Voorzetwanden worden vaak gemaakt van goed vurenhout en kwalitatief goed plaatmateriaal (multiplex). De multiplex platen zijn onder hogedruk verlijmd, en bestaan uit meerdere (Multi) lagen fineer. Tegenwoordig worden zelfs platen geproduceerd die geschikt zijn voor buitentoepassing!
Voorzetwanden worden gemaakt en geplaatst wanneer een muur bijvoorbeeld niet vlak is. Ook wanneer een muur je niet bevalt, kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te plaatsen. De wanden bestaan meestal uit kwalitatief mooi vurenhout en plaatmateriaal zoals multiplex. De platen zijn onder zeer hogedruk verlijmd.
Welke materialen heb je nodig voor een voorzetwand
– Gipsplaten, bijvoorbeeld Gyproc wandplaten. – Snelbouwschroeven (gipsplaatschroeven). – Houten balken voor het creëren van een houten constructie. – Stalen profielen, liggers (U profielen) en staanders (C profielen) voor het creëren van een stalen constructie.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
Kies voor Rd-waarde van 2,5 of hoger
Gebruik voor wandisolatie materiaal met een Rd van minstens 2,5, maar liever hoger. Hoe hoger de waarde, hoe beter de isolatie. De muur zelf isoleert ook een beetje. De isolatiewaarde van de muur plus de voorzetwand is de Rc-waarde.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet u een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
In een dampopen constructie is een dampremmende folie niet nodig. Het vocht van binnen wordt door de constructie heen afgevoerd en afgegeven aan de buitenlucht.
Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Een voorzetwand met isolatie laten plaatsen kost gemiddeld € 30 à € 40 per m². Deze prijs is een richtprijs voor de plaatsing van de gyproc muur en de isolatie. De kosten zullen afhangen van welk isolatiemateriaal je gebruikt. Meestal wordt voor een voorzetwand minerale wol gebruikt.
De standaard gipskartonplaten zijn verkrijgbaar in een dikte van 9,5 mm en 12,5 mm en met verschillende langskanten. Deze platen gebruik je zowel voor een (scheidings)wand als voor het plafond.
Het Metal Stud®-systeem is net zoals hout licht in gewicht waardoor je je vloeren niet zwaar belast. Je kunt perfect isolatiematten tussen de profielen plaatsen. Dit levert in vergelijking met een valse wand in hout theoretisch een isolatiewaarde op die 6dB beter is.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Toepassen dampremmende folie
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
Breng dampdichte folie altijd aan de warme kant (meestal de binnenzijde) van de te isoleren laag aan. Een dampdichte laag bestaat meestal uit PE-aluminium laminaat. Deze laag heeft een sd-waarde van meer dan 1500 m.
Damp-open folie heeft een lagere sd-waarde dan dampdoorlatende folie en laat dus meer vocht door. Als u de folie aan de buitenzijde van een constructie bij vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om damp-open folie te gebruiken.
Dampopen beschotplaten
Agepan DWD Protect is een dampopen MDF-plaat en wordt gekenmerkt door een grote draagkracht, is waterkerend en stootvast. Uit duurzaam gewonnen hout. Agepan DWD Black is een zwarte dampopen MDF-plaat, speciaal ontwikkeld voor verwerking in open gevels.
Glaswolisolatie is dampopen én herbruikbaar. Het bestaat voor 70% uit gerecycleerd afvalglas en voor 30% uit onuitputtelijke grondstoffen, zoals zand en kalk. Daardoor is glaswol niet alleen een stuk ecologischer, maar ook minder schaars dan harde schuimplaten.
De meeste pir platen zijn aan twee zijden voorzien van een dampdichte laag. Hierdoor kunnen de platen snel verwerkt worden en is een apart dampscherm in de meeste gevallen overbodig. Wel blijft het noodzakelijk dat de naden tussen de platen goed afgedicht worden met tape.
De traditionele scheidingswand
De meeste kamerscheidende wanden worden gemaakt van gipsplaat. En dat is niet gek, want met een gipsplaat bouw je in een handomdraai een wand op. De kern van een gipsplaat bestaat uit gips, voorzien van een laag karton aan weerszijde, voor de nodige stevigheid bij verwerking.
Meest toegepast is 9mm multiplex, underlayment of osb.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.