In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
Weekeinde = Het weekeinde (ook: weekend) is een aanduiding voor een of twee dagen in de week waarop de meeste mensen vrij hebben. De avond voor deze een of twee dagen wordt ook vaak tot het weekeinde gerekend.
Maandag is een van de zeven dagen van de week. Het is de dag die op zondag volgt. De dag na maandag is dinsdag.
Het verwijst naar de periode van vrijdagavond tot maandagmorgen waarin men vrij is van school of werk. In die betekenis kunnen ook de Nederlandse vormen weekeinde en weekeind gebruikt worden.
In de praktijk zeggen mensen vaak dat 'het weekend begint' als ze op hun laatste werkdag (meestal vrijdag) klaar zijn met werken.
weekeinde = •periode van vrijdagavond tot en met zondagnacht. weekend = •de periode van vrijdagavond tot en met zondagnacht. Sabbat = De joodse rustdag, de dag waarop niet gewerkt wordt; de dag die aan Jahwe gewijd is. Duurt van zonsondergang op vrijdagavond tot zonsondergang op zaterdagavond.
Morgen is vanuit het actuele tijdstip (het nu) de dag die hierna om 12 uur 's nachts begint. In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg.
Goede Vrijdag is een officiële feestdag in Nederland, maar niet iedereen is dan vrij.
Voormiddag/namiddag
De tijd van ca. 10-12 uur 's ochtends heet in Vlaanderen de voormiddag (letterlijk: voor het midden van de dag), de tijd na 12 uur en tot de avond (ca. 13.30-18 uur) heet de namiddag (na het midden van de dag).
Een Amerikaans fabriek gaf hun joodse werknemers aan het begin van de twintigste eeuw de kans om deze dag, de zaterdag (= de sabbat) , te recupereren op zondag. Een regeling waar een groep katholieke arbeiders tegen in opstand kwam omdat het hen tegen de borst stootte dat er iemand zou werken op een zondag.
Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint. Maar bijvoorbeeld op maandag kan ook het eerstvolgende weekend bedoeld zijn, omdat dat voor je gevoel nog vrij ver weg is (en er net een ander weekend afgelopen is).
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
Geen officiële vrije dag, maar er vinden diverse activiteiten plaats.
In oktober 1992 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie goed waarin 3 december tot Internationale Dag van mensen met een beperking werd verklaard. In Nederland is deze dag bekend als " Wereld Gehandicapten Dag" .
Volgens onze tijdrekening begint een nieuwe dag om twaalf uur 's nachts (0.00 uur). Op zondag om twaalf uur 's nachts (direct ná 23.59:59 uur) houdt de zondag dus op en begint de maandag.
Middernacht is het tijdstip van twaalf uur 's nachts, wanneer officieel de ene dag overgaat in de volgende (zie echter begin van de dag). In Friesland werd middernacht ook wel paardenmiddag genoemd.
Ante meridiem (Latijn voor "voor de middag"; spreek uit: ante meridiëm) is een aanduiding voor het tijdvak vanaf 12 uur 's nachts tot 12 uur 's middags.
De zondag werd ingevoerd vanuit een religieus oogpunt. Mensen moeten altijd een dag rust nemen en dat werd op zondag gedaan. Op zondag mocht men dan enkel noodzakelijk werk verrichten, zoals zorgen in ziekenhuizen en het melken van de koeien. Elke andere vorm van werk was op die dag niet toegestaan.
Vanuit religieus oogpunt is het weekend ooit ontstaan als de vrije zondag. De zondag was een dag van rust en van bezinning na een lange werkweek van zes dagen. Een moment om te reflecteren en bij God te zijn.
Beide vormen zijn correct. Meervoud: weekends, weekenden. weekeindes, weekeinden.