Bij de koopovereenkomst is de verkoper de kenmerkende prestant. Het recht van het land van de verkoper is dan van toepassing. Heeft de overeenkomst betrekking op onroerend goed, dan is het recht van het land waar het onroerend goed is gelegen van toepassing.
Het internationaal privaatrecht (IPR) is in beginsel nationaal recht. In Nederland is het internationaal privaatrecht sinds 2012 gecodificeerd in Boek 10 BW. In de afgelopen jaren is het internationaal privaatrecht echter steeds meer geharmoniseerd (of 'eengemaakt') op EU-niveau.
De wettelijk bepalingen die van toepassing zijn op de overeenkomst van opdracht zijn van zogeheten aanvullend recht. Dit betekent dat deze bepalingen met name zijn bedoeld voor de situaties waarin opdrachtnemer en opdrachtgever zelf niet specifiek iets hebben afgesproken.
Het toepasselijk recht (of conflictenrecht) vormt één van drie hoofdonderdelen van het internationaal privaatrecht. Het toepasselijk recht geeft antwoord op de vraag welk recht van toepassing is op een internationale rechtsverhouding.
Rome II: toepasselijk recht bij onrechtmatige daad
De hoofdregel in deze verordening is dat het recht van het land waar de schade zich heeft voorgedaan toepasselijk is. Hierbij is irrelevant in welk land de schadeveroorzakende gebeurtenis zich heeft voorgedaan.
Verschil rechtmatige daad en onrechtmatige daad
Het verschil tussen een rechtmatige daad en een onrechtmatige daad is dat er bij de rechtmatige daad niet sprake is van een “fout”, een handelen in strijd met het recht. Bij een onrechtmatige daad is dit wel het geval.
Bepalingen van bijzonder dwingend recht zijn bepalingen aan de inachtneming waarvan een staat zo veel belang hecht voor de handhaving van zijn openbare belangen, zoals zijn politieke, sociale of economische organisatie, dat zij moeten worden toegepast op elk geval dat onder de werkingssfeer ervan valt, ongeacht welk ...
In art.3 van de Rome-I-Verordening inzake het recht dat van toepassing is op verbintenissen uit overeenkomst, is bepaald dat overeenkomsten worden beheerst door het recht dat de partijen zelf hebben gekozen.
Dit is de Europese verordening die het toepasselijk recht regelt bij internationale overeenkomsten die zijn gesloten tussen partijen die in de EU zijn gevestigd. Maar ook wanneer ondernemingen niet in de EU zijn gevestigd, kan de Rome I-Verordening van toepassing zijn.
Totstandkoming overeenkomst en rechtsgeldigheid
Een overeenkomst kan dus zeker mondeling tot stand komen. Een mondelinge overeenkomst is net zo geldig als een schriftelijke, tenzij de wet voorschrijft dat een overeenkomst per se schriftelijk moet worden overeengekomen.
Een gebruiksovereenkomst is een overeenkomst waarin de eigenaar en de gebruiker van een pand vastleggen aan welke voorwaarden voldaan moet zijn om kosteloos gebruik te kunnen maken van een pand.
Het IPR heeft als doel om de problemen die ontstaan bij het samenlopen van nationale rechtsstelsels te verhelpen. Het IPR kan worden onderverdeeld in het formele IPR en het materiële IPR. Het formele IPR heeft betrekking op het internationale bevoegdheids- of jurisdictierecht en het erkennings- en executierecht.
Bent u uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur?Dan kunt u uw werk beschermen via het intellectuele eigendomsrecht.Anderen kunnen uw creaties dan niet gebruiken.
Het internationaal publiekrecht of volkenrecht: dit recht reguleert de betrekkingen tussen staten en internationale organisaties, waarbij het gaat om gebieden als de mensenrechten, het verdragsrecht, het zeerecht, het internationaal strafrecht en het internationaal humanitair recht.
In het goederenrecht gaat het over absolute rechten, dus rechten die jegens eenieder kunnen worden ingeroepen. In het verbintenissenrecht gaat het over relatieve rechten, dus rechten die enkel tegenover één iemand kunnen worden ingeroepen.
Uittreksel uit het oud burgerlijk wetboek.
Een contract is een overeenkomst waarbij een of meer personen zich jegens een of meer andere verbinden iets te geven, te doen, of niet te doen. Een juiste lezing zou evenwel zijn: een verbintenis is de verhouding tussen partijen om iets te geven, te doen, of niet te doen.
De verbintenis ontstaat uit een overeenkomst, of uit de wet. Er kan ook sprake zijn van een natuurlijke verbintenis. De definitie van een overeenkomst (in titel 5 van Boek 6 B.W.) is "een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere partijen een verbintenis aangaan".
Een algemeen onderscheid binnen het arbeidsrecht is dat tussen regelend en dwingend recht. Het is niet toegestaan van dwingend recht af te wijken, terwijl regelend recht enkel geldt voor zover partijen niets anders zijn overeengekomen. Dat is de hoofdregel.
Bij regels van dwingend recht gaat het om regelgeving waarvan u niet mag afwijken, terwijl u van aanvullend recht wél mag afwijken.
Dwingend recht zijn wettelijke bepalingen waarvan niet mag worden afgeweken door partijen. Deze regels dienen veelal ter bescherming van een “zwakkere” partij zoals een huurder, werknemer of. » Meer over consument consument.
Als een bepaalde handeling, of niet handelen (stilzitten), tegenover iemand onrechtmatig is, moet de schade die ontstaat door het (onrechtmatige) handelen worden vergoed. Bij letselschade en andere vormen van schadevergoeding wordt vaak een beroep gedaan op de onrechtmatige daad.
Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond.
De vereisten voor aansprakelijkheid zijn opgenomen in artikel 6:162 BW. Degene die aansprakelijk is, moet de door zijn onrechtmatige daad veroorzaakte schade vergoeden aan de benadeelde. Kort gezegd, aansprakelijk is degene die schuld heeft aan de schade of aan wie de oorzaak van de schade is toe te rekenen.