Een jaren 30 woning is natuurlijk een huis dat gebouwd is in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Er zijn twee belangrijke redenen waarom woningen uit deze periode erg gewild zijn. Ze zijn over het algemeen duurzaam gebouwd, degelijke stijl en ze bevinden zich op aantrekkelijke locaties.
Uit onderzoek blijkt dat een jaren 30 woning wel tot 500 jaar mee kan gaan.
Tijdens het Interbellum, de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tussen 1920 en 1940 zijn veel karakteristieke huizen gebouwd. Deze worden vaak aangeduid met de term 'jarendertighuis' of 'jaren '30 woning'. Sinds de bouw zijn deze huizen continu erg populair op de woningmarkt, tot op de dag van vandaag.
Kenmerken van een jaren '30 woning zijn onder meer de bijzondere vormgeving van kozijnen, brede dakoverstrekken, gedetailleerd gevelmetselwerk, een entree met luifel, omlopende dakgootconstructies, hoge plafonds, paneeldeuren en glas-in-lood ramen.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog. Een hoog plafond creëert natuurlijk een ruimtelijk effect, én ook bruikbare ruimte.
Bijna elke jaren 30 woning heeft een spouwmuur.
IN de jaren dertig werd er nog met aandacht voor detail en degelijk gebouwd. Vloerconstructies zijn bijvoorbeeld veel beter dan van huizen uit latere periodes. Een ander voordeel is dat de woningen op aantrekkelijke locaties staan, in of dicht bij het centrum. Buitenwijken hadden dorpen en steden toen immers nog niet.
Dit komt onder andere door de groeiende bevolking, lange bouwprocedures en beperkte bouwgrond. Voor veel mensen is het hierdoor lastig een woning te vinden die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden. Daarom wil de Rijksoverheid dat er 900.000 woningen gebouwd worden tot en met 2030.
Een huis met label G uit deze periode was gemiddeld iets meer dan 3.000 euro per vierkante meter waard, een huis met een hoger label ruim 4.000 euro.
De prognose is dat tot en met 2030 in totaal 981.000 woningen nodig zijn. Dat zijn er 45.000 meer dan in de regionale Woondeals zijn afgesproken en 81.000 meer dan in het programma Woningbouw. In 2022 zijn ruim 90.000 woningen toegevoegd, meer dan waar in het programma Woningbouw van was uitgegaan.
De gemiddelde leeftijd van woningkopers ligt tussen de 43 en 45 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. De gemiddelde leeftijd voor het kopen van een woning stijgt al jaren: in 2017 was de gemiddelde huizenkoper nog 39,4 jaar oud.
Ouderdom woningen
De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse woningen is 38 jaar. Regionaal zijn er overigens behoorlijke verschillen. Noord Holland, Groningen, Friesland en Zeeland hebben gemiddeld de oudste woningen, namelijk ruim 40 jaar.
AMSTERDAM - Nederlanders wonen steeds langer in hetzelfde huis. De gemiddelde koopwoning in Nederland wisselt slechts een keer in de 20 jaar een nieuwe eigenaar, blijkt woensdag uit onderzoek van Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In 1996 kreeg een woning eens in de 17,5 jaar een nieuwe eigenaar.
Er zijn meerdere redenen waarom jaren 70-woning potentie hebben. Allereerst zijn het woningen die beschikbaar zijn of komen, omdat de eerste bewoners mensen zijn die nu komen te overlijden. Nog een reden: in tegenstelling tot nieuwe kavels vind je jaren 70-woningen dichtbij een stad- of dorpskern.
Lange wachttijden, te weinig huurwoningen, of te dure huurwoningen. Veel mensen vinden maar geen woning die bij hen past en die ze kunnen betalen. Vooral mensen met een laag en middeninkomen.Maar ook studenten, dak- en thuislozen, en mensen die er ineens alleen voor komen te staan.
De belangrijkste reden dat veel minder nieuwbouwwoningen verkocht worden is de gestegen hypotheekrente, waardoor veel woningzoekenden niet meer in staat zijn om hun nieuwe woning te financieren. De verkoop van nieuwbouwwoningen wordt bovendien veel harder geraakt dan de verkoop van bestaande woningen.
Woningprijzen van goede woningen blijven na 25 augustus 2023 stijgen. Het probleem is niet dat de huizenprijzen omhoog gaan maar het grootste probleem is dat er weer veel overboden wordt. En dat moet met spaargeld betaald worden. Dit komt mede door val van het kabinet en het tekort van 400.000 woningen.
Dat is op dit moment het duurste huis ter wereld dat te koop staat. Prijskaartje: 471 miljoen euro. Villa Aurora ligt in een chique miljardairswijk in het centrum van Rome. De woning is 2.200 m2 groot, telt 6 verdiepingen, 11 slaapkamers en 10 badkamers.
Het oudste stenen huis van Nederland stamt uit 1130 en staat in Deventer. Maar ook bijvoorbeeld in Den Bosch, Utrecht en Zierikzee zie je bijzondere woningen die er staan sinds de middeleeuwen. De Proosdij is het oudste stenen huis van Nederland. Het oudste gedeelte gaat helemaal terug tot aan 1130.
Het aantal daklozen in Nederland lag op 1 januari van dit jaar op 32.000, 4000 minder dan een jaar eerder. Vooral het aandeel 18- tot 27-jarigen is gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.
Banken mogen in principe maar maximum 90% van de waarde van de woning financieren. En omdat er meer kosten bij een verkoop komen kijken dan puur de aanschafprijs, voorzie je best minstens 20% aan eigen middelen. Als je dus een woning van 200.000 euro wilt kopen, zit je goed met minimum 40.000 euro aan eigen inbreng.
Hoeveel spaargeld moet je hebben om een huis te kopen? Het richtbedrag aan hoeveel spaargeld je nodig hebt voor een huis is ongeveer 5 tot 10% van het aankoopbedrag voor een bestaande woning.