Havermout bevat melatonine, een stof die je je lichaam voorbereidt op de slaap.
Het helpt je lekker te slapenDe vitamine B6 in havermout helpt bij de aanmaak van serotonine - het geluksstofje. En 's avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt - het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Zo'n kommetje zorgt er dus voor dat je blij wakker wordt en lekker in slaap valt.
Voedingsmiddelen met tryptofaan; door deze stof ga je je slaperig voelen. Tryptofaan zit onder andere in bananen, yoghurt, dadels en melk. Een glas warme melk; weliswaar geen eten, maar warme melk zit vol met B12 en calcium wat goed is voor een fijne nachtrust. Mager vlees zoals kalkoen of kipfilet.
Vermijd vetrijk voedsel.
Vetrijk voedsel zoals chips, gefrituurde voeding en ook roomijs moet je dus links laten liggen voor bedtijd. Vet heeft veel tijd nodig om te verteren en dat houdt je lichaam wakker of zorgt ervoor dat je onvoldoende bent uitgerust.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen. Laat de druk op je ogen los en laat je ogen rusten in je oogkassen.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Beter slapen dankzij een glaasje water
Wist u dat wanneer u genoeg water drinkt, vitaminen, voedingsstoffen en mineralen opgenomen worden? Een glas water voordat u naar bed gaat ervoor zorgt dat spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Valeriaan. Valeriaan is een uitstekend slaapmiddel, vooral bij geestelijke overspanning. Het zorgt ervoor dat je sneller kunt inslapen, zonder je suf te maken of je concentratievermogen aan te tasten. Gebruik best een gestandaardiseerd droog extract.
Banaan eten voor het slapen
Ook het eten van bananen voor het slapen is een aanrader aangezien bananen net als dadels, typtofaan bevatten. Daarnaast bevatten bananen ook vitamine B12. Deskundigen beweren dat vitamine B12 slapeloosheid bestrijdt door de vorming van endorfine.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Ontbijtpap, zoals Brinta: ook 14 gram eiwitten en 10 gram vezels, maar wel 4,6 gram suikers per 100 gram. Hierdoor is Brinta bijna net zo gezond als havermout wat betreft voedingswaarde, maar dankzij de grotere hoeveelheid suikers moet het de eerste plaats toch afstaan.
Weg met die chips: noten en pinda's it is
Een stofje in amandelen dat je lichaam omzet melatonine: het slaaphormoon. Je vindt het stofje ook in andere noten en zaden. (Een lepeltje pindakaas is daarom ook een goed idee). In amandelen zit ook veel magnesium, wat helpt om je spieren te ontspannen.
Leefgewoonten waardoor je slechter slaapt zijn roken en koffie of zwarte thee drinken. Nicotine, cafeïne en theïne zijn stoffen die je extra 'wakker' houden. Ook veel suikers (frisdranken), veel zout eten, te laat of te veel eten of zonder eten naar bed gaan zorgen ervoor dat je moeilijker slaapt.
Alcohol of cafeïnehoudende producten, zoals koffie, zwarte thee, cola, en chocolade, belemmeren je slaap. En vergeet ook vooral de energiedrankjes niet. Ze bevatten veel suiker cafeïne en hebben daarom een oppeppend effect. Er zijn ook voedingsstoffen die de slaap bevorderen, zoals volkoren.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium.
Drink water
Zeker als je structureel te weinig drinkt (minder dan anderhalve liter), hebben zowel je hersenen als je organen een gebrek aan energie. Voldoende water drinken helpt zuurstof en voedingsstoffen door je lichaam te verspreiden. Dus ben je moe? Drink water!
Maar, in een groot (meer dan 1000 patiënten) gerandomiseerd, dubbel-blind placebogecontroleerd onderzoek onder post-operatieve patiënten, werd gevonden dat paracetamol de slaapkwaliteit verbeterde. Dit bleek ook het geval te zijn voor de patiënten die geen pijn hadden (4).
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.