- ergens tussen de 15 en 25 °C. Het roken kan van enkele uren tot enkele dagen duren. Al die tijd moet je de temperatuur in de gaten houden en zorgen dat de rook goed blijft!
De simpelste manier om koude rook te maken is met een zogenaamde koude rookgenerator. Dat klinkt als een flink apparaat, maar is in feite niet meer dan een stuk fijn metaal gaas in een spiraal vorm. In de spiraal gaat rookmot oftewel zaagsel. Krullen en snippers zijn te groot voor een koude rookgenerator.
In feite kun je alle soorten vlees roken, zelfs zwezeriken, ganzenlever en nieren. Het eenvoudigst zijn worsten en varkensribbetjes. Vlees met weinig vet, zoals biefstuk of ossen- en varkenshaas, wordt meestal kort gerookt, waarna de bereiding wordt voortgezet in de pan of in de oven. Ook wild is geschikt om te roken.
Els rookmot is zoet en zacht van smaak. Deze soort is ideaal bij zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte.
U kunt op elke barbecue een gerecht roken, het maakt dus niet uit of u een gas-, elektrische of houtskoolbarbecue gebruikt. Wel is het van belang dat uw barbecue een deksel heeft. Rook kan namelijk alleen maar smaak afgeven als het niet goed kan ontsnappen.
Je plaatst de losse houtsnippers in de smokerbox en zet deze vervolgens op de kolen. De box wordt warm waardoor de rookmot gaat smeulen en roken. Afhankelijk van hoelang je het rookhout laat weken, duurt het tussen de 20 en 40 minuten voordat er rook uit de smoker box komt.
In een gasgrill kunt u die rooksmaak krijgen door houtsnippers te gebruiken. Hickory en fruithout zoals appel of kers zijn erg populair en werken goed op gasgrills. Mesquite-snippers leveren smaken die doen denken aan het zuidwesten. U kunt zelfs speciale snippers vinden met hun eigen unieke smaak.
Nadat je gerecht in de oven hangt of ligt begint ook het garen. Vanaf het eerste moment dat de rookoven op temperatuur is en je gerecht in de oven gaat moet je bij houden hoe lang je bezig bent. Dit geldt ook voor het toevoegen van rook. Als je te veel of te lang rook toevoegd kun je een bittere of zure smaak krijgen.
Vlees, vis, schaaldieren en zelfs kazen kunnen gerookt worden. Hoe vetter de soorten, hoe beter het resultaat. Ze worden anders van smaak en bewaren langer. In principe kan alles wat we op de barbecue leggen, ook in de Barbecook rookoven gerookt worden.