Zoals gezegd openen Trojaanse paarden vaak een achterpoortje om andere malware te downloaden. Het kan dus de moeite waard zijn om uw geïnstalleerde programma's te controleren om te zien of er iets bij zit waarvan u zich niet kunt herinneren dat u het hebt geïnstalleerd.
Kenmerken. Een Trojaans paard is een (klein) programma dat, vermomd als een nuttig programma, zichzelf vaak op de harde schijf nestelt. Een hacker kan zich via een client-console toegang verschaffen tot een pc.
De overkoepelende term Trojaans paard omvat verschillende soorten schadelijke software en kan daarom alleen worden vermeden door een combinatie van goede cyberhygiëne en het gebruik van een betrouwbare beveiligingsoplossing.
Wat is een trojan virus? Een Trojaans paard, ook wel trojan virus of trojan horse genoemd, is malware die zich als een legitieme software vermomd. Door zich als onschuldige, praktische software voor te doen, worden gebruikers verleid de trojan op hun apparaat te installeren.
Kunnen iPhones geïnfecteerd raken met een virus? Nee, iPhones kunnen niet geïnfecteerd raken door een virus, want er zijn geen iPhone-virussen. Hoewel iPhones minder vatbaar zijn voor malware dan Android-systemen, zijn er andere beveiligingsrisico's waar u op moet letten.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
Wat is een Trojaans paard? Een Trojaans paard is een kwaadaardig softwareprogramma dat in andere programma's is verborgen. Het dringt een computer verborgen in een legitiem programma binnen, bijvoorbeeld een schermbeveiliging.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Antivirussoftware beschermt je computersysteem tegen malware en andere vormen van cybercrime door bestanden te scannen op bekende malwarecode en opmerkelijke gedragingen van programma's te detecteren.
Als je computer, smartphone of tablet malware zoals een virus heeft, ga je vreemde en vaak ook heel vervelende dingen merken. Je apparaat wordt bijvoorbeeld veel trager en loopt vaker vast, gaat berekeningen maken waar je niet om gevraagd hebt, vertoont constant pop-ups of vreemde meldingen.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
“Clop” is een van de nieuwste en gevaarlijkste ransomware-dreigingen. Het is een variant van de bekende CryptoMix-ransomware, die zich vaak op Windows-gebruikers richt.
Kun je een virus krijgen door op een link te klikken?
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging.