Tussen 1 en 3 uur 's middags is ideaal
Uit onderzoek blijkt dat dit tijdbestek ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Wie vroeger dan 1 uur 's middags gaat slapen, is wellicht nog niet moe genoeg en wie dit na 4 uur pas doet, is 's avonds nog te alert om te gaan slapen.
Merk je dat je kind zonder een middagdutje om 17:00 uur al bijna in slaap valt? Begin dan iets eerder met het avondeten en breng je kind rond 18:30 naar bed. Vervang het middagslaapje voor een rustmoment: even niet druk rondrennen, maar samen op de bank een boekje lezen of naar een muziekje luisteren.
Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap 's nachts van twaalf tot dertien uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo'n verkeerd idee zou zijn!
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine.
Middagslaapje peuter: nieuw slaapritme
Doe dit net zolang totdat je op een vast ritme zit van bijvoorbeeld 12.30 – 15.00 uur of 13.00 – 15.30 uur. Leg je kind liever niet te vroeg in bed (bijvoorbeeld 11.00 uur) als hij nog meer één slaapje doet, dan is hij namelijk begin van de middag al wakker.
Slaaptijden dreumesen en peuters
Wanneer je dreumes ongeveer 1,5 jaar oud is, kan hij of zij het ochtenddutje overslaan, om 's middags 1 lang slaapje te doen, die ongeveer 1 tot 3 uur duurt. Peuters gaan gewoonlijk tussen 19:00 en 20:00 naar bed en worden tussen 6:00 en 8:00 uur weer wakker.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Hoe lang duurt een powernap? Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Korte powernaps verlagen het stressniveau en verhogen de productiviteit. Een langer dutje van een uur herstelt je hersencapaciteit zodat je beter in staat bent om nieuwe informatie op te slaan. Slaap werkt beter en langer dan caffeïne, dus die kop koffie als alternatief kun je ook wegwuiven.
Een kort slaapje in de middag, wat vaak een powernap genoemd wordt, kan een te korte of gestoorde nachtrust tegenwerken, wakkerheid bevorderen en cognitief vermogen en leren verbeteren. Gek genoeg is een slaapje van 10 minuten al genoeg om deze voordelen teweeg te brengen, ook al is het maar voor een paar uur.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
De oorzaken van dit type hoofdpijn zijn zeer uiteenlopend. Denk bijvoorbeeld aan stress, angst, koude. Maar ook een slechte slaaphouding en slaaptekort kunnen mogelijks voor gespannen spieren, en bijgevolg dus voor hoofdpijn na het slapen zorgen.
Het middagslaapje leidt niet tot een betere ontwikkeling van het kind, maar kan zorgen voor een slechte nachtrust waarbij zowel de duur als de kwaliteit van de nachtelijke slaap afneemt! Middagdutjes werden lang aanbevolen omdat ze de ontwikkeling en de gezondheid van een kind zouden verbeteren.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
5-6 jaar: tussen 19:00 en 19:30 uur. 7-8 jaar: tussen 19:30 en 20:00 uur. 9-10 jaar: tussen 20:00 en 20:30 uur. 11-12 jaar: tussen 20:30 uur en 21:00 uur.
Peuters hebben meestal geen vaste bedtijden. Hoe het ideale slaapschema eruit ziet, verschilt per kind. Wat wel bekend is, is dat peuters van 2 jaar dagelijks ongeveer 13 uur slaap nodig hebben (inclusief middagdutje), kinderen van 3 jaar ongeveer 12,5 uur en rond de 4 jaar slaapt je kind ongeveer 11,5 uur per dag.
De meeste kindjes van 18 maanden slapen ongeveer 11 uur achter elkaar in de avond/nacht en hebben overdag een dutje van 2 tot 2,5 uur. Wat een goed ritme!