Om de jeuk op uw hoofd te verminderen kunt u producten die uw hoofdhuid kalmeren. Zo kunt u kiezen voor een pH-neutrale shampoo, of een shampoo tegen roos of een jeukende hoofdhuid. Bij schilfers op de hoofdhuid als gevolg van overmatige talgafscheiding kunt u Selsun huidsuspensie gebruiken.
De oorzaak kan een ontsteking rond de haarfollikels in de hoofdhuid, een schimmelinfectie van de hoofdhuid, seborroïsch eczeem of psoriasis zijn. Bepaalde medicijnen, een vitaminetekort en stress kunnen ook jeuk aan de hoofdhuid en haaruitval veroorzaken.
Neem maatregelen die de jeuk tijdelijk verlichten: Zalven met bijsmeerzalf; gebruik vettere zalf naarmate de huid droger is. Na het douchen of baden de huid droog deppen en direct inzalven. Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Crèmes van de apotheek
Lidocaïne zalf bijvoorbeeld. Lidocaïne verdooft uw huid, waardoor de jeuk binnen enkele minuten minder wordt. Vraag uw apotheker wel altijd om advies.
Voed je hoofdhuid van binnenuit
Omega 3 komt voor in zalm, sardientjes en lijnzaad. Deze vetzuren verbeteren het vochtgehalte van de huid van binnenuit, daarom zijn ze zo geschikt om een droge, jeukende hoofdhuid te behandelen.
Bij hoofdschimmel heeft u een schimmel op uw hoofd, op het deel waar haar groeit. Dat kan dus zijn boven op uw hoofd, maar ook op de kin of hals bij mannen.
Titillomanie (neurotische excoriaties) is een stoornis die wordt gekenmerkt door de onweerstaanbare drang tot het kapot krabben van de huid (Van Beusekom & Hoogduin, 1992).
Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
De vaseline crèmes of zalven werken echter beter, bij een erg droge huid. Deze crèmes of zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen en andere klachten, zoals eczeem, verergeren minder snel.
Ook is het heel vervelend als er door het krabben wonden ontstaan. Niet alleen geeft dit bij de genezing vaak extra jeuk, maar ook verslechtert de conditie van de huid (die meestal bij een huidaandoening toch al kwetsbaar is). Zo ontstaat er gemakkelijk een vicieuze cirkel: U heeft jeuk.
Bekende factoren zijn: water, zeep, droge lucht, warmte, transpiratie, wol, alcohol en uw algehele conditie. Ook uw psychische gesteldheid kan van invloed zijn op jeuk. Zo kunnen bijvoorbeeld spanningen of stress jeuk verergeren.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Haarspoeling maken van appelazijn
Voor hoofdhuid problemen meng je de appelazijn met water in de verhouding max 1:10 en laat je de spoeling minimaal vijf minuten intrekken. Gebruik niet te heet water, dit verergert hoofdhuid problemen.
Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen. Andere voorkomende symptomen zijn jeukerigheid, roodheid en een vettige of droge hoofdhuid.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk. Een hele boel positieve punten dus.
Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.