Conclusie. Ongezonde eet- en leefgewoonten zullen ongetwijfeld een invloed hebben op de levensverwachting van de mens. Overgewicht en obesitas gaan gepaard met een aantal gezondheidsproblemen die de levensverwachting kunnen doen dalen. Zwaarlijvige mensen leven gemiddeld 5 tot 20 jaar minder lang.
Een gezond dieet, regelmatig sporten, een gezond lichaamsgewicht, een lage alcoholconsumptie en niet roken zijn vijf leefstijlgewoonten die tijdens de volwassenheid meer dan een decennium aan de levensverwachting kunnen toevoegen.
Bonen, de magische peulvruchten, bieden de beste voedingsstoffen om de levensverwachting te verbeteren, volgens het Noorse model. Daarna volgen volkoren granen en noten. Fruit en groente worden ook in verband gebracht met langer leven, net als vettige vis als zalm, sardientjes en kabeljauw.
Let op wat je eet. Ook gezonde voeding helpt je om vitaal ouder te worden. Probeer daarom elke dag minstens 200 gram groenten en 2 stuks fruit te eten. Kies daarnaast voor vezelrijke producten zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst en eet regelmatig vette vis en noten.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Eiwitten, vetten en koolhydraten uit voeding bevatten – naast essentiële bouwstoffen – ook calorieën die de energie leveren om ons lichaam draaiende te houden.
Wie niet rookt, niet kampt met overgewicht en een gezonde bloeddruk heeft, leeft gemiddeld zes jaar langer. Dat blijkt uit een groot, langlopend Rotterdams bevolkingsonderzoek.
Een zogeheten 'westers voedingspatroon' bestaat uit veel suiker, vet, vlees en weinig groente en fruit. Het vergroot je kans op overgewicht.
De levensverwachting bij geboorte bedraagt op dit moment 80 jaar voor mannen en 83 jaar voor vrouwen. Het bereiken van een leeftijd van rond de tachtig is tegenwoordig dus heel normaal. En een op de vier mensen wordt ouder dan 90.
Bij de mannen waren er geen verschillen op vlak van lengte en BMI, maar ook hier werden de fysiek meer actieve deelnemers gemakkelijker 90 jaar. Vrouwen hadden een 31% hogere kans om 90 jaar te worden als ze op 70-jarige leeftijd langer waren dan 1,75 meter.
Zo leef je gezond.
Een gezonde leefstijl betekent dat je gevarieerd eet, genoeg beweegt en voldoende ontspant. Verder helpt het als je niet rookt en weinig alcohol drinkt. Zo houd je lichaam en geest gezond.
Ongezond gedrag ligt aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
De onderzoekers keken naar volgende 5 gezonde leefgewoontes: gezond eten, nooit roken, minstens 30 minuten per dag matig of intensief actief zijn, niet meer dan 14 glazen alcohol per week consumeren en een gezond gewicht hebben (body mass index tussen 18,5 en 24,9).
Antwoord. Als je enkel water drinkt, zonder calorieën, dan zul je om aan energie te geraken je eigen weefsels (om te beginnen je spieren) afbreken. Dit kun je maar een beperkte tijd volhouden. Bekende hongerstakers zoals Bobby Sands hebben dit +/- 6 weken volgehouden, vooraleer ze stierven.
Veel ouderen hebben problemen met de stoelgang. Voor een goede stoelgang is het belangrijk om veel vezels te eten: eet dus volop groente, fruit en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Het is belangrijk daarbij voldoende water te drinken.
Eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om: dat is het advies van het Voedingscentrum. 50-Plussers zijn het beste af met de onderstaande hoeveelheden. Een gezonde lijst, want inderdaad: koek en chips staan er niet bij.
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd. Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.