Vaak is de oorzaak van een constant hongergevoel een ongebalanceerde en/of eenzijdige voeding. Zo'n voeding zorgt voor onvoldoende verzadiging én hoge insulinespiegels in het bloed. Hiermee ontstaat een continue vraag naar suikers/koolhydraten om de insuline wat te doen te geven, zodat je constant honger ervaart.
Om je hongergevoel onder controle te houden (en ook voor je gezondheid) is het belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten. Deze vezels kun je het beste halen uit: groenten, fruit, peulvruchten, aardappelen, noten, haver, chia en lijnzaden.
Wanneer je te weinig groente eet, ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B. Hierdoor kan het zijn dat je maag wel vol zit, maar door het tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijg je nog steeds een hongerig gevoel.
Bij stress merk je vaak dat er iets in je eetpatroon verandert. Dat kan ook betekenen dat je meer of minder honger hebt. Let goed op wat je eet want je kunt stress verminderen door op je voeding te letten.
We hebben gezien dat onze hersenen aangeven dat het aangenaam is om te eten, zolang we honger hebben. Als we gezond snacken voordat we honger hebben gekregen, zullen we gezond eten nooit écht waarderen. Daarom is het goed om voortaan honger niet te vermijden, maar er juist bewust van te worden.
Snack met wortels, tomaatjes en komkommer. En gooi gewoon meer groente in je maaltijden. Meer groente eten geeft je een vol gevoel zonder dat het je belemmert bij het afvallen. Maar blijf erop letten dat je ook voldoende hele granen, peulvruchten en (plantaardige) eiwitten binnenkrijgt zoals noten, tofu en tempeh.
Compulsief overeten
Bij overmatig eten eet je teveel omdat je bepaalde voeding bijvoorbeeld erg lekker vindt. Dwangmatig overeten is geen keuze. Het is dan ook een eetbuistoornis. Het is niet duidelijk wat binge-eating disorder (BED) precies veroorzaakt, maar schuldgevoel speelt vaak een rol.
Hyperthyreoïdie, een aandoening waarbij er een teveel aan schildklierhormoon in het bloed aanwezig is, is de meest voorkomende oorzaak voor constante honger. Dit komt vaak door de Ziekte van Graves. Je lichaam verbrandt energie dan sneller dan zou moeten.
Als je honger hebt, probeert je lichaam je tot eten aan te zetten. Een lege maag geeft het hongerhormoon ghreline af. Dat komt in het hersengebied terecht dat het eetgedrag reguleert. De boodschap van ghreline luidt simpelweg dat het weer tijd is om te eten.
Snel afvallen doe je door bewerkte producten, suikers, brood, pasta en rijst uit je dieet te schrappen. Vervang ze door groenten, gezonde vetten en eiwitten. Blijf wel voldoende eten, anders krijg je het jojo-effect. Eet daarom 1500-1600 kcal per dag.
Hoe lang het duurt voordat u zult overlijden hangt af van uw lichamelijke toestand en van de hoeveelheid die u mogelijk nog drinkt. De helft van de patiënten overlijdt bin- nen dertien dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur.
Als je wilt afvallen moet je inderdaad minder eten dan je verbruikt, maar er is genoeg voeding die je een verzadigd en energierijk gevoel geven, waardoor je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en waardoor je niet de hele tijd honger hoeft te hebben en toch afvalt.
Als je de evolutietheorie erop naslaat, is honger hartstikke nuttig. Je lijf vraagt om meer energie; een primaire levensbehoefte. Wanneer je wilt afvallen, is dit signaal van je lijf tegenstrijdig met jouw doel om minder te eten. Aan de andere kant kan honger ook betekenen dat je te snel afvalt en te weinig eet.
WAT ZIJN DE SYMPTONEN VAN EEN HONGERKLOP? De symptomen van een hongerklop zijn overduidelijk. Tijdens de inspanning voel je je plotseling extreem vermoeid en zwak. Ook is je bloedsuiker laag, begin je te zweten, trillen en ervaar je veel verzuring in de spieren.
Toegenomen waterretentie is de meest voorkomende oorzaak van snelle gewichtstoename. Er kunnen een aantal redenen voor zijn. Je hebt bijvoorbeeld meer zout gegeten dan normaal, je hebt meer stress, of je gebruikt een supplement als creatine, dat meer water vasthoudt.
“Overgewicht en obesitas ontstaan wanneer de inname van energie jarenlang hoger is dan het gebruik”, schrijft de Gezondheidsraad in 2010. Met andere woorden: wie teveel eet en te weinig beweegt, blijft energie opslaan in plaats van deze te verbruiken en wordt daardoor te dik.
Boulimia Nervosa
Je hebt geen controle over wat je eet. Net als bij de eetstoornis anorexia ben je obsessief bezig met eten en je gewicht. Je bent bang om aan te komen of dik te worden. Na je eetbui voel jij je schuldig en wil jij de eetbuien zo snel mogelijk compenseren.
Als je gisteren niet voldoende hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna extra honger hebt. Je lichaam is immers iets tekort gekomen. Dit geldt niet alleen voor de dagen ervoor, maar kan ook over langere periodes gelden. Denk bijvoorbeeld aan extreme hunger wanneer je een tijd lang ondervoed bent geweest.
Overeten is een eetstoornis waar eetbuien centraal staan. Wanneer iemand periodiek de controle verliest over zijn/haar gevoelens en significant meer voedsel eet in een kortere tijd dan de meeste mensen dan is dit een duidelijk kenmerk van deze eetbuistoornis.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Zwarte thee: Uit onderzoek in het Journal of the American College of Nutrition blijkt dat het drinken van zwarte thee de bloedsuikerspiegel met tien procent verlaagt gedurende 2 ½ uur, waardoor je een voller gevoel hebt en honger voorkomt.