Wat verdient een Patissier als zelfstandige? Een Patissier factureert ongeveer € 30 per uur ex BTW.
Check je salaris!
Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 1.798 en € 2.641 per maand bij een werkweek van 38 uur.
Wat doe je? De patissier is de absolute vakspecialist als het gaat om het bedenken, ontwerpen en verzorgen van overheerlijke, ambachtelijke en exclusieve zoete kunstwerken en delicatessen. Dat doe je vanuit je eigen creativiteit en vanuit je kennis van ingrediënten, recepturen, bereidingswijzen maar ook de trends.
Een Broodbakker in Nederland verdient gemiddeld € 2.200 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.870 (laag) tot € 2.530 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en technieken.
Toegegeven: wat een banketbakker doet, lijkt sterk op de bezigheden en specialisaties van een patissier. Het grote verschil tussen deze beroepen is dat een patissier meer gespecialiseerd is in het exclusievere segment en zoetigheden. Banketbakkers kunnen immers ook producten op broodbasis verkopen.
Om te worden toegelaten tot deze specialistenopleiding heb je nodig: diploma mbo Zelfstandig werkend bakker, niveau 3 met uitstroomrichting Banket of; diploma mbo Allround banketbakker, niveau 3 (wordt niet aangeboden door Summa College).
Banket wordt gemaakt en verkocht door een banketbakker. Het verschil met een gewone bakker is de verkoop van producten. Een banketbakker verkoopt bijvoorbeeld geen brood en zal slechts voor speciale gelegenheden door consumenten worden bezocht: verjaardagen of bruiloften bijvoorbeeld.
Na je studie start je tussen de 1622 euro en 2145 euro bruto. Dit kan na 10 jaar oplopen naar 2146 euro tot 3091 euro bruto. In onderstaande grafiek zie je hoe jouw salaris zich kan ontwikkelen als je aan het werk gaat na de opleiding Patissier.
Eem (banket)bakker met een eigen zaak verdient ongeveer 1.500 tot 2.500 euro aan salaris per maand. Een bakkerijmedewerker verdient doorgaans iets minder tot een maximum salaris van 2.300 euro per maand. Hoe groter het aantal klanten is bij de bakker, hoe hoger vaak de omzet ligt.
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Chocolatier
Dit salaris, van €1550 tot €1700, is vaak afhankelijk van het aantal functiejaren. Hoe langer iemand werkzaam is, hoe hoger het salaris zal zijn. Daarnaast bestaan er verschillende toeslagen, zoals bedrijfskledingtoeslag of toeslag voor het werken op bepaalde uren.
Wat verdien ik na de opleiding Leidinggevende bakkerij? Na je opleiding start je op ongeveer 1971 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2343 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 13,55 euro bruto.
Als Chef de partie mag je je verwachten aan een gemiddeld salaris van 32.400 €. Het gemiddelde loonbereik als Chef de partie ligt tussen 26.600 € en 37.000 €.
Als patissier maak je allerlei soorten gebak en taart. Je bent erg creatief en vindt het leuk om steeds weer nieuwe lekkere dingen te bedenken en te maken. Het is afwisselend werk.
In veel ambachtelijke bakkers bedrijven begint de bakker op doordeweekse dagen rond twee uur 's nachts. Hoe groter de bakkerij, hoe eerder hij begint. Voor de zaterdag begint hij vaak al op vrijdagavond. De bakker is meestal in het wit gekleed.
Hoe word je een Bakker? Om aan de slag te gaan als (brood)Bakker kan men de opleiding Broodbakker op MBO niveau 2 of de opleiding Allround Broodbakker op MBO niveau 3 volgen.
Patisserie, oftewel banket, zijn zoetigheden zoals taarten, petit fours, macarons en eclairs. Ze zien er vaak uit als kunstwerken, zijn mooi gedecoreerd met marsepeinen bloemen, creme of chocolade. Ze zijn een traktatie voor zowel je mond als het oog.
Een banketbakker, in België en Zuid-Nederland ook patissier of suikerbakker genoemd, is een bakker die is gespecialiseerd in banket en zoetwaren.
Om Banketbakker te worden heeft men een MBO diploma in Bakkerij nodig. Zonder zo'n soort diploma moet men zich langzaam opwerken tot positie van Banketbakker in een bakkerij en eerst langere tijd ander bakkerswerk doen.
Als we kijken naar gemiddelden van 5-jaars-leeftijdsgroepen verdienden jongeren tot 25 jaar 14 euro of minder per uur. Werknemers in de leeftijd van 25 tot 40 jaar verdienden een uurloon dat ligt tussen 19 en 25 euro. Werknemers in de leeftijd van 40 tot 65 jaar verdienden een uurloon van 27 euro of hoger.
Een andere manier om je uurloon te berekenen
Vermenigvuldig je maandloon met 12, je weet nu wat je per jaar verdient. Deel dit bedrag vervolgens door 52, zo kom je uit op je weekloon. Dit weekloon deel je vervolgens door het aantal uren dat je werkt. Voorbeeld: € 1.800 x 12 : 52 : 38 ≈ € 10,93 per uur.