Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Een paar voorbeelden van eetbare planten en kruiden in de paardenweide zijn: de Paardenbloem, Fluitenkruid, witte en rode Klaver, Kamille, Madeliefje, Distel. Tip: Het is belangrijk dat je bekend bent met de namen en het uiterlijk van giftige planten en bomen, zodat je ze kunt herkennen en je paard kunt beschermen.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Haagbeuk (geen beukenhaag)
In dit geval is dat best lastig, want de beukenhaag is giftig voor paarden en de haagbeuk niet. Kies dus voor de bladverliezende soort beuk; de haagbeuk.
Rode klaver (Trifolium pratense) is bloedzuiverend, het kan daarom goed gebruikt worden bij dieren met een huidaandoening. Tevens is het slijmoplossend en vermindert het spierspanning. Rode klaver werkt versterkend en rustgevend voor de zenuwen.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Haagplanten die giftig zijn voor honden, katten of paarden zijn onder meer de taxus, de liguster, de laurierkers, de buxus en de hulst. Wel geschikt zijn de haagbeuk, de beukenhaag, de sneeuwbal en de meidoorn.
Kruiden. Bij een paard is de spijsvertering erop aangepast om de hele dag suikerarm, structuurrijk gras, kruiden en zaden te verteren. Naast grassoorten zoals roodzwenk en timothee, zijn planten zoals paardenbloem, fluitenkruid, witte en rode klaver, kamille, madeliefje en distels prima voor paarden.
13. Waarom zouden paarden geen vers hooi mogen eten? Vers geoogst hooi mag pas worden gevoerd na een opslagperiode van ten minste 6 weken. De reden ligt in het restvocht van het hooi: tijdens het droogproces kunnen bacteriën en ziektekiemen zich sterk vermeerderen.
Er komen veel verschillende planten voor die giftig zijn voor paarden. Beruchte giftige planten zijn jacobskruiskruid, taxus, buxus, hulst, heermoes, adelaarsvaren, waterscheerling en klaver.Ook de minder bekende acacia en esdoorn kunnen voor grote problemen zorgen.
Groentes zoals boerenkool, broccoli, spruitjes, radijsjes, spinazie, komkommer en wortelen kunt u aan uw paard voeren. Dit uiteraard met mate. Vooral wortelen zijn goed voor paarden, ze bevatten bèta caroteen en bevatten weinig suikers. Let er wel op dat u de wortelen niet in ronde stukjes snijdt.
Boterbloemen zijn vers wel giftig maar worden in principe door paarden niet gegeten. Wel als ze gedroogd zijn (zitten soms in het hooi) maar dan is het gif verdwenen. Bij berenklauw hangt het ervan af, wat voor berenklauw het is. De Europese (kleine) berenklauw is niet giftig en geeft geen irritatie van de huid.
Evenals het feit dat mensen die deze plant regelmatig met blote handen aanraken, kunnen sterven aan leverfalen.
De hortensia is niet giftig en daarom geschikt als aanplant in de buurt van paarden.
Bladhoudende bomen en struiken
De meeste bladhoudende bomen, struiken en planten zijn giftig voor paarden. Dit zijn bomen, struiken en planten die in de herfst en winter hun blad niet verliezen en een groene kleur hebben (groenblijvende planten). Denk hierbij dus aan de buxus en de taxus.
Planten kunnen niet tegen zout water, dus wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood.
Kokend water is direct beschikbaar, goedkoop, natuurvriendelijk en effectief voor het doden van onkruid tussen de tegels. Het kan zelfs zaden en wortels doden. Deze methode is vaak effectiever (en goedkoper) dan het gebruik van bijvoorbeeld azijn.
Brandnetel is zeer geneeskrachtig
Brandnetel heeft meerdere geneeskrachtige werkingen en is gezond voor elk paard. Hierdoor is het zowel als 'gezond extraatje' maar ook therapeutisch in te zetten. De geneeskrachtige werkingen van brandnetel bij paarden op een rij: Bloedzuiverend.
Duizendblad. De duizendblad wordt over het algemeen graag gegeten door paarden en is ook zeker een goede keuze om te laten groeien op de kruidenweide.
1: Niet alleen de kruipende, maar alle soorten boterbloemen zijn giftig voor paarden en ook voor al ons andere vee. Ze veroorzaken o.a. zweren in de maag en mond, koliek, diarree, ze kunnen er blaren van krijgen en gaan kwijlen, zwaar ademen, rode slijmvliezen en nog veel meer.