Op je Nederlandse rijbewijs staan afkortingen voor elke categorie. De categorie B1 staat er ook bij. In Nederland kan je geen examen doen voor deze categorie.
Bij de eerstvolgende vernieuwing van uw B-rijbewijs krijgt u de categorie T automatisch bijgeschreven. U moet het rijbewijs dan wel voor 1 juli 2025 vernieuwen. Bij vernieuwing van het rijbewijs na 2025 vervalt de T-bevoegdheid.
In sommige EU landen is de categorie B1 te halen, bijvoorbeeld in Frankrijk. Het is niet mogelijk om deze categorie in Nederland te behalen en om deze reden wordt de categorie B1 niet gevuld op het Nederlandse rijbewijs. De minimumleeftijd voor de categorie B1 is 16 jaar.
Rijbewijs T
Vanaf 16 jaar. Met rijbewijs T mag u in een landbouw- en bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) rijden met aanhangwagen. De categorie staat vanaf 1 juli 2015 op het rijbewijs.
Er zijn rijbewijzen voor brommobiel, bromfiets, snorfiets, motor, auto, vrachtwagen, bus en tractor. Wilt u met een aanhanger rijden? Dan kunt u nog een extra rijbewijs nodig hebben.
De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld ruim €2.750 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2021). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.
Als je bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht komt werken, kun je daarom op onze kosten je rijbewijs B halen. Je kunt starten met je eerste rijles als je de Algemene Militaire Opleiding (AMO) en je vakopleiding hebt afgerond en je proeftijd is verstreken. We vergoeden tot een maximum van 40 rijlessen.
Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa (leeggewicht + laadvermogen) opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.
Wilt u met een vrachtwagen rijden? Dan hebt u een rijbewijs C nodig. Om te rijden met een bus of autocar is een rijbewijs D vereist. Professionele chauffeurs hebben ook een bewijs van vakbekwaamheid nodig.
Motorrijbewijs voor gemotoriseerde driewieler
Voor het rijden op een gemotoriseerde driewieler heeft u ook een rijbewijs A nodig. Als de driewieler een maximum vermogen van 15 kW heeft, is een rijbewijs A1 nodig.
rubriek 11: de datum tot wanneer het rijbewijs geldig is; rubriek 12: de ruimte waarin eventuele beperkingen/vermeldingen (codes) kunnen worden opgenomen; rubriek 13: is Europees vastgesteld en bedoeld om autoriteiten een mogelijkheid te geven om een aantekening op het rijbewijs te maken.
Als de politie u controleert, zien zij via het rijbewijzenregister de volledige code. U krijgt bijvoorbeeld code 01.06. Hiermee mag u alleen rijden als u een bril of contactlenzen draagt. De bril of contactlenzen moeten ervoor zorgen dat u in de verte beter ziet en de juiste sterkte hebben.
een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Om een shovel te besturen op de openbare weg is minimaal het T-rijbewijs vereist! Dit geldt voor alle motorrijtuigen met beperkte snelheid die breder zijn dan 1,3 meter. Om het certificaat te behalen, dien je minimaal 16 jaar te zijn.
Met het rijbewijs G mag u land- en bosbouwvoertuigen en hun aanhangwagens en voertuigen ingeschreven als landbouwmaterieel, landbouwmotor of maaimachine besturen. Ze moeten minimaal 30 km/uur kunnen rijden.
De categorie B1 geldt voor vierwielers die aan de volgende eisen voldoen: Maximaal 400 kg exclusief passagiers en bagage. Bij bestemming goederenvervoer: maximaal 550 kg exclusief accu bij elektrische voertuigen. Netto-maximumvermogen van maximaal 15 kW.
Vrijstelling code 95 vervallen
Uw rijbewijs met code 95 is sinds 1 december 2020 niet meer geldig als u geen nascholing heeft gedaan en geboren bent vóór 1 juli 1955. Heeft u code 95 nodig om beroepsmatig te rijden? Volg dan zo snel mogelijk de benodigde nascholing en vraag een nieuw rijbewijs aan.
Om een vrachtwagen te besturen, heeft u een vrachtwagenrijbewijs (groot rijbewijs) nodig. Voor zwaardere vrachtwagens is dat rijbewijs C. Voor lichtere types is rijbewijs C1 voldoende.
Is het moeilijk om je C1 rijbewijs te halen? Veel mensen geven aan dat de praktijkexamens niet zo moeilijk zijn, je hebt er niet veel lessen voor nodig. De theorie kan nog wel eens een worsteling zijn, afhankelijk van hoe goed je kan leren natuurlijk. En tot slot moet de medische keuring in orde zijn.
Het rijbewijs B + code 96 laat toe samenstellen van voertuigen te besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen met een MTM van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de MTM van het samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.
Technische eisen voertuig; categorie N2
De ontheffingsregeling geldt voor het rijbewijs, niet voor (de eisen aan) het voertuig. De bestelauto's waarvoor de ontheffingsregeling nu bedoeld is, zijn voertuigen met een GVW tussen 3.500 en 4.250 kg, en dat zijn dus voertuigen van de categorie N2.
Met het rijbewijs B plus mag je een auto met aanhangwagen besturen met een totaalgewicht (auto + aanhanger) tot 4.250 kilo. Voor een zwaardere combinatie heb je het rijbewijs BE nodig. Voor het behalen van een rijbewijs B+ doe je, naast je rijexamen voor je rijbewijs B, een aanvullende test.
Is het rijbewijs afgegeven door een ander land dan een EU- of EER-land of Zwitserland? Dan mag u ermee rijden, als u hier komt voor uw werk of voor vakantie. Gaat u in Nederland wonen, dan mag u nog 185 dagen met het rijbewijs blijven rijden. Daarna heeft u een Nederlands rijbewijs nodig.
Indien u als militair wordt aangehouden, doordat u bijvoorbeeld op de openbare weg in uw eigen auto rijdt terwijl u te veel alcohol heeft gedronken, dan kan de KMar op basis van de Wegenverkeerswet het civiel rijbewijs invorderen.