Scrubben zorgt ervoor dat niet alleen het vuil en dode huidcellen verwijdert worden, maar ook de doorbloeding en vernieuwing van de huid wordt hierdoor gestimuleerd. Scrubben is een grondige manier van het reinigen van het gezicht en heeft een positief effect op de huid.
Daarnaast kan je met scrubben pukkeltjes en puistjes verminderen, ingegroeide haartjes losmaken, en littekens laten vervagen. Bovendien is het goed voor je bloedsomloop en stimuleer je de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van je huid vertraagt.
Het verwijdert dode huidcellen en stimuleert de celvernieuwing, waardoor je huid steviger, gladder en heerlijk zacht aanvoelt. Dode huidcellen kunnen zich opstapelen en een dikke laag vormen op je huid. Door ze te verwijderen, krijgt je velletje een frisse, mooie gloed. Regelmatig scrubben kan onzuiverheden vermijden.
Iedere keer als je scrubt, wordt er een regeneratieproces gestart wat stress oplevert voor de huid. Scrub een gezonde huid niet meer dan één keer per week en een droge huid maar één keer per maand. Een vette huid kan wel één tot twee keer per week gescrubd worden.
Wanneer je niet scrubt hopen dode huidcellen zich op. Hierdoor kunnen nieuwe haartjes zich moeilijker een weg naar buiten banen. Door te scrubben houd je de huid schoon en de ingangen van je haarschachten vrij. Hierdoor hebben haartjes minder snel de kans om in te groeien.
Je kunt het beste scrubben als je huid schoon is. Doe daarna de douche uit, en je kunt je het beste scrubben in de douchecabine (anders word het best een troep in de badkamer). Pak wat scrub en begin met zachte draaiende bewegingen over je huid.
Ten eerste laten ze de huid er dof uitzien. De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid.
Als je regelmatig last hebt van puistjes is het heel belangrijk om je huid goed schoon te houden. Door je gezicht regelmatig te scrubben, reinig je je poriën in de diepte. Op een schone huid ontstaan minder gemakkelijk puistjes dan op een huid waar veel bacteriën zitten.
Ook de acne gevoelige huid is kwetsbaar. Scrubben beschadigt de huid. Hierdoor kan acne juist erger worden en ben je kwetsbaarder voor infecties. En dat is nu juist het onderliggende probleem bij acne: er bestaat een disbalans met een teveel aan talg en een afname van die beschermende functie.
Door te scrubben worden de oude huidcellen verwijderd en krijgen nieuwe huidcellen beter de kans om te groeien. Naast het terugkrijgen van je natuurlijke 'glow', zijn er nog meer voordelen. Onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters zullen verminderen.
Een goede tip om sneller bruin te worden is om je huid grondig te scrubben, één dag voordat je een bezoekje aan de zonnestudio brengt. Als je dat doet worden dode huidcellen verwijdert die op het oppervlakte van je huid zitten. Deze dode huidcellen verlangzamen het bruiningsproces.
Scrub niet! Hoe verleidelijk een scrub ook mag klinken; heb je een zeer droge huid (of welke huidtype dan ook), vermijd deze dan. Het kan een al aangetaste huidbarrière namelijk verder beschadigen.
Bye bye dode huidcellen
En toch kan je lijf hierbij wel wat hulp gebruiken, want wanneer dode huidcellen zich opstapelen, zorgen ze voor een doffe, grauwe teint. Regelmatig scrubben verwijdert dat laagje oude huidcellen en draagt zo bij aan een gezonde, stralende teint.
Exfoliëren is een manier om huidcellen van de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit kan op drie verschillende manieren: mechanisch, enzymatisch en chemisch. Bij een mechanische exfoliatie worden dode huidcellen van de huid afgeschuurd door middel van een product met een korrel erin.
Je kunt een peeling thuis doen met een product met bijvoorbeeld salicylzuur of glycolzuur of een peeling behandeling laten uitvoeren bij de huidspecialist. Chemische exfoliants worden gezien als misschien wel de veiligste en zachtste manieren om de bindingen tussen huidcellen te verbreken en de poriën te ontstoppen.
Een onrustige huid is soms het gevolg van verkeerde voeding. Groente en fruit rijk aan antioxidanten, zink en selenium zijn juist heel goed voor je huid! Eet daarnaast voldoende fruit met vitamine C, yoghurt, zalm, noten en avocado's.
Het skippen van dagcrème in je ochtendroutine zorgt er alleen maar voor dat je huid het gebrek aan vocht probeert te compenseren door het aanmaken van meer talg. Dit kan weer voor meer puistjes zorgen, wat je juist niet wilt. Heb je een vette huid, dan kun je het best een dagcrème of moisturizer zonder olie gebruiken.
Doxycycline, tetracycline of erytromycine werken goed bij puistjes met roodheid en puskopjes. Antibiotica remmen de groei van bacteriën en verminderen de ontstekingsverschijnselen. Antibiotica zijn alleen op recept verkrijgbaar. Het antibioticum van eerste keus is doxycycline.
Grauwe huid in het kort
Een grauwe of vale huid laat je er vermoeid uitzien. Je huid oogt dof en is onvoldoende gehydrateerd. Met het ouder worden gaat de kwaliteit van de huid achteruit. Zon, roken, stress en hormonale veranderingen dragen hier ook aan bij.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Wanneer de huid teveel uitdroogt kan er eczeem en soms een huidinfectie ontstaan. Daarom is het goed om een droge huid tijdig te herkennen en te behandelen.