Iets met CO2 en warmtegeleiding. Maar een korte online speurtocht wijst uit: koken met warm water is wel degelijk altijd sneller.
Bovenop de berg
Water kookt sneller op een berg omdat het voor de waterdeeltjes veel makkelijker is om te ontsnappen. De lucht is veel ijler waardoor de deeltjes minder hoeven te knokken om te ontsnappen uit de pan. Water op de Mount Everest (9 km hoog) kookt al bij 69 graden!
Hierdoor kookt warm water om twee redenen sneller dan koud water: Het was al warmer en hoeft dus minder verwarmd te worden om tot het kookpunt gebracht te worden en het geleidt de warmte beter en komt dus zo sneller tot het kookpunt.
Wanneer we zout toevoegen aan water lijkt het alsof we het kookproces een handje helpen. Toch klopt dat niet. Door opgeloste vaste stoffen zoals zout en suiker toe te voegen aan water wordt het water sneller warm, maar daardoor verhoogt ook het kookpunt van water, waardoor het langzamer aan de kook komt.
Denk je in dat je een pannetje op het vuur zet. Als het water kookt, dan zie je dat er damp vanaf komt. De druk die de damp uitoefent op de wanden van een gesloten ruimte (zoals een pan) noem je de dampdruk. Daarom kookt water ook sneller als je de deksel erop houdt.
Maar wat is de beste, goedkoopste manier? Water koken met ð¢ð§ðð®ððð¢ð gaat het snelst en is het. goedkoopst, omdat er geen energie verloren gaat.
Op onderzoek
De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat. En als ik meeneem dat water in de waterkoker vaak dubbel gekookt wordt, is de zuinigste optie een fluitketel op het inductie kookplaat.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Het ei laten schrikken
Na het koken is het belangrijk om het ei te laten 'schrikken'. Dit doe je door de gekookte eieren uit het hete water te halen en circa 10 seconden onder stromend koud water te houden. Hiermee stop je niet alleen de garing, je kunt het ei nu makkelijker pellen.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
1. Het was al warmer en hoeft dus minder verwarmd te worden om tot het kookpunt gebracht te worden. 2. Het geleidt de warmte beter en komt dus zo sneller tot het kookpunt.
Gebruik je een waterkoker dan kost het ongeveer 0,15 Kwh aan stroom om water te verhitten tot 100 graden.Doe je dit op het gasfornuis dan kost dat 0,03m3 aan gas.
De meeste waterkokers op exacte temperatuur hebben verschillende knoppen met verschillende temperaturen. Hoe meer verschillende temperaturen je kan ingeven hoe beter. Zelf merk ik dat ik vooral 80, 90, 95 en 100 graden gebruik. En ook het subtiele verschil tussen 90 en 95 vind ik heel handig.
Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Breng het water aan de kook in een pan of fluitketel. Laat het water daarna 3 minuten lang koken. Gebruikt u een waterkoker? Laat dan het deksel open.
De temperatuur van het water blijft daarbij steeds 100 ºC. Deze temperatuur noem je het kookpunt van water (je gebruikt het woord 'punt', omdat het om een vast punt op de temperatuurschaal gaat).
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
Wél kun je azijn goed gebruiken bij het maken van een gepocheerd ei. Het azijn zorgt er namelijk voor dat het eiwit mooi stolt. Stop het hete hardgekookte ei in een glas met ijskoud water.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Het kan. Vul de waterkoker met water en leg er wat eieren in. Nadat de waterkoker is afgeslagen, laat je ze er nog even in liggen. Na ongeveer drie minuten heb je een zachtgekookt ei, wacht je vijf minuten dan heb je een hardgekookt ei.
Als je bijvoorbeeld 5 liter per dag gebruikt, is het verbruik van de Quooker ongeveer 0,605 kWh aan, terwijl een inefficiënt gebruik van een waterkoker zou neerkomen op ongeveer 0,6375 kWh.
The UK Tea and Infusions Association waarschuwt dat je de waterkoker beter niet nog een keer kan aanzetten met hetzelfde water, weet the Huffington Post. Wanneer je water voor de tweede keer kookt, gaat het water vies smaken en houd je smakeloze thee over.
Sneller is niet goedkoper
Máár: gas is nog altijd goedkoper dan elektriciteit. Het gasfornuis is dan wel minder energiezuinig, in euro is het de zuinigste manier om water te koken.