Als wijn enkele weken onder de verkeerde omstandigheden wordt bewaard, zal de smaak achteruit gaan. Dit komt doordat, onder invloed van warmte en licht, binnenin de wijn reacties optreden die de smaak negatief beïnvloeden. Door temperatuurschommelingen kan er zuurstof langs de kurk en het glas in de fles sijpelen.
Bewaar wijn op de juiste temperatuur
Hoewel iets boven of een beetje lager niet veel kwaad zal doen, kunnen temperaturen boven de 21°C wijn sneller verouderen dan gewenst. Zelfs meer extreme hitte kan uw wijn doen "koken", waardoor de smaak en het aroma gaan vervagen.
Is de wijn te warm, dan komt met name de alcohol sterk naar boven en verliest de wijn aan fruitigheid. Bij een te koude serveertemperatuur gebeurt het tegenovergestelde; de aroma's zijn veel minder en de smaak is overheersend zuur.
De ideale bewaartemperatuur als je wijn vele jaren wilt bewaren is 10 – 12 graden Celsius. Dat geldt zowel voor witte- als voor rode wijn. Maar ook bij iets hogere temperatuur kan je wijnen uitstekend laten rijpen. De juiste serveertemperatuur is wat gecompliceerder omdat die voor elke wijn anders is.
Rode wijn smaakt vaak licht gekoeld nét iets beter dan op kamertemperatuur (21 graden). Voor rode wijn ligt de beste temperatuur om wijn te serveren dan ook iets onder de gemiddelde kamertemperatuur: Fruitige, lichte rode wijnen: 14-16 graden. Krachtige, diepe en volle wijnen: 18 graden.
Het is misschien onvermijdelijk dat je wijn in een warme auto terecht komt maar hoe langer ie daar ligt hoe groter de kans op kwaliteitsvermindering. Ga je dus na het wijn kopen nog verder op pad? Neem dan je wijn mee naar binnen en laat 'm niet in de auto liggen.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Alcohol verwijdt de bloedvaten. Dat geeft een warm gevoel maar door de verwijding verlies je warmte en daalt de lichaamstemperatuur. Het warme gevoel na drinken is dus bedrieglijk. Veel wintersporters denken ten onrechte dat ze door het drinken van alcohol tijdens of na het skiën/schaatsen warm worden.
Lichte witte wijnen zoals een pinot grigio of een rueda drink je het liefst tussen de 8 en 10 graden. Volle en krachtige witte wijnen zoals een chardonnay, hebben meestal een complexe smaak die je niet wil maskeren. Deze drink je het beste tussen de 10 en 12 graden.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
De troebele geel-grijze vloeistof rook en smaakte naar krab, benzine, zeewater, azijn, met wat citrus- en alcoholsmaak. De kenners konden er niet eens achter komen wat voor wijn het oorspronkelijk was geweest: misschien ook wel sterke drank, of een medicijn.
Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op. Gaat het om een versterkte wijn zoals port? Dan kun je de wijn vaak wel tot een maand bewaren.
Als de wijn er troebel uitziet en een vliesje achterlaat in de fles, dan is dit mogelijk een teken dat de wijn niet meer goed is. En we zeggen heel bewust mogelijk, omdat er ook wijnen bestaan die bewust troebel zijn. Het enige verschil is dat die laatste wijnen bij het inschenken wel helder zijn van kleur.
Een fles rode wijn met een schroefdop kan net zo lang worden bewaard als een fles wijn met een kurk.Dit is afhankelijk van het soort wijn zo'n twee tot tien jaar. Toch zijn de meeste rode wijnen bedoeld om meteen van te genieten en zijn daarom het lekkerst als je ze binnen drie jaar opdrinkt.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht.
Verkoeling. Tadaaa, het antwoord is heel simpel: als je verkoeling nodig hebt, kun je beter warme drank nuttigen. Waarom dat is? Warme drank zorgt er voor dat je gaat zweten, waardoor je lichaam sneller afkoelt.
Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
In principe blijft een wijn met schroefdop net zo lang goed als die met kurk. Maar de wijnen met schroefdop zijn vaak bedoeld om meteen op te drinken. Daarom zijn deze flessen het beste binnen 3 jaar te drinken.
BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!
Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.
Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden? Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar.