De mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) bereidt jongeren voor op een baan binnen de krijgsmacht. Heb je een vmbo-diploma op zak of bijna? Dan is deze opleiding op mbo-niveau 2, 3 of 4 een prima opstap. Voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of als onderofficier.
De opleidingsrichting VeVa valt onder het marktsegment Orde en Veiligheid. Defensie heeft in dit marktsegment zitting.
VEVA is de perfecte opstap naar een baan bij Defensie. Tijdens je opleiding leer je een vak zoals ICT, bouw of zorg én ontdek je hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Naast je 'gewone' vakken volg je verschillende militaire vakken en loop je elke maand stage bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht.
De VEVA is een perfecte opleiding voor een baan bij Defensie! De VEVA-opleiding, veiligheid en vakmanschap, is een vooropleiding voor Defensie. Speciaal voor jongeren die nog niet op een baan bij de krijgsmacht kunnen solliciteren, omdat ze daar te jong voor zijn.
En als ik na VEVA niet bij Defensie wil werken? Als je klaar bent met VEVA heb je een erkend MBO-diploma. Door je stage bij Defensie beschik je over een goede conditie, discipline en veel andere handige skills. Er zullen heel wat bedrijven staan te springen om je aan te nemen!
VeVa-leerlingen
Hun vergoeding stijgt met bijna 50%. Voor deze groep is de duur van een zogenoemde Beroepspraktijkvorming (BPV) steeds een week. De vergoeding hiervoor is € 145 bruto. Omgerekend is dat hetzelfde bedrag als voor een stage van een volledige maand.
De mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) bereidt jongeren voor op een baan binnen de krijgsmacht. Heb je een vmbo-diploma op zak of bijna?Dan is deze opleiding op mbo-niveau 2, 3 of 4 een prima opstap.
Het wettelijk vastgestelde lesgeld voor schooljaar 2023-2024 bedraagt 1.357 euro. Check DUO.nl voor mogelijke studiefinanciering. Dit betaal je alléén als je bij de start van het schooljaar (1 augustus) 18 jaar of ouder bent. Kijk voor een inschatting van de overige kosten voor deze opleiding op mbowebshop.nl.
Inschrijven opleiding
Deze mbo-opleiding van Defensie Grop Niveau 3 duurt 30 tot 36 maanden. De opleiding bereidt je voor op een functie als onderofficier. Na het algemene deel van de opleiding kies je een vakrichting. De één kiest een meer operationele vakrichting.
De vakrichting Beveiliging duurt twee jaar en bereidt je voor op een functie als korporaal. Na je opleiding krijg je een MBO-diploma op niveau 2.
Voor special forces zijn dit de opleidingen tot maritime special forces operator (algemeen), mountain leader (militaire berggids) en kikvorsman (onderwaterspecialist). Deze opleidingen zijn niet voor iedere marinier weggelegd en worden tot de zwaarste militaire trainingen ter wereld gerekend.
Na de opleiding
Binnen 48 uur kun je overal ter wereld worden ingezet. Fysiek en mentaal moet je dus op alles voorbereid zijn. Je doet veel aan sport en lichamelijke oefening en traint in de meest uiteenlopende omstandigheden.
Hoe oud moet mijn zoon/dochter zijn om aan de VEVA-opleiding te beginnen? Wat van belang is, is dat hij/zij een VMBO-diploma op zak heeft. Dat kan al vanaf 15 jaar. Een maximumleeftijd voor VeVa is er niet, maar dat geldt wel voor een baan bij Defensie.
Afhankelijk van je vakrichting ga je zo'n 6-8 uur per week sporten. Daarnaast doe je een intensieve stage bij Defensie. Niet iedereen is daarom geschikt voor VEVA. Om te checken of je fit genoeg bent en of je een beroepsperspectief hebt bij Defensie moet je een positief Sport Medisch Advies (SMA) hebben.
Na afsluiting van de voortzetting primaire officiersopleiding vervult de officier een tweede functie van in de rang van luitenant.
Regel een Sport Medisch Advies (SMA)
Omdat VEVA een fysiek uitdagende opleiding is, heb je een Sport Medisch Advies (SMA) nodig. Dit is een fysieke keuring die een arts bij je afneemt. Alleen als de uitslag van het SMA positief is mag je beginnen met VEVA.
De mbo-opleidingen op niveau 3 word je opgeleid tot een beroep waarbij je volledig zelfstandig verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren. Denk hierbij aan de opleidingen MBO Verzorgende IG, MBO Commercieel medewerker of MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang.
Wat voor diploma heb ik nodig om de MBO-opleiding VEVA te kunnen doen? Om met VEVA te kunnen starten, heb je een VMBO-diploma nodig. Het type VMBO-diploma (theoretische, gemengde, kaderberoepsgerichte of basisberoepsgerichte leerweg) verschilt per VeVa-vakrichting.
Mbo-niveau 3: vakopleiding
De vakopleiding duurt 2 tot 3 jaar. Je leert hier werk zelfstandig uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als verzorger of eerste monteur.
Niveau 4 bereidt je voor op de functie van onderofficier en duurt 36-48 maanden. Tijdens de opleiding wissel je de schoolbanken af met praktijkweken bij Defensie. Je brengt dan de lesstof in de praktijk. Je doet veel aan sport en bent verzekerd van een uitdagende stage bij één van de krijgsmachtdelen.
Om toegelaten te worden tot de opleiding Veiligheid en Vakmanschap moet je voldoen aan een aantal eisen. Dit zijn harde eisen die per vakrichting verschillend kunnen zijn. Cluster 1, 2 en 3: bedrijfsautotechniek, ICT, logistiek en mechatronica.Cluster 4, 5 en 6: Bouw en Grondoptreden.
Tijdens VEVA vakrichting zorg leer je alles over medische zorg en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert over het opzetten van een mobiel militair hospitaal, het inrichten van een ziekenverblijf, het doen van medische onderzoeken en gewondentransport.
Qua niveau zit de opleiding tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in. Dat betekent onderwijsniveau 5. Alle lessen zijn gericht op de praktijk. Je krijgt wel theorie, maar die pas je meteen toe in echte opdrachten van bedrijven.
Mbo onderwijs
Het eindniveau van mbo-niveau 4 is gelijk aan de havo.
Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo).