De 83-jarige Corrie van Dijk uit Schiedam is de vrouw naar wie storm Corrie is vernoemd. De eerste vrouwelijke meteoroloog van ons land vertelt dat ze vooral moest lachen toen ze het hoorde. Maar ze waarschuwt ook: "Neem Corrie serieus. Ik wil natuurlijk niet dat er doden vallen."
Het KNMI neemt sinds september 2019 deel aan een samenwerkingsverband van EUMETNET, een netwerk van Europese Nationale Meteorologische Diensten, waarbij stormen een naam krijgen.
Het ABC van stormnamen
De eerste storm van dit jaar in Nederland was Corrie, die op 31 januari huishield in Nederland. Op 16 februari waaide Dudley. Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten.
De storm die vrijdagmiddag en -avond over ons land zal trekken is genoemd naar Eunice Newton Foote. Zij wordt beschouwd als een van de eerste wetenschappers die zich met het klimaat bezighield.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren. Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.
Corrie is een Engelse meisjesnaam en betekent "De gehoornde". De naam stamt af van Cornelis. Op betekenis-babynamen.nl hebben 8 Corrie's hun eigen naam gewaardeerd met 4.5 sterren(van de 5).
Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Corrie is afgeleid van Cornelis. Cornelis is een jongensnaam die geen duidelijke herkomst heeft, net als het oorspronkelijke Cornelius. Misschien is er een verband met het Latijnse 'cornu', wat 'hoorn' betekent, waarmee Cornelis dus zou staan voor 'de gehoornde'.
Als er meer stormen zijn dan namen in de alfabetische lijst, gaat men verder met een reservelijst die is gebaseerd op het Griekse alfabet, zoals alpha en bèta. Orkanen krijgen dus allemaal een naam toegewezen zodat iedereen weet over welke orkaan het gaat en hier geen verwarring over kan ontstaan.
De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om zo te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. Met Arwen is de eerste storm van het seizoen 'vrouwelijk', gevolgd door de 'mannelijke' Barra. Sinds 2015 werken de Britse Met Office en de Ierse Met Éireann samen in de naamgeving van stormen.
De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Dudley is een Engelse jongensnaam. Het betekent `van de Vlakte van de mensen`.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
De levensduur bedraagt gewoonlijk 5-10 dagen, maar is soms veel langer. In 2002 had Kyle een levensduur van 22 dagen; Ginger hield het in 1971 28 dagen vol. De meeste tropische orkanen komen tot ontwikkeling in een gebied tussen 5 en 20 graden noorder- of zuiderbreedte.
Dit jaar zal de eerste storm 'vrouwelijk' zijn en Arwen heten, de tweede storm is 'mannelijk' en krijgt de naam Barra.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
Een zware storm kracht 10 gaat gepaard met zeer zware windstoten en uitschieters naar orkaankracht. Een zeer zware storm kracht 11 veroorzaakt grote schade en met windstoten tot ver in orkaankracht is deze net zo verwoestend als een echte Orkaan. Vanaf windkracht 12 spreken we officieel van een orkaan.
Het wereldrecord staat op 870 millibar en werd op 12 oktober 1979 gemeten in een tyfoon, zoals orkanen in de Grote Oceaan worden genoemd. Tyfoon TIp bereikte de enorme kracht bij Guam in de Grote Oceaan.
"Dat is eigenlijk heel simpel", vertelt Nicolien Kroon van Buienradar. "Warmte en vocht is de voeding voor een orkaan. Het zeewater moet daarom een minimale temperatuur van 27 graden hebben, wil een orkaan zich kunnen voeden", legt Kroon uit. "In Nederland hebben wij dat nooit.
Ook stormde het twee keer 'naamloos', omdat deze stormen nergens in West-Europa samengingen met code oranje of code rood (Weeralarm). Sinds het stormseizoen van 2020-2021 wordt soms ook bij een forse storm die geen code oranje of code rood heeft een naam uitgegeven.
In 2017 haalden Harvey, Irma, Maria en Nate fel uit. En dus verwelkomen we in 2023 de orkanen Harold, Idalia, Margot en Nigel. In 2024 worden de orkanen Florence en Michael vervangen door Francine en Milton.