Er zijn verschillende manieren, maar het beste kun je bevroren producten in de koelkast laten ontdooien. Ontdooien in de magnetron is ook mogelijk.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
Ontdooi diepgevroren vlees, kip of vis altijd in de koelkast of de microgolfoven. Buiten de koelkast bij kamertemperatuur vindt een razendsnelle ontwikkeling van micro-organismen plaats en dat verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Bij het ontdooien van vlees of vis komt er vocht vrij.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Bevroren voedsel:: Bevroren snacks kunnen zonder aanpassingen in uw Philips Airfryer worden bereid. U hoeft diepvriesproducten niet te ontdooien voordat u ze gebruikt in het apparaat. Diepvriesproducten vereisen een iets langere bereidingstijd, maar dit heeft geen invloed op het eindresultaat.
Bevroren vlees, vis of kip
Heb je het onverwachts nodig? Ontdooi het dan au bain marie. Doe het echter nooit in de magnetron, je creëert een hemel voor bacteriën. Temperaturen in de magnetron liggen tussen de 50℃ en 150℃ en daardoor kan bijvoorbeeld salmonella vrij spel krijgen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Vlees ontdooien hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het belangrijkste is dat je het vlees een dag voor bereiding laat ontdooien in de koelkast. Hierdoor kan het vlees de sappen langzaam opnemen. Het vlees blijft op deze manier sappig en zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit.
De meeste mensen denken niet na over het ontdooien van hun koelkast, maar het is eigenlijk een heel belangrijke taak. Het helpt niet alleen je koelkast efficiënter te laten werken, maar het voorkomt ook de vorming van ijs en zorgt ervoor dat je voedsel niet zo snel bederft.
De meeste diepvriesmaaltijden in ons assortiment kunnen in de oven of airfryer opgewarmd worden, zonder vooraf te ontdooien. Het heeft alleen wat meer tijd nodig. Als vuistregel heeft een portie van 500 gram ongeveer 50 tot 60 minuten nodig op 150 graden.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Ontdooien in de koelkast
Wanneer je tijd hebt om te ontdooien, is de koelkast wel de juiste plaats. Maar let op waar je het vlees laat ontdooien: het beste is op een plaats tussen de 3 en de 5 graden. Op deze manier loopt de kerntemperatuur van het vlees mooi naar de 0 graden (en vervolgens door naar 3-4 graden).
We raden aan om voedingswaren in de koelkast te ontdooien, ofwel in de microgolf of direct te koken. Op die manier blijft de groei van de bacteriën beperkt. Eens het voedsel bereid is (gekookt) kan je het voedsel eventueel wel opnieuw invriezen: de meeste bacteriën zijn dan immers vernietigd.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Snel en Veilig Ontdooien: Een Praktische Gids
Het koude water geleidt warmte effectiever dan lucht, waardoor het vlees sneller ontdooit dan in de koelkast en zonder het risico van het broeien van bacteriën zoals bij kamertemperatuur of in warm water zou gebeuren.
Gehakt of andere soorten vlees ontdooien doe je best in de koelkast. Dat duurt natuurlijk het langst, maar is wel de meest juiste/beste manier. Indien je het ontdooien toch wat sneller wil laten gaan, kan je het vlees in een waterdichte verpakking in koud water leggen. Ververs het water wel om het half uur.
Verwarm je oven voor op 200°C. Leg het brood in het midden van de oven. Laat het vijf minuten opwarmen voordat je het er weer uit haalt. Laat het vijf tot tien minuten afkoelen en geniet ervan!
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Haal het ongeveer 24 uur op voorhand uit de diepvries, zodat het volledig kan ontdooien. Ben je het vlees vergeten uithalen? Dan kan je het vlees in zijn verpakking ongeveer 20 minuten in koud water laten weken. Ook de microgolf is een optie, maar dat beïnvloedt de kwaliteit van het vlees.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Opwarmen in de magentron
De opwarmtijd ligt tussen de 5 en 8 minuten. Op het etiket van de maaltijd staan deze instructies precies weergegeven. Let er op dat elke magnetron weer anders reageert. Het kan dus best zijn dat u de magnetron op een lager wattage of kortere tijd moet instellen.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.