Bij de meeste mensen gaat het moe zijn weer over. Zorg voor een goed evenwicht tussen dingen doen en rust nemen.Eet gezond en slaap genoeg.Beweeg elke dag, maar bouw het rustig op.
Goede voeding en beweging zijn belangrijk bij het herstel van COVID-19. Als u ziek bent heeft uw lichaam extra eiwit en voldoende energie nodig om in een goede conditie te blijven en verlies van spieren te voorkomen.
Om te zorgen dat uw spieren sterker worden is het belangrijk om voedsel met genoeg eiwitten te eten. Eiwit zit vooral in melk, yoghurt, kwark, kaas, vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, soja, bonen, linzen en noten. Eet vaker op een dag een klein beetje.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Er is geen goede ziektedefinitie van long COVID. In de praktijk wordt het syndroom beschreven als het aanhouden van symptomen voor meer dan 4 weken tot meer dan 3 maanden na het begin van ziekte (Mehandru 2022).
Verlies van spiermassa
Bij patiënten op de IC neemt de spiermassa af met wel 800 gram per dag. Na tien dagen IC is de spiermassa van de benen met 18% afgenomen. Ook mensen die alleen op de verpleegafdeling liggen of die thuis blijven bij een ernstig verloop van corona kunnen last hebben van spierverlies.
Eet veel dingen waar eiwit in zit. Eiwit zit vooral in vlees, kip, vleesvervangers, vis, kaas, ei, melk, yoghurt, kwark, soja, bonen, linzen en noten. Eiwit is nodig voor het maken van spieren. Als u veel eiwit eet en veel beweegt, krijgt u sterkere en vollere spieren.
Ook als u het coronavirus heeft is beweging erg belangrijk. Naast tips vindt u in de folder ook oefeningen die u kunt gaan doen. Adem rustig en diep in.
Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gevonden dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.
Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Houden de klachten minimaal 3 maanden aan, dan is er sprake van post-COVID.
U kunt last hebben van een kriebelhoest na de besmetting met het coronavirus. Om de kriebelhoest te dempen kunt u: inademen en slikken als u een hoestprikkel op voelt komen.de hoestprikkel opvangen in de mondholte.
Vitamine B en C helpen bij vermoeidheid
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Magere eiwitten
Voeg voldoende eiwitten aan je maaltijden toe om langer verzadigd te blijven. Ga het liefst voor magere, biologische eiwitten zoals eieren, kipfilet, kalkoen of witte vis, of onbewerkte plantaardige bronnen zoals edamame of tempeh.
Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%) Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%).
Blijf thuis als je je ziek voelt. Eet en drink genoeg. Je kunt paracetamol nemen tegen pijn en koorts. Bel direct de huisarts of huisartsen-spoedpost als je snel of moeilijk ademt.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Remdesivir. Veklury (remdesivir) is een antiviraal middel en is op basis van een positieve balans tussen werkzaamheid en risico's door de Europese medicijnautoriteiten in 2020 goedgekeurd als eerste medicijn tegen COVID-19.
Als de uitslag van uw zelftest positief is, is het niet langer nodig om 5 dagen in isolatie te gaan en afstand te houden van huisgenoten.
Neem dan zo snel mogelijk contact op met de GGD via 0800-2077.Een afspraak voor een vaccinatie aan huis kun je maken tot en met 8 december 2023. Een medewerker van de GGD kijkt samen met jou naar een oplossing en bespreekt of je eventueel thuis geprikt kan worden.