De filets kunnen naast vet stukjes pees of bot bevatten. Waar het vet mag blijven zitten, moet je de rest even wegsnijden. De kipdijfilet kun je daarna hetzelfde bereiden als kipfilet.
Lekker malse filets uit het bovenste gedeelte van de kippenpoot. Kippendijen zijn wat vetter dan kipfilets, waardoor ze heerlijk mals blijven bij het bakken.
Spoel de kip niet af onder de kraan, maar maak 'm schoon in een bak met water en azijn/citroen. Maak na het wassen de omgeving schoon met desinfectiemiddel, zoals de kraan, het aanrecht en de wasbak. Maak de kip droog met keukenpapier en gooi dit daarna direct weg.
Wanneer je een hele kipfilet koopt, zit er altijd nog een stuk van de witte pees door het vlees geregen. Deze kun je gewoon opeten, maar is minder smakelijk. Om het te verwijderen kun je natuurlijk het vlees eromheen wegsnijden.
Kipdijfilet zit bomvol gezonde vitaminen en mineralen. En ja, het is wat vetter dan de kipfilet, maar het valt ruim binnen richtlijnen voor dagelijkse vetinname. Het past dus prima in een gezond voedingspatroon!
Kippendijen bak je ongeveer 6-8 minuten per kant op middelhoog vuur, afhankelijk van de dikte. Check altijd even of het vlees vanbinnen gaar is door de kippendij open te snijden.
Gebruik het mes om rond de ribben en het borstbeen te snijden en trek het borstvlees voorzichtig van het bot. Zorg ervoor dat je ook de pees aan de onderkant eraf snijdt. Snijd zo dicht mogelijk bij het bot zonder te veel vlees van de kipfilets te verwijderen.
Met name kipfilets, maar ook kippendijen, zijn niet overal even dik. Hierdoor gaart het vlees niet geleidelijk, maar dit kun je verhelpen door het vlees in te snijden. Deze techniek wordt in het Engels butterflying genoemd, omdat je de filets als een vlinder open klapt.
Nadat je de kip even hebt afgespoeld, voeg je een flinke hoeveelheid zout, een scheutje azijn en een paar limoenen toe die je doormidden hebt gesneden. Gebruik de limoen en het sap om het oppervlak van elk afzonderlijk stuk kip te schrobben. Dit helpt om de slijmlaag en het laagje van de kip te verwijderen.
Dit zijn de redenen waarom je je kip niet moet wassen:
Het is een ineffectieve manier om bacteriën van je vlees af te krijgen. Als er pathogenen op je kip zitten blijven er na het wassen meer dan genoeg achter om er ziek van te worden. Kortom, het doet niet wat je wilt bereiken.
Kipfilets moeten ongeveer 10-15 minuten koken, afhankelijk van de dikte, terwijl kippendijen en drumsticks 20-30 minuten nodig hebben. Controleer de gaarheid door een stuk kip doormidden te snijden; het vlees moet wit zijn zonder roze restjes en de kerntemperatuur moet minstens 75°C zijn.
Kipdijfilet bereiden
Je kunt ze eventueel bijsnijden, maar het zal allemaal gaar worden en bijdragen aan de algehele smaak. Tenzij er botschaafsel of stukjes kraakbeen achterblijven van het ontbeningsproces, hoeven kippendijen niet veel bijgesneden te worden, als ze al bijgesneden hoeven te worden .
Smakelijker omdat het meer vet heeft en het een spier is die meer werkt, met een meer uitgesproken smaak. Goedkoper omdat het meer vet heeft, meer pezen en wat meer kennis vereist om goed te bereiden.
Kippenvlees is gaar als het de temperatuur van 85 graden heeft bereikt. Je kan het al eten bij een lagere kerntemperatuur maar dan is de kip wel gaar maar nog niet mals.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel. Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
"Woody breast" beschrijft een kwaliteitsprobleem dat voortkomt uit een spierafwijking in een klein percentage kippenvlees in de VS. Deze aandoening zorgt ervoor dat kippenborstvlees hard aanvoelt en vaak bleek van kleur is met een slechte textuur.
Hoewel er uitzonderingen op de regel zijn, is onze algemene aanbeveling om overtollig vet weg te snijden voordat u gaat koken. Waarom? Omdat vet en vlees op verschillende niveaus garen, en het niet wegsnijden van het vet kan resulteren in verbrand vet dat de smaak van uw diner zal verpesten.
Onder de kipfilet zit een stuk vlees, de ossenhaas . Aan de ossenhaas zit een taaie, witte pees. Deze kan erin blijven zitten en gekookt worden, maar het is lekkerder om te eten als deze verwijderd is.
Leg het borststuk van de kip met de filets naar boven op het werkvlak. Je kunt middenop het harde stukje kraakbeen voelen, waar de 2 kipfilets door gescheiden worden. Snijd met een scherp mes vlak langs het kraakbeen van het borstbeen en volg met het mes het been om de filets verder van het borstbeen te snijden.
Bijvoorbeeld door de kip voorzichtig onder te dompelen in een schaal met water en azijn of citroen. Maak na het wassen het aanrecht, eventueel keukengerei en alle contactoppervlakken (zoals de hendel van de waterkraan) goed schoon met heet water en een sopje. Spoel ook de gootsteen door met heet water.
Verdeel de dij in reepjes of blokjes als je kleinere stukken wilt. Houd het vlees plat op je snijplank, zodat je het makkelijker in gelijke porties kunt verdelen. Houd de kip op zijn plek met je niet-dominante hand terwijl je langzaam en soepel door het vlees snijdt met je mes.
ð¤ Kipdijfilet is wat goedkoper dan kipfilet. Maar het prijsverschil valt mee: het gaat om een tientallen centen. 𥰠Daarnaast is er een verschil in smaak en structuur: kippendijen zijn vaak wat malser door het hogere vetgehalte.