Wil je een product filmen of fotograferen dan kun je het beste met een zoomlens of macrolens werken. Een zoomlens met een goed bereik (tot 100mm) is handig zodat je het product in verschillende standpunten in beeld kan brengen. Een macrolens is ideaal als je kleine details scherp in beeld wil laten zien.
Een lens tussen de 50mm en de 200mm is perfect voor het maken van portretten omdat er dan bijna geen vertekening optreedt. Hoe groter de brandpuntsafstand, hoe verder je van het model af moet staan voor je compositie. Daarom is het soms handiger om een lens uit te kiezen waarbij je niet te ver weg hoeft te staan.
Welk diafragma gebruik ik? Als je met een snelle sluitertijd werkt, komt er minder licht op de sensor van je camera. Hierdoor heb je kans op onderbelichte beelden. Dit los je op door een groot diafragma te gebruiken.
Een fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht. Het objectief kan uit één lens bestaan, maar omvat meestal meerdere lenzen.
Voor indoor sportfotografie is een lichtsterke lens echt een 'must have'. Een 70-200 mm objectief met een maximaal diafragma van F/2.8 wordt veel gebruikt en is in veel situaties goed te gebruiken.
Wil je een product filmen of fotograferen dan kun je het beste met een zoomlens of macrolens werken. Een zoomlens met een goed bereik (tot 100mm) is handig zodat je het product in verschillende standpunten in beeld kan brengen. Een macrolens is ideaal als je kleine details scherp in beeld wil laten zien.
Dekt de populaire brandpuntsafstanden van 18-55 mm (kleinbeeldequivalent: 27-82,5 mm) met een maximaal diafragma van f/3.5–5.6. Dit objectief is perfect voor het maken van allerlei soorten foto's, van portretten tot landschapsfoto's. Het is ook ideaal voor het opnemen van HD-films.
Want je 300mm lens wordt zo 'ineens' 450mm. Maar ditzelfde effect pakt negatief uit als je in het groothoekgebied wilt fotograferen. Want je 24mm lens wordt nu 36mm. Dus om de 28mm normale groothoek uit te komen, zoals hierboven uitgelegd, moet je al een 18mm lens gebruiken.
De 35mm lens wordt vaak gezien als de meer veelzijdige lens. Een 35mm lens heeft een weider beeld en kan dus meer 'zien', dit is bijvoorbeeld erg handig als je foto's wilt maken in een kleine ruimte. Hij is geschikt voor bijvoorbeeld portretfotografie aangezien je meer van je onderwerp op de foto krijgt.
Een fotografisch objectief is het onderdeel van een fotocamera, dat dient om een object op de film of de beeldsensor af te beelden. Het objectief wordt op het te fotograferen object gericht. Het objectief kan uit één lens bestaan (zoals bij de ouderwetse boxcamera's), maar omvat meestal meerdere lenzen.
24 of 30 frames per seconde: voor het filmen van normale en rustige bewegingen, zoals wandelen of interviews. Je film bevat beelden met een groot dynamisch bereik. 60 frames per seconde: voor het filmen van actiebeelden en snelle bewegingen.
Alle spiegelreflexcamera's die de laatste jaren zijn uitgekomen, hebben een filmfunctie met alle basisfunctionaliteiten. Dankzij de grote sensor van een spiegelreflex kun je spelen met de scherptediepte van je beeld, wat resulteert in een cinematografische look. Wél nemen de videobeelden veel opslagruimte in beslag.
Objectieven voor fotocamera's zijn kwalitatief ruim voldoende voor video. Zelfs de hoogste videoresoluties zijn geen probleem. Op een aantal punten zijn ze zelfs juist te goed. Veel filmers houden bijvoorbeeld wel van wat flare oftewel overstraling wanneer een lichtbron in beeld komt.
Een voor de hand liggende keuze is een objectief met een zoombereik van 70 tot 200mm: de Canon EF 70-200mm f/2.8L, de Nikon AF-S 70-200mm f/4.0G en de Sony 70-200mm f/2.8.
50mm lens is een lichtsterk objectief
Dit betekent dat het een groot maximaal diafragma heeft, meestal f/1.8, soms f/1.4 of zelfs f/1.2. Lichtsterk betekent dat in situaties waarin weinig licht is, je toch nog goed kunt blijven fotograferen vanwege deze grote opening.
Vaste brandpuntobjectieven zijn objectieven die niet in of uit kunnen zoomen. Omdat deze lenzen niet kunnen zoomen, zitter er minder bewegende onderdelen of overbodige glaselementen in. Daarom hebben deze lenzen minder te maken met beeldfouten of lichtverlies.
Met een 70-300mm lens is je beeld bij 70mm al aardig ingezoomd, maar met 300mm haal je het onderwerp pas echt dichtbij. Een gevaar van zo'n groot zoombereik is bewegingsonscherpte. De duurdere modellen beschikken over beeldstabilisatie die dit probleem ondervangen.
Het grote voordeel van primelenzen is dat ze lichtgevoeliger zijn. Het diafragma is veel groter en zorgt voor een kleinere scherptediepte. Daarnaast is de algemene beeldkwaliteit beter omdat de lens geoptimaliseerd is voor een specifieke brandpuntsafstand.
Een camera met optische zoom haalt het beeld dichterbij voor je het vastlegt. Dit doet je camera door verschillende lensdelen ten opzichte van elkaar te bewegen. Daarom beweegt de lens als je in- een uitzoomt met een optische zoom. Hiermee haal je het beeld dichterbij zonder verlies van kwaliteit.
Optische zoom
Deze wordt berekend door de hoogste waarde van het zoombereik te delen door de laagste waarde van het zoombereik. Zo kun je met 60x zoom even ver zoomen als met 50x zoom: omdat je verder kunt uitzoomen. Let dus niet alleen op de zoomfactor, maar zeker ook op de beginwaarde van het zoombereik.
Een groot diafragma (open lens) wordt aangegeven met een laag of klein f-getal. Een klein diafragma (gesloten lens) wordt aangeduid met een hoog of groot f-getal. Hoe lager het getal, hoe groter het diafragma en hoe kleiner de scherptediepte is. Er is een kleiner gebied scherp.
De Tamron 18-200 is een objectief dat groothoek- en tele-brandpuntsafstanden in 1 body verenigt. Dit maakt de lens een echte allrounder, waarbij zowel portretfotografie als landschapsfotografie in 1 body gecombineerd wordt. Doordat de lenselementen kunnen bewegen, is het mogelijk om in- en uit te zoomen.
Dit wordt gesteld in millimeters waarbij de 24mm een groothoek is en de 70mm een lichte telelens. Meer mm's houdt in dat je een onderwerp dichter bij kan halen. Staat er op je objectief slechts één getal in mm's, dan is dit geen zoomlens maar een lens met een vast brandpuntsafstand, ook wel een 'prime-lens' genoemd.