Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. In groente zitten daarnaast veel bioactieve stoffen, zoals carotenoïden.
Groenten zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat groenten een positief effect hebben op je gezondheid. Ze verlagen de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermen ze tegen hart- en vaatziekten.
Omdat groenten weinig calorieën bevatten en er veel voedingsstoffen in zitten, zijn er geen nadelen aan veel groenten eten. In fruit zitten vaak wat meer calorieën, dus hier kun je beter iets voorzichtiger mee zijn. Fruit suikers in fruit kunnen omgezet worden in vet, waardoor je sneller aankomt.
Een lagere bloeddruk. Minder kans op hart- en vaatziekten. Minder kans op kanker. Gezondere darmen en minder stoelgangproblemen.
Groente. Bij het BioHCG-dieet, en ook veel andere diëten, mag je onbeperkt groente eten.
“Groenten worden gezien als gratis voedsel, wat betekent dat je onbeperkte hoeveelheden kunt eten en toch gewicht kunt verliezen.”
Uit onderzoek blijkt dat minstens 30 verschillende soorten planten per week eten zorgt voor een zo gezond mogelijke darmflora (lees hier meer over je darmflora). De triljoenen microben die in je darmen leven hebben namelijk allemaal verschillende soorten plantaardige voeding nodig om optimaal te functioneren.
De grote hoeveelheid voedingsvezels in groente zorgen voor een goede stoelgang en geven daarnaast een verzadigend gevoel. Dit voorkomt dat je snel weer trek krijgt en is daarom erg goed om te eten als u wilt afvallen.
Volwassenen krijgen het advies om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Als je varieert tussen de verschillende groentesoorten, krijg je alle voedingsstoffen uit groente binnen die je nodig hebt. Groente is goed voor de gezondheid.
Je krijgt niet genoeg belangrijke vitaminen en mineralen binnen. “Met alleen groenten en fruit als brandstof krijg je te weinig belangrijke voedingsstoffen en te weinig calorieën binnen,” zegt Stephanie Di Figlia-Peck, een voedingsdeskundige uit New York.
Groenten zoals bijvoorbeeld komkommers bevatten ongeveer 14 kcal per 100 gram. Dat is erg weinig en zelfs door 1 kg komkommers te eten kom je nog maar aan 140 kcal. Daarom mag je vrijwel onbeperkt groenten eten als je wil afvallen. Je zal er echt niet van aankomen.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Het Nederlandse Voedingscentrum raadt aan om minimaal 250 gram groenten per dag te eten en twee stuks fruit. Iglo probeert dit makkelijker te maken met smakelijke en makkelijke groenten zoals onze bladspinazie, rode kool en gemixte groenten. Al deze groenten zijn lekker en tellen als dagelijkse portie.
Groente eten helpt bij afvallen
Hierdoor krijg je teveel calorieën binnen, maar zal er een tekort in micro en macronutriënten zijn. Groenten tijdens de lunch zorgt er juist voor dat we een verzadigd gevoel hebben, waardoor je minder snel geneigd bent te veel te eten. Positief dus, als je graag wilt afvallen!
Te veel rauwe groenten zijn eigenlijk niet goed. Ongeveer 10 tot 25 procent van wat je eet kan uit rauwe groenten bestaan. Het beste is dan om de overige 75 tot 90 procent aan te vullen met: eiwitten, gezonde vetten of gekookte groenten.
Mensen die veel groente (en fruit) eten hebben een lager risico op hartziekte en beroerte. Ook hangt het eten van groente samen met een lagere kans op darmkanker. Daarnaast is er een verband tussen het eten van groene bladgroente en een lager risico op diabetes type 2 en longkanker.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten.
Top 10 producten die goed vullen én gezond zijn:
Peulvruchten. Bonen. Onbewerkt vlees. Vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel.
Geen enkel probleem! Hartstikke goed juist. Groenten zitten tjokvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. In de “Blue zones”, landen waar men een hoge leeftijd bereikt, eet men soms wel een kilo groenten per dag!
Buikvet verliezen is bijna onmogelijk als je hormonen niet in balans zijn. Meer buikvet hangt bijvoorbeeld nauw samen met een chronisch overschot aan cortisol, het stresshormoon. Hoe meer cortisol er zich in je lichaam bevindt, hoe harder het zich vastklampt aan dat beetje vet op je buik.
Als je een gevarieerde mix van fruit en groenten in je dieet aanhoudt, kun je ervoor zorgen dat je een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Kortom: Fruit bevat meer suiker en calorieën dan groenten, maar beide zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.
Indien je minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, kan dat leiden tot problemen.Zo neemt het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht toe.