Wat moet je aan? In de meeste sauna's kan je een badjas en badslippers huren, maar je kunt het natuurlijk ook zelf meenemen. Zorg dan voor een grote badhanddoek waar je op kunt liggen, twee kleinere handdoeken om jezelf mee af te drogen en badslippers.
In principe ben je alleen naakt als je de sauna in gaat (als je geen handdoek omslaat), onder de douche staat of in één van de baden zit. Daarnaast heb je over het algemeen bijna altijd je badjas aan. Sterker nog, op sommige plekken zoals het restaurant is het helemaal niet toegestaan om zonder badjas rond te lopen.
De beste handdoek voor de sauna is gemaakt van bamboe badstof. Dit materiaal is een absolute krachtpatser als het gaat om het opnemen van vocht en blijft ook nog eens heerlijk zacht, zelfs zonder de toevoeging van wasverzachter.
Naast een sauna, bevindt zich op dergelijke wellness adressen vaak ook een zwembad, een rustruimte, douches, een hammam, een infrarood sauna, de klassieke droge sauna en verschillende mogelijkheden en soorten massage of schoonheids- en lichaamsbehandelingen.
De huidschilfers en andere viezigheid die loskomen tijdens het zweten, kunnen zich heel gemakkelijk en snel verzamelen op hout. Wanneer je geen eigen handdoek meeneemt en met je blote billen op de houten bankjes gaat zitten, loop je erg snel kans op infecties.
Voor een ideaal dagje wellness raden wij aan om het volgende mee te nemen: 1 badlaken, groot genoeg waar je helemaal op kan liggen. 1 of 2 extra handdoeken, een badjas en slippers. Badkleding (alleen als je op badkledingdag komt)
Wanneer je badkleding of een badlaken gebruikt in de sauna kan het zweet je lichaam minder goed verlaten. Daarnaast zorgt het zweten ervoor dat de badkleding nat wordt. Omdat een nat lichaam slechter afkoelt dan een droog lichaam heb je bij het dragen van badkleding grotere kans op oververhitting van je lichaam.
Het bezoeken van de sauna is gezond voor je lichaam. Er zit daarom geen maximum aan het aantal saunasessies dat je per week of per maand mag doen. Uit een onderzoek uit Journal Neurology blijkt zelfs dat als je vier tot zeven keer per week een heteluchtbad neemt, de kans op het krijgen van een beroerte met 60% daalt.
Rust (minimaal 15 minuten)
Neem voldoende rust voordat de saunagang herhaald wordt. In deze pauze kunt u het vochtverlies aanvullen door iets te drinken en/of iets zouts of zoets te eten als daar behoefte naar is. Een complete saunagang duurt anderhalf tovt twee uur, inclusief rusten en wat drinken.
De hamamdoek (ook wel pestemal of fouta genoemd) komt van oorsprong uit Turkije. Met name in de badhuizen (de hamams) of sauna 's worden de hammamdoeken gebruikt als omslagdoek en/of droogdoek. De hamamdoeken die Hamamdoek.nl verkoopt worden gemaakt van het beste katoen.
Een (groot) strandlaken koop je (online) bij Decathlon. We hebben grote en kleine strandlakens in één kleur of met print van ons surfmerk Olaian. Onze strandlakens kunnen door kinderen en volwassenen gebruikt worden.
Ook tijdens de badkledingdagen hanteren sauna's overigens vaak een dresscode. In de meeste wellnesscentra mogen zowel dames als heren er namelijk enkel nauwsluitende badkleding dragen. Een strakke zwembroek, badpak of bikini heeft dus de voorkeur.
Ben je bijvoorbeeld van plan die dag drie keer in de sauna te gaan, dan kun je beter niet 15 minuten in de sauna verblijven. 10 minuten is dan beter. Ben je van plan die dag twee keer in een minder warme sauna te gaan, bijvoorbeeld 70 graden, dan kun je best 15 minuten per keer in de sauna blijven.
De sauna is een prima ondersteuning voor een programma om af te vallen, maar je zult niet slanker worden door een bezoek aan de sauna. Dit geldt eveneens voor de infrarood sauna, ondanks de vele berichten in de pers of op internet. De sauna heeft wel een reinigende werking op ons lichaam.
De muts beschermt je tegen oververhitting. Omdat je in de sauna met hoge temperaturen te maken krijgt, kan je lichaam oververhit raken. Dit kan benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, jeuk of onwel worden als gevolg hebben.
Tijdens een sessie in de sauna worden namelijk rustgevende endorfines aangemaakt, waardoor je tijdens het saunabezoek al volledig kan ontspannen en de stress van je dagelijkse leven helemaal vergeet. Diezelfde vrijgave van endorfines zorgt er daarnaast voor dat je ook dieper zal slapen.
Het beginnen met saunabaden is vooral een kwestie van stap voor stap opbouwen. Vooral het langzaam en uitgebreid opwarmen en het degelijk afkoelen aan het einde van een saunagang is heel belangrijk. Bij een eerste saunabezoek kunt u het beste beginnen met een sauna met de laagste temperatuur.
In het algemeen bestaat er geen bezwaar tegen saunabezoek als u ongesteld bent. Regelmatig saunabezoek kan zelfs een goede uitwerking hebben op een te zwakke bloeding en de doorbloeding van de baarmoeder verbeteren.
Tijdschrift of een boek
Even geen e-mail, social media of nieuwsbericht checken, maar een inspirerend tijdschrift of een goed boek lezen. Dat kan tijdens jouw dagje sauna! Heb je een boek die je nog altijd wilde lezen? Neem deze dan mee naar het wellnessresort.
Wat kost een dagje sauna? Stel: je gaat een complete dag naar de sauna. Dan betaal je vaak al snel €35,00 voor de entree, tenzij je ergens een scherpe aanbieding vindt. Vervolgens moet je rekening houden met je lunch en diner en zorgen voor wat te drinken.