Hoeveel statushouders wachten er op een woning? Begin 2023 verblijven er ruim 16.000 statushouders bij het
Gemiddeld gaat een op de tien woningen naar een statushouder. Elke 10 maanden wachttijd zou daardoor met één maand afnemen. Wel kan het daarbij oneerlijk voelen als statushouders de wachtrij passeren en direct een woning krijgen, maar dat gebeurt alleen tijdelijk en in noodgevallen.
Als mensen in Nederland asiel aanvragen, hebben ze niet direct recht op een woning.Dat gebeurt pas als ze een status hebben. Als door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is geoordeeld dat ze een verblijfsvergunning krijgen, zijn ze statushouder.
De wachtlijst voor een sociale woning is in 2022 gedaald tot 176.026 kandidaat-huurders. Dat zijn er 3,5 procent minder dan in 2021.
De woningzoekers (320 duizend) en de bijkomende starters (117 duizend) tellen samen op tot een totale vraag naar 437 duizend woningen. In Nederland staan ruim 8,1 miljoen woningen, waarvan er 7,7 miljoen bewoond zijn. De resterende 413 duizend woningen zijn niet beschikbaar of worden niet (permanent) bewoond.
Op lotingwoningen wordt veel vaker gereageerd dan op reguliere. Het aantal reacties per woning nam toe van 643 in 2013 tot 1206 in de eerste helft van 2016. Het is een kansspel met de bijbehorende statistiek: in 2015 was de gemiddelde slaagkans per woning 0,09 procent.
Op het totaal aantal vrijkomende sociale huurwoningen van corporaties, wordt gemiddeld 5 tot 10% aan statushouders toegewezen en meer dan 90% aan andere woningzoekenden. In 2022 zijn er in totaal 2,3 miljoen sociale huurwoningen en daar komen er jaarlijks gemiddeld 200.000 van vrij.
Een woonmaatschappij heeft het recht om inwoners van de gemeente voorrang te geven. Dit staat bepaald in het interne toewijzingsreglement van een woonmaatschappij. Wanneer kan deze voorrang gelden? U woonde de voorbije 6 jaar minstens 3 jaar in de gemeente, waarin de beschikbare woning ligt.
Woningzoekenden die vorig jaar via Woningnet een sociale huurwoning in de stad vonden, hadden een gemiddelde inschrijftijd van dertien jaar. Dat blijkt uit het jaarbericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). De woningcorporaties verhuurden in 2021 meer woningen dan in voorgaande jaren.
Aanvraag van een urgentieverklaring
U vraagt een urgentieverklaring aan bij uw gemeente. In sommige gemeenten kunt u direct bij de woningcorporatie terecht. De gemeente of woningcorporatie beslist of u een voorrang krijgt. U gaat zelf op zoek naar een woning bij een woningcorporatie.
Elk halfjaar stelt het Rijk per gemeente vast voor hoeveel vluchtelingen er woonruimte nodig is Na vaak enkele jaren te hebben gewacht op hun asielprocedure, moeten vluchtelingen dan meestal nog een paar maanden wachten tot er een woning is gevonden.
Gezondheidszorg asielzoeker
Omdat ze meestal weinig geld hebben, hoeven ze geen eigen bijdrage te betalen. Ook geldt voor hen geen eigen risico. De zorg voor asielzoekers staat los van de gewone zorgverzekering. De kosten hebben daarom geen gevolgen voor de premie die andere verzekerden betalen.
Gemeente zorgt voor woning
Gemeenten beslissen zelf wat voor soort woning ze aanbieden. Het kan een zelfstandige (huur)woning zijn, een flexwoning of een gedeelde woning met meer mensen. Vaak doen gemeenten een beroep op sociale huurwoningen van woningcorporaties. Een statushouder mag ook zelf naar woonruimte zoeken.
Van de asielzoekers die definitief worden afgewezen (in 2019 waren dat er 26.000, in 2020 nog eens 19.000), vertrekt ongeveer de helft 'aantoonbaar', waarvan weer de helft onder dwang. Duizenden asielzoekers verdwijnen ieder jaar.
Meer budget voor het COA
Het grootste deel van dat extra geld gaat naar het COA. In 2022 krijgt die instantie 1,2 miljard euro. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de 744 miljoen die het in 2021 kreeg.
Het recht op behoorlijke huisvesting is een fundamenteel mensenrecht voor iedereen. Dus zowel voor de huidige inwoners van Nederland als voor statushouders.
Den Helder heeft de kortste wachttijd - Op kop. Dat blijkt uit onderzoek van bureau RIGA in opdracht van de provincie Noord-Holland. De onderzoekers hebben de wachtlijsten uit 2019 van de verschillende regio's en gemeenten in de provincie geanalyseerd.
In Oss vinden huurders het snelst een sociale huurwoning (foto: PickPik). In Oss vinden huurders in Brabant het snelst een huis in de sociale sector, dus met een huurprijs tot 752,33 euro per maand. Dat blijkt uit een onderzoek dat de NOS gedaan heeft.
De inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens verandert niet en blijft € 40.024 (prijspeil 2021).
Dat moet u per brief aan ons laten weten. Zonder (goede) reden kan u een sociale woning maar 1 keer weigeren.
Wanneer blijkt dat een huurder te veel verdient voor de (sociale) huurwoning waarin hij woont, kan een verhuurder de huurder niet zomaar uitzetten. Met inkomensafhankelijke huurverhoging kunnen verhuurder huurders met een midden- of hoog inkomen er wel toe bewegen een vrije sector huurwoning of koopwoning te betrekken.
In september 2023 bedroeg de totale asielinstroom (het totaal van eerste en herhaalde asielaanvragen en nareizigers) 4.665. Ten opzichte van de voorgaande maand betreft dit een stijging: in augustus was dat 4.244.
Krijgen vluchtelingen voorrang voor een sociale huurwoning? Er is al jaren een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland. Daarom hebben gemeenten aparte regels voor groepen die met spoed een woning nodig hebben. Vluchtelingen die het asielzoekerscentrum moeten verlaten kunnen daar ook onder vallen.
In 2016 was een uitkering de belangrijkste inkomensbron voor 60 procent van de statushouders die in 2014 een verblijfsvergunning kregen.Bij Eritreeërs was dit iets meer dan 80 procent. Maar vijf jaar later, zeven jaar na het verkrijgen van hun verblijfsvergunning, is inkomen uit werk de belangrijkste inkomstenbron.